TÉMA

Hana Cabrnochová

Z aplikace Tečka se stala EZkarta. Poskytuje informace o očkováních uživatele

Aplikace Tečka, která v době pandemie covidu sloužila k ověření bezinfekčnosti, se změnila na EZkartu. V té se nově zobrazují informace o všech očkováních aplikovaných od začátku roku 2023. Statisícům lidí, kteří měli v mobilu staženou původní aplikaci, se do nové podoby automaticky aktualizovala. Další ji můžou stahovat. Papírové očkovací průkazy pacientům ale zatím také zůstanou. Ve středu byl systém nárazově přetížen a aplikace byla kvůli velkému zájmu pro některé uživatele dočasně nedostupná.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 12:43|

Část dětí začíná s očkováním proti černému kašli pozdě, varuje pediatrička Cabrnochová

Česko se potýká s prudkým nárůstem případů černého kašle – od začátku roku jich úřady evidují více než za předchozí čtyři roky dohromady. Podle pediatričky a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hany Cabrnochové je problém i v tom, že část malých dětí začíná s očkováním proti tomuto onemocnění poměrně pozdě. Epidemiolog a rovněž místopředseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula dodal, že černý kašel může mít velmi intenzivní projevy, čímž je možné ho odlišit od toho běžného.
6. 3. 2024|

O očkování dětí proti covidu má v Česku zájem jen málo rodičů. Vakcíny jich využily desítky

O nové vakcíny proti covidu určené pro ty nejmenší není v Česku zájem. Do konce roku 2023 dostalo očkování pouhých 56 dětí, sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Resort přitom v listopadu zajistil vakcíny Comirnaty od společnosti Pfizer pro celkem 1600 dětí, především pro ty chronicky nemocné. Jak ale zjistila Česká televize, ani rodiče takových pacientů o ně nejeví zájem. Lékaři jim navíc doporučují raději očkování proti chřipce.
10. 1. 2024|

Očkování proti meningokoku B i HPV pojišťovny nově proplatí širší skupině dětí

Od Nového roku se rozšířilo hrazení nepovinných vakcín zdravotními pojišťovnami. Týká se to například očkování proti meningokoku B, které nově stát platí dospívajícím od čtrnácti do završení šestnácti let. Vakcinace je rozdělená do dvou dávek, aby byla hrazená pojišťovnou, musí být ve zmíněném věkovém rozmezí podána alespoň první z nich. Obdobně se od letoška mění i pravidla pro hrazení vakcíny proti HPV virům, pojišťovna ji nově proplatí dospívajícím od jedenácti až do završení patnácti let věku.
3. 1. 2024|

Ministerstvo slibuje navýšení kapacit dětských lékařů. Péči o ukrajinské uprchlíky podpoří OSN

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) přispěje dětským lékařům a nemocnicím v Česku na rozšíření kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny. Informalo o tom ministerstvo zdravotnictví, které slibuje navýšení kapacity až o 12 tisíc dětí z Ukrajiny i Česka.
10. 3. 2023|

Imunita zřejmě není po minulých letech tak trénovaná, míní epidemiolog Smejkal

Lidí s respiračními chorobami v Česku přibylo za pouhý týden o třetinu. Souběžně se výrazně šíří tři onemocnění – covid, chřipka a RS virus. Zatím se plní především kapacity dětských oddělení. Na dva ze tří těchto virů se můžeme očkovat, připomíná hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly je zde generace dětí, která je vůči RS virům citlivá.
21. 12. 2022|

Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, shodli se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a publicista Bohumil Kartous. V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 17:41|

V pondělí přibylo v Česku 1345 případů covidu, nejvíce za den od 11. května

Laboratoře v pondělí potvrdily nejvíc případů koronaviru za den od 11. května. Oproti témuž dni před týdnem množství nových případů vzrostlo o dvě třetiny na 1345. Zároveň stoupl i počet hospitalizovaných s covidem. V nemocnicích leželo v pondělí 373 lidí, což je nejvíce od začátku června. V těžkém stavu bylo 68 z nich.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 14:40|

V pátek přibylo podle testů 8559 nakažených, do Česka dorazila vakcína AstraZeneca

V pátek přibylo v Česku 8559 potvrzených případů covidu, to je o 500 víc než před týdnem. Počet zemřelých s koronovirem přesáhl hranici sedmnáct tisíc. Index PES stoupl o dva body na 73 a nadále odpovídá čtvrtému stupni. Do Česka dorazila první várka vakcín firmy AstraZeneca. Pravidelné testování zaměstnanců ve firmách by mohlo začít ještě v únoru.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 21:35|