TÉMA

Kyselina

Útoků kyselinou na světě přibývá. Kampaň upozorňuje na odpovědnost textilního průmyslu

Po světě, zejména v Asii, ale i v Evropě, přibývá útoků kyselinou sírovou a dalšími žíravinami. Obětmi jsou zpravidla ženy. V Asii se tyto útoky často odehrávají v oblastech s rozšířeným textilním průmyslem, který žíraviny při výrobě používá. Nová kampaň má firmy přesvědčit, aby své sklady zabezpečily.
26. 1. 2024|

Věčné chemikálie způsobují rakovinu štítné žlázy, naznačuje výzkum. Vědci volají po zákazu

Vědci z newyorkské nemocnice Mount Sinai našli souvislost mezi některými věčnými chemikáliemi známými pod zkratkou PFAS a zvýšeným rizikem rakoviny štítné žlázy. Navrhují, že by se tyto látky měly úplně zakázat.
25. 10. 2023|

Na okraji Olomouce unikla kyselina dusičná. Hasiči zabránili tomu, aby se dostala do řeky

Hasiči zabránili tomu, aby se do řeky Bystřice v Olomouci dostala kyselina dusičná, která unikla v průmyslovém areálu v Chválkovicích. Část ze 150 litrů chemikálie se dostala do kanalizace, kvůli úniku zasahovaly tři hasičské jednotky.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 14:02|

Některé přípravky na rovnání vlasů mohou vést k selhání ledvin. Izrael už je zakázal

Některé přípravky na rovnání vlasů využívané v kadeřnických salonech mohou vést k selhání ledvin. Vyplývá to z nové studie jeruzalémských lékařů, v jejímž důsledku Izrael jako první země na světě zakázal kúry obsahující kyselinu glyoxalovou.
14. 2. 2023|

Proč jsou někteří lidé neodolatelní pro komáry? Vědci jsou tomu díky pokusu s ponožkami na stopě

Komáři dokáží svou kořist, ke které patří i člověk, vycítit díky jejímu pachu. Vědci ale zatím nevěděli, co přesně je přitahuje, tedy proč na někoho komáři jdou, ale na jiného ne. Je to přitom důležité nejen pro větší pohodu lidí, ale zejména proto, že komáři přenášejí nemoci jako zika, dengue, malárie nebo žlutá zimnice.
23. 9. 2022|

Brněnští vědci popsali nový mechanismus sestřihu RNA. Může se uplatnit v medicíně

Zatím neznámý mechanismus řídící sestřih ribonukleové kyseliny (RNA) popsal tým vedený Daliborem Blažkem z brněnského institutu CEITEC Masarykovy univerzity – studie vyšla v časopise Nature. Zjištění vědců mohou v budoucnu nalézt uplatnění v medicíně, konkrétně při zastavování růstu nádorových buněk.
15. 9. 2022|

Dvořáka, který střílel na úřadu práce, poslal soud nepravomocně na doživotí do vězení

Soud poslal na doživotí do vězení sedmašedesátiletého Jiřího Dvořáka za to, že loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu. Pondělní verdikt není pravomocný. Nejpřísnější trest pro Dvořáka žádala státní zástupkyně, podle níž způsob provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 17:43|

Kapavka nám možná dala prarodiče, říká nová hypotéza

Tím, že se lidský imunitní systém pokoušel bránit proti bakteriím kapavky, mohl získat skvělou zbraň proti demenci. A díky ní mohou lidé jako jeden z mála druhů žít déle, než jsou schopní se rozmnožovat.
19. 7. 2022|

Muž obviněný ze zastřelení ženy na úřadu práce u soudu prohlásil, že je nevinný, a odmítl vypovídat

Jiří Dvořák, který je obžalovaný z několika závažných trestných činů včetně loňského zastřelení ženy na pražském úřadu práce, u soudu prohlásil, že je nevinný. Odmítl vypovídat, protože soud podle něho „drze pohrdá zákony“ a on se nebude „zúčastňovat parodie na spravedlivý proces“. Sedmašedesátiletému muži hrozí doživotní vězení.
27. 6. 2022|

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který střílel na úřadu práce v Praze

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který se podle policie přiznal k loňské střelbě na pražském úřadu práce, jejíž obětí se stala jeho zaměstnankyně. Střelci hrozí výjimečný trest včetně doživotního vězení.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 13:50|

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z vraždy zaměstnankyně úřadu práce

Policie navrhla obžalovat střelce, který je obviněný z loňské vraždy zaměstnankyně úřadu práce v pražské Bělehradské ulici a z dalších trestných činů. O ukončení vyšetřování případu informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že stíhaný muž nadále zůstává ve vazbě.
15. 3. 2022|

Soud poslal do vazby muže obviněného ze střelby na úřadu práce

Soud v pátek poslal do vazby šestašedesátiletého muže, kterého policie viní z vraždy zaměstnankyně úřadu práce a z dalších trestných činů. Panují obavy, že by muž na svobodě pokračoval v trestné činnosti nebo že by utekl. Po skončení vazebního zasedání to řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.
2. 7. 2021|