TÉMA

Výtah

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Pečovatelským domům chybí evakuační výtahy či protipožární ochrana, ukázala analýza

Řada pečovatelských domů nemá evakuační výtah, který by splňoval zákonné podmínky. Často chybí také systém elektronické požární ochrany. Ten bude pro tato zařízení od příštího roku povinný. Vyplývá to z analýzy vypracované pro ministerstvo práce a sociálních věcí.
4. 7. 2023|

Výtah v pražské nemocnici Bulovka v neděli nespadl, kvůli přetížení sjel pomalu dolů

Výtah v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, v němž v neděli odpoledne jelo třináct lidí včetně čtyř dětí, se podle předběžných zjištění neutrhl, nezřítil ani nespadl. Nemocnice uvedla, že kvůli přetížení kabina výtahu sjela ze druhého patra nízkou rychlostí a dosedla na nárazníky klece, kde se zastavila. Podle odborníků mají výtahy bezpečnostní mechanismy, aby při přetížení nebo závadě tažných lan nemohly nekontrolovaně padat.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 20:12|

V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 20:20|

Praha umlkla. Porucha v rozvodně zastavila tramvaje i metro, lidé zůstali ve výtazích

Rozsáhlý výpadek elektřiny postihl ve čtvrtek dopoledne část Prahy. Ochromil i městskou hromadnou dopravu – zejména na pravém břehu Vltavy se zastavily tramvaje, problémy byly i v metru, především na trase C. V části města zhasly také semafory na křižovatkách. Hasiči museli zachraňovat desítky lidí z výtahů, které se zastavily. Výpadek neohrozil fungování nemocnic, které mají záložní zdroje elektřiny. Obdobné agregáty využily také velké obchody nebo některá ministerstva. Výpadek trval přibližně hodinu. Kolem jedenácté hodiny dopoledne již jezdila městská hromadná doprava bez omezení.
2. 6. 2022|

Probíhá rekonstrukce části Orlické přehrady, lodě nyní převáží speciální výtah

Stavaři nedaleko hráze Orlické přehrady odstřelují skály. Hloubí tam koryto pro doplňkový bezpečnostní přeliv. Miliardová rekonstrukce je zatím největší investicí na celé vltavské kaskádě. Kvůli ní se ale letos zkrátí sezona pro převážení lodí, které teď transportuje nový výtah.
28. 5. 2022|

Začala oprava stanice metra A Jiřího z Poděbrad. Dostane výtahy i nové eskalátory

Ve stanici pražského metra A Jiřího z Poděbrad začala kompletní rekonstrukce, při které vzniknou nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky. Dopravní podnik (DPP) také vymění eskalátory, opraví průsaky a další části stanice. Práce budou trvat více než dva roky a od ledna 2023 bude stanice na deset měsíců zcela uzavřená. Oprava vyjde podnik na 1,29 miliardy korun a skončí v únoru 2024. Stanice Jiřího z Poděbrad bude 47. bezbariérovou stanicí z celkem 61.
1. 9. 2021|

Dívku dělí od vzdělání přijímací zkoušky a schody. Střední školy často nejsou bez bariér

Bezbariérových není podle školní inspekce v Česku 60 procent škol. Pro mnoho studentů to znamená limit při výběru školy, což chce změnit Nadační fond Šance všem. Vybrané peníze bude posílat do školských zařízení třeba na stavbu výtahu.
17. 4. 2021|