TÉMA

Vystoupení

Kongres zakázal americkým prezidentům svévolně vyvést zemi z NATO

Americký Kongres v rámci návrhu zákona o obranné politice známého pod zkratkou NDAA schválil opatření, které zakazuje i budoucím prezidentům jednostranně, tedy bez souhlasu Kongresu, opustit Severoatlantickou alianci (NATO). Informoval o tom server The Hill. Zákon NDAA včetně tohoto opatření podle očekávání podepíše prezident Joe Biden.
15. 12. 2023|

Děkan Ševčík podle Etické komise VŠE porušil kodex, píší Seznam Zprávy

Etická komise Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze se usnesla, že děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík v minulosti jednal v rozporu s etickým kodexem školy. Informoval o tom ve středu server Seznam Zprávy. Informaci následně potvrdily mluvčí VŠE Kateřina Pelouchová a předsedkyně Etické komise VŠE Lucie Andreisová.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:07|

Vondrák vystoupil z ANO. Hejtmanem plánuje zůstat, podle Havlíčka nemá podporu

Ivo Vondrák vystoupil z hnutí ANO, za které byl dvakrát zvolen moravskoslezským hejtmanem a také do Poslanecké sněmovny. Hejtmanem ale hodlá dál zůstat. Vondrák dával najevo výhrady k politickému směřování ANO, které podle něj míří příliš doleva. Spory se začaly stupňovat na podzim, kdy uvedl, že v prezidentských volbách nepodpoří předsedu hnutí Andreje Babiše. V únoru Ivo Vondrák rezignoval na post místopředsedy ANO, poté také vystoupil z poslaneckého klubu a svůj odchod načasoval na chvíli, kdy měla krajská organizace hlasovat o jeho vyloučení.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 18:14|

Usilujte o zakotvení vlivu zaměstnanců a odborářů ve vedení podniků, vyzval Zeman delegáty sjezdu ČMKOS

Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), největší odborové centrály v Česku, v sobotu promluvil prezident Miloš Zeman. Delegáty například vyzval, aby se snažili zakotvit vliv zaměstnanců a odborářů ve vedení firem a staronového šéfa ČMKOS Josefa Středulu vyzval ke kandidatuře v blížících se prezidentských volbách.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 17:51|

„Ukrajinská pravda a láska musí zvítězit nad ruskou lží a nenávistí,“ řekl Vystrčil Nejvyšší radě

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijel ve čtvrtek s několika dalšími senátory vlakem na Ukrajinu. Doprovázejí ho kolegové Pavel Fischer (nez.) a Jiří Růžička (TOP 09) a také senátoři z Polska v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým. Zákonodárci navštívili poničené město Borodjanka. Vystrčil odpoledne vystoupil s projevem před ukrajinským parlamentem, kde zopakoval podporu Ukrajině.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 23:03|

Polská opozice obviňuje vládnoucí stranu, že chce zemi vyvést z EU. Tusk navrhuje změnit Ústavu

V polské politice se znovu skloňuje slovo polexit. Největší opoziční Občanská platforma obviňuje vládnoucí stranu, že chce zemi z Evropské unie vyvést. Právo a spravedlnost to odmítá a tvrdí, že ve sporech s Bruselem jen brání státní suverenitu. Podle průzkumů by pro odchod ze společenství hlasovalo přes šestnáct procent Poláků, proti by byly zhruba dvě třetiny.
1. 10. 2021|

Volební lídři v Praze se přeli o to, co Česku přináší členství v Evropské unii

O vztahu k Evropské unii, případném referendu o vystoupení nebo výhodách či nevýhodách plynoucích z členství mluvili v předvolební debatě lídři pražských kandidátek. Hosty byli Jiří Hynek (PŘÍSAHA), Jana Maláčová (ČSSD), Patrik Nacher (ANO), Josef Nerušil (SPD), Markéta Pekarová Adamová (SPOLU), Olga Richterová (PirátiSTAN) a Marta Semelová (KSČM). Debatu moderoval Jakub Železný.
1. 10. 2021|

Taliban požádal Valné shromáždění OSN o vystoupení ministra, chce také vyměnit velvyslance

O vystoupení svého ministra zahraničí na Valném shromáždění OSN požádalo islamistické hnutí Taliban, které ovládá většinu afghánského území. Generální tajemník OSN António Guterres skrze svého mluvčího potvrdil, že dopis se žádostí obdržel. Požadavek musí teď vyhodnotit výbor, ale není jisté, zda se sejde ještě před koncem jednání v pondělí. Čínský prezident Si Ťin-pching pak ve svém projevu slíbil, že jeho země nebude budovat nové uhelné elektrárny v zahraničí, a potvrdil závazek, že Čína dosáhne uhlíkové neutrality před rokem 2060.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 09:45|

Svět slaví Den piana, proslulého nástroje velkých skladatelů. Rozeznívá ho mechanika kladívek a dusítek

Muzikanti, posluchači i milovníci klasických hudebních nástrojů si připomínají celosvětově Den Piana. Nástroj fungující na kladívkových mechanikách má více než třísetletou tradici. Stal se nerozlučným společníkem skladatelských velikánů historie klasické hudby a je v tradičních i inovativních formách pevnou součástí hudební produkce dodnes. Den piana se letos slaví 29. března, tedy osmaosmdesátý den v roce – nástroj má totiž právě osmdesát osm kláves.
29. 3. 2021|