TÉMA

Fatra

Dvě firmy z holdingu Agrofert dostaly dotace, které stát dříve zamítl

Stát vyplatí evropské dotace v celkové výši přes dvanáct milionů korun společnostem Fatra a Primagra ze skupiny Agrofert. Upozornil na to iRozhlas. Dříve ministerstvo průmyslu a obchodu odmítlo dotace proplatit v souvislosti s prověřováním střetu zájmů Andreje Babiše, v jehož svěřenských fondech Agrofert je a který byl předsedou vlády. Změnu úřad zdůvodnil tím, že firmy z Agrofertu uspěly v některých soudních sporech, v nichž se ohrazovaly proti zamítnutým dotacím.
10. 3. 2024|

Ministerstvo uspělo u Nejvyššího správního soudu ve sporu o nevyplacené dotace pro firmy z Agrofertu

Ministerstvo průmyslu a obchodu si připsalo u Nejvyššího správního soudu (NSS) dílčí úspěchy ve sporech o dotace pro zpracovatele plastů Fatra a dřevařskou firmu Wotan Forest z koncernu Agrofert. Žádosti o dotace pro Fatru a Wotan Forest na energeticky úsporná opatření ministerstvo zamítlo v roce 2021, obě rozhodnutí ale loni v prosinci zrušil Městský soud v Praze, a to pro údajnou nepřezkoumatelnost. K takovému postupu ale podle NSS nebyl důvod. Rozsudky městského soudu proto zrušil a oba spory mu vrátil k dalšímu řízení.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 16:34|

Nepřiznání dotací firmám z Agrofertu bylo podle soudu předčasné. Resort je projedná znovu

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí znovu rozhodnout o dotacích pro společnosti z holdingu Agrofert, který patří do svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO). Resort loni v říjnu odmítl dát dotace na projekty spolufinancované z evropských peněz. Poukazoval na riziko, že Evropská komise Česku vyplacené peníze kvůli údajnému Babišově střetů zájmů  neproplatí. Trojice firem ale napadla rozhodnutí u soudu, který jim vyhověl, uvedly Hospodářské noviny. Podle soudu bylo rozhodnutí resortu předčasné, neexistuje prý definitivní a právně závazný dokument o tom, že ke střetu zájmů došlo.
27. 12. 2022|

Dvě firmy ze skupiny Agrofert mají vrátit z dotací přes čtyři a půl milionu, píše iROZHLAS

Dvě firmy ze skupiny Agrofert mají vrátit z dotací přibližně 4,6 milionu korun. Kontroly auditorů z ministerstva financí odhalily pochybení u šesti projektů dvou firem z holdingu. Resort také podal kvůli jedné z neoprávněně udělených dotací trestní oznámení na hodnotitele, který žádost posuzoval. Infromoval o tom server iROZHLAS.cz, který má k dispozici dopis českých úřadů Bruselu k auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
6. 6. 2022|

Brusel nevyhověl české žádosti o pokutu za dotaci pro Fatru, píše iRozhlas

Evropská komise (EK) odmítla pokutovat Česko kvůli žádosti o proplacení dotace firmě Fatra z koncernu Agrofert. Informoval o tom server iRozhlas. K udělení sankce Brusel vyzvalo ministerstvo průmyslu a obchodu, aby získalo rozhodnutí napadnutelné u Soudního dvora Evropské unie. Komise místo toho v případě Fatry jen pozastavila průběžné platby. Brusel odmítá dotaci proplatit kvůli výsledkům auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), do jehož svěřenského fondu firma patří.
8. 2. 2022|

Zamítnutím dotací pro Fatru získalo Česko možnost obrátit se na evropský soud, oznámilo ministerstvo financí

Česká republika bude moci soudně napadnout postup Evropské komise vůči dotacím pro firmy ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Ve sporu by Česko mělo zastupovat ministerstvo zahraničí. Obrátit se na soud Česku umožní podle vyjádření ministerstva financí dopis, kterým Evropská komise zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra z premiérova svěřenského fondu. Stát podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce bude chtít získat rozsudek Soudního dvora EU.
12. 8. 2021|

Brusel neproplatí dotaci pro firmu Fatra z holdingu Agrofert, píše iRozhlas

Evropská komise neproplatí zhruba půlmilionovou dotaci pro firmu Fatra z holdingu Agrofert. Mělo jít o peníze na nákup nového válcovacího stroje. Informoval o tom iRozhlas. Pokud české úřady žádost nezruší, hrozí podle serveru i pozastavení dalších dotací. Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) pro ČT uvedla, že rozhodnutí je žalovatelné. Stát se obrátí na soud, který by měl rozhodnout, jestli premiér Andrej Babiš (ANO) i po převedení svého majetku do svěřenského fondu nadále porušuje zákon o střetu zájmů.
11. 8. 2021Aktualizováno11. 8. 2021, 16:40|

Česko žádá Evropskou komisi o proplacení projektu firmy z holdingu Agrofert, chce podklad pro soud

Platební a certifikační orgán při ministerstvu financí ve středu na žádost ministerstva průmyslu a obchodu předložil Evropské komisi žádost o proplacení projektu plastikářské společnosti Fatra, která spadá do holdingu Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Informovalo o tom ministerstvo financí. Cílem je otestovat, zda Brusel peníze opravdu neproplatí, a získat tak rozhodnutí o zamítnutí platby. Podle expertů ministerstva zahraničí je to jediný způsob, jak může Česká republika v případě nesouhlasu s proplacením předložit záležitost k posouzení Soudním dvorem EU.
16. 6. 2021|

Stát proplatil dotaci firmě z Agrofertu. Úřady tím testují Brusel, potvrdil Havlíček

Stát proplatil plastikářské firmě Fatra ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) dotaci 547 tisíc korun, přestože platby pro firmy z holdingu Agrofert byly kvůli auditu Evropské komise (EK) ke střetu zájmů preventivně pozastaveny, píše server iRozhlas.cz. Podle jeho informací chtějí české úřady na dotaci pro Fatru otestovat, zda Brusel peníze opravdu neproplatí, a získat tak rozhodnutí o zamítnutí platby. Pak chtějí Evropskou komisi žalovat, současně ale hrozí zablokování proplácení dotací nejen pro Agrofert, ale i pro další české podniky, uvedl server.
18. 5. 2021|