TÉMA

Satelitní snímky

V záporožské elektrárně explodovaly dvě střely, uvádí ruská okupační správa

Ruskem dosazená správa ukrajinského města Enerhodar obvinila v úterý ukrajinské vojáky z dalšího ostřelování okupované Záporožské jaderné elektrárny. Informovala o tom agentura TASS, podle které dvě střely explodovaly nedaleko skladu vyhořelého paliva. Kyjev dlouhodobě tvrdí, že za útoky na zařízení stojí ruská armáda.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 18:49|

O dalších masakrech, jako je ten v Buče, se svět teprve dozví, řekl Zelenskyj Radě bezpečnosti OSN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostřednictvím videopřenosu promluvil k Radě bezpečnosti OSN, která na úterním mimořádném zasedání projednávala ruský masakr v ukrajinské Buče. Podle Zelenského budou odhaleny další, horší případy masového zabíjení civilistů ruskými vojáky.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 20:26|

Rusové slíbili zdrženlivost. Na Černihiv ale dopadá více raket než dříve

Údajné stahování ruských invazních vojsk je podle generálního štábu ukrajinské armády pravděpodobně rotací jednotlivých jednotek, která má za cíl zmást a vytvořit klamnou představu, že Moskva upustila od záměru obklíčit Kyjev. Vedení Ukrajiny varuje, že okupační vojska se pokusí obklíčit obránce na východě země. Nejen tamní města čelí nepřetržitému bombardování. Satelitní snímky ukázaly destrukci Mariupolu. V ukrajinské Irpini možná zahynulo až 300 civilistů, řekl starosta.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 20:38|

Podle Zelenského zemřelo během invaze 137 ukrajinských občanů

Rusko spustilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu. Ostřelování se odehrává napříč Ukrajinou. Ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z Krymu. Obsadily také černobylskou elektrárnu. Ukrajina uzavřela celý svůj vzdušný prostor pro civilní lety a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav. V důsledku útoku přišlo o život 137 ukrajinských občanů, vojáků i civilistů. Dalších 316 Ukrajinců bylo zraněno, uvedl Zelenskyj.
24. 2. 2022Aktualizováno24. 2. 2022, 23:59|

NATO se obává, že si Rusko připravuje záminku k invazi. Moskva je na vpád připravena, řekl Biden

Spojené státy už od Ruska dostaly reakci na svoje návrhy, které se týkají vyjednávání o bezpečnostní situaci kolem Ukrajiny a v Evropě. Moskva a Kyjev se vzájemně obvinily z provokací a porušování dohod. Ministři obrany zemí NATO se shodli na bezvýhradné podpoře Ukrajiny, uvedl generální tajemník Jens Stoltenberg. Ten dále vyjádřil obavu, že si Rusko snaží zprávami o útocích ukrajinské armády v Donbasu vytvořit záminku k nové invazi na Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden řekl, že nebezpečí ruského útoku je velmi vysoké. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že Rusko je připraveno na další území sousední země vpadnout.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 16:29|

Himálajské ledovce tají stále rychleji. Ohrožuje to zásobování vodou milionů lidí v Asii

V posledních desetiletích himálajské ledovce ztrácejí led desetkrát rychleji než v minulosti. Vědci z univerzity v Leedsu to prozkoumali za dobu sedmi set let.
21. 12. 2021|

Do konce století vymře 98 procent kolonií tučňáků císařských. Klimatická změna jim zničí místa, kde žijí

Mezinárodní vědecký tým vytvořil předpověď toho, jak globální změny klimatu ovlivní život tučňáků. Výsledky je přiměly k tomu, aby navrhli zařazení tučňáků císařských na seznam ohrožených druhů.
5. 8. 2021|

Moskva přesunula k ukrajinsko-ruským hranicím vojenská letadla, píše Wall Street Journal

Rusko v posledních týdnech přemístilo na okupovaný poloostrov Krym a základny poblíž Ukrajiny vojenská letadla, rozšířilo tak své možnosti politického zastrašování či vojenské intervence. Napsal o tom list The Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na komerční satelitní snímky. Dubnové fotografie ranveje na Saki, jedné z vojenských základen na Krymu, ukazují třeba seřazené bitevníky Su-30, které na snímcích z konce března nebyly, nebo i Su-25.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 09:53|