TÉMA

Kov

Mise Psyche odstartovala. Sonda letí zkoumat vzdálenou planetku

Americká kosmická agentura oznámila, že do vesmíru úspěšně odstartovala její nová mise. Sonda Psyche míří ke stejnojmennému tělesu, které bude dva roky detailně zkoumat.
13. 10. 2023|

Chátrající pavilon nemocnice ve Varech čeká demolice. Navštěvují ho vandalové, kteří narušují provoz zařízení

Management karlovarské nemocnice uspěl u hejtmanství s žádostí o urychlení demoličního výměru pro pavilon M. K jeho zbourání by tak mohlo dojít dřív, než se plánovalo, tedy do konce letních prázdnin. Objekt se totiž stal útočištěm lidí bez domova. Ti budovu ničí, podařilo se jim už například poškodit potrubní poštu, která je pro nemocnici velmi důležitá. Naposledy přerušili optický kabel s internetovým připojením.
10. 6. 2023|

Za kilogram železného šrotu je méně peněz než za papír. Pro kov není využití

Za kilogram železného šrotu v tuto chvíli dostane prodejce méně peněz než za papír. Pro kov momentálně není využití. Hutím, které ho ze sběrných dvorů odkupují a vyrábějí z něj ocel, totiž ubývají zakázky. Na vině je pokles výroby v automobilovém průmyslu i stavebnictví.
16. 7. 2022|

Na bystřické zvony bude třeba více peněz. Kovy podražily

Zdražení kovů komplikuje sbírku na nové zvony pro Bystřici nad Pernštejnem. Když ji tamní věřící zakládali, potřebovali v ní získat zhruba jeden a čtvrt milionu korun. Jenže cín a měď, ze kterých se zvonovina slévá, podražily – během několika měsíců o desítky procent. Celková částka, která bude na tři nové zvony potřeba, se tak zvýšila o stovky tisíc.
11. 2. 2022|

Zinek je nejdražší za čtrnáct let. Firmy snižují jeho produkci

Cena zinku se na burze v Šanghaji prudce zvýšila a dostala se na nejvyšší úroveň za čtrnáct let. Jednou z hlavních příčin je krize na energetickém trhu, s kterou se teď potýká Evropa i Čína. Některé firmy tak musely omezit produkci tohoto kovu, což vyvolává obavy, že zinku nebude dost. Kov se hojně využívá v průmyslu, včetně automobilového.
18. 10. 2021|

Kovy a dřevo zdražily průměrně o třetinu, promítá se to i do stavby rodinných domů

Kovy a dřevo v posledním půlroce prudce zdražují, v průměru asi o třetinu. V Česku navíc volně prodejného dřeva ubývá. Mimo jiné proto, že je postupně míň stromů napadených kůrovcem určených k těžbě.
12. 6. 2021|