TÉMA

Apophis

Srážka, která by mohla asteroid Apophis nasměrovat k Zemi? Simulace dle astronomů takové situaci nenasvědčují

Asteroid Apophis vyvolával a stále vyvolává velkou pozornost. Když ho totiž vědci před dvaceti lety objevili, označili ho jako potenciálně nebezpečný pro Zemi. Jeho dráha nyní nicméně ukazuje na to, že Zemi mine. V aktuálním výzkumu se astronomové snažili vyloučit, že by mohlo dojít ke srážce například s jiným asteroidem, který by změnil jeho trajektorii.
26. 3. 2024|

Planetární obrana dokázala včas najít asteroid, který by mohl ohrozit Zemi. Experiment zcela uspěl

Lidstvo by dokázalo včas odhalit asteroid, který by ohrozil Zemi. Ukázalo se to během experimentu, v němž vědci využili toho, že se jedna taková planetka k naší planetě opravdu přiblížila.
3. 6. 2022|

Astronomové popsali vlastnosti planetky Apophis, která se za pár let přiblíží k Zemi

Astronomové popsali povrch a další vlastnosti asteroidu Apophis, který by měl už za sedm let jen těsně minout Zemi. Zjistili, že z jeho povrchu se může během průletu kolem Země oddělit značné množství hmoty.
23. 3. 2022|

Asteroid Apophis se nesrazí se Zemí nejméně dalších sto let, uklidňuje NASA

Apophis je velký asteroid, u něhož řada měření naznačovala, že by mohl představovat hrozbu pro planetu Zemi –⁠ nejblíže by se měl přiblížit roku 2068. Teď ale americká agentura NASA uvedla, že podle nových pozorování tento objekt riziko nepředstavuje.
29. 3. 2021|

NASA chce poslat sondu k planetce Apophis. Měl by se tam vydat osvědčený OSIRIS-REx

Sonda OSIRIS-REx americké vesmírné agentury NASA po úspěšném splnění mise s dopravou vzorků z planetky Bennu na Zemi asi zamíří k dalšímu cíli. Uvažují o tom vědci, kteří stojí za programem sondy. Podle nich by novým cílem mohla být známější planetka Apophis, až se za osm let přiblíží k Zemi, napsal server Space.com.
22. 1. 2021|