TÉMA

Vojenská služba

Protivládní demonstrace v Jeruzalémě byla zřejmě největší od začátku války Izraele s Hamásem

V Jeruzalémě se v neděli sešly desetitisíce lidí na demonstraci proti vládě premiéra Benjamina Netanjahua a proti výjimkám z vojenské služby pro ultraortodoxní židy, informovaly agentura Reuters a izraelská média. Podle organizátorů se na protestu shromáždilo dokonce přes sto tisíc lidí, uvedl web The Times of Israel (ToI). Agentura AP i některá izraelská média napsaly, že šlo o největší demonstraci od začátku války Izraele s palestinským teroristickým hnutím Hamás v říjnu loňského roku.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 23:57|

Dánsko se chystá mohutně posílit svou obranu. Chce prodloužit i povinnou vojenskou službu

Dánská vláda věnovala Ukrajině celé své dělostřelectvo. Nová děla, ale i některé další nové stroje však dánským vojákům ještě nedorazily. Kabinet jejich nervozitu mírní plány na mohutné posílení obrany.
15. 3. 2024|

Rusové se bojí druhé vlny mobilizace, povolávací rozkazy jim teď chodí elektronicky

Velká část ruské společnosti se stále bojí vyhlášení druhé mobilizační vlny. Přispělo k tomu i nedávné rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina podepsat zákon o elektronických povolávacích rozkazech. Zpřísňuje navíc tresty pro odpírače vojenské služby. Vyhlášení všeobecné mobilizace Kreml opakovaně popírá.
30. 4. 2023|

Polsko chystá velké vojenské cvičení. Zapojit by se mělo až 200 tisíc lidí, včetně civilistů

Polská vláda chystá obří vojenské cvičení. Návrh ministra obrany počítá s tím, že by se do něj na konci března mohlo zapojit až 200 tisíc lidí – včetně vojáků v záloze a civilistů. Mohli by být povoláváni i přes svůj nesouhlas.
19. 12. 2022|

Ukrajinská armáda zrušila omezení pohybu mužů v branném věku, po kritice jej upraví

Generální štáb ukrajinské armády zrušil nařízení, které zakazovalo mužům v branném věku opouštět bez zvláštního povolení místo bydliště. Informoval o tom náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj s tím, že armáda pravidla přepracuje. Oznámení o omezení pohybu osob podléhajících vojenské službě vyvolalo ve společnosti vlnu kritiky. Prezident Volodymyr Zelenskyj si veřejně stěžoval, že s ním armáda krok nekonzultovala. Odmítl však, že by měl s vojenskými veliteli neshody.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 19:15|

Povinnou vojnu provázela šikana režimu i mazáků. Ukončila ji až profesionalizace armády

V souvislosti s útokem ruských sil na Ukrajinu se objevují hlasy volající po obnovení povinné vojenské služby. Ta však v Česku nemá příliš dobrou pověst, narozdíl od zemí severní Evropy nebo Pobaltí, kde zejména kvůli blízkosti Ruska bývá vojenský výcvik vnímán do jisté míry jako samozřejmost. V tuzemsku si s sebou nese „lampasáckou“ pachuť táhnoucí se z dob před sametovou revolucí. Tradici má přitom povinná vojenská služba v českých zemích značně bohatší. I tak došlo v roce 2004 k jejímu zrušení, a to po 136 letech od jejího zavedení rakousko-uherským císařem.
23. 4. 2022|

Ukrajinská armáda zavedla kvůli ruské hrozbě povinnost pro ženy. Službou prošly už tisíce dobrovolnic

Na východní Ukrajině zůstává situace napjatá. Už 420 tisíc Ukrajinců prošlo od roku 2014 službou na frontové linii s Moskvou podporovanými separatisty. Kvůli navyšování ruské hrozby rozšířily úřady povinnost se zaregistrovat pro případ mobilizace i na všechny zdravé ženy ve věku 18 až 60 let. Za posledních osm let sloužily ve zbrani tisíce dobrovolnic.
22. 2. 2022|

30 let zpět: Československo začalo vyměňovat občanské průkazy

Před třiceti lety začala v Československu výměna občanských průkazů. I první polistopadové průkazy měly (stejně jako za socialismu) knížkovou podobu, od svých rudých předchůdců se však lišily barvou i novým státním znakem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
4. 4. 2021|