TÉMA

Zdenka Němečková Crkvenjaš

„Gangsterka, v níž jde o moc, vliv a velké peníze,“ říká Kmenta o kauze IKEM. Angažmá GIBS je podle něj zvláštní

„Jsme svědky takové gangsterky, v níž jde klasicky o moc, vliv a také o velké peníze,“ prohlásil o kauze IKEM investigativní novinář časopisu Reportér Jaroslav Kmenta. Tvrdí, že IKEM se „tuneluje“ prostřednictvím plateb za dodávky materiálu a přístrojů, nicméně podle něj nejde o klasické „tunelování“, protože IKEM přístroje skutečně potřebuje. Celý případ je podle Kmenty vyšetřován jednostranně. „Nikdo neřešil podstatu dokumentů, které v ruce držel (Jiří) Malý a (Michal) Stiborek, vykazující znaky toho, že byla založena offshorová struktura,“ upozornil v Událostech, komentářích.
21. 10. 2023|

Spory lékařů se státem kvůli přesčasům pokračují. Ani po jednání s ministry nechtějí výpovědi stáhnout

Ani po pátečním jednání se zástupci vlády nebudou lékaři stahovat výpovědi z přesčasů. Přes šest tisíc z nich je chce přestat sloužit od prosince, pokud kabinet nezlepší jejich pracovní podmínky. Ministři práce a zdravotnictví odpoledne oznámili, že vyhoví požadavku lékařů na snížení zákonného limitu přesčasových hodin, které mohou vykonávat, a umožní jim legálně odpracovat čtyřiadvacetihodinové směny. Na způsobu odměňování se ale strany neshodly. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slíbil 6,8 miliardy navíc na platy lékařů, ti však chtějí přidat v základu.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 22:56|

Kratom a kanabinol HHC nebudou na seznamu zakázaných látek, rozhodla vláda

Kratom a kanabinol HHC se v Česku na seznam zakázaných látek nezařadí. Vláda rozhodla, že je na něj nezapíše. Na Twitteru to po jednání kabinetu oznámili vládní Piráti. Podle nich se místo zákazu bude klást důraz na nastavení větší ochrany uživatelů. Kanabinol HHC pochází z konopí a kratom z tropické rostliny.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 19:59|

Drahou vodu řeší lidé na řadě míst Česka. Stát pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře

Ministerstvo financí pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře, současná úprava pravidel přitom platí od loňského ledna. Podle resortu se zisk společností za kubík pitné vody pohybuje od nuly až po desítky korun. V posledních letech řada podniků kvůli rostoucím nákladům i několikrát zdražila. Ceny vodného se napříč Českem různí.
8. 5. 2023|

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad nevznikne, rozhodli poslanci

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad ani jemu podřízená soustava krajských úřadů nevzniknou. Jejich zrušení schválila v novele sněmovna. Stavební úřady tak zůstanou dál při obcích. Vznikne pouze Dopravní a energetický stavební úřad podřízený ministerstvu dopravy, který bude mít na starosti hlavně dopravní a energetické stavby. Úprava nového stavebního zákona má také ve schválené podobě zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Poslanci rovněž schválili, že firmy odsouzené za pojistný podvod zřejmě nebudou smět k veřejným zakázkám.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 22:44|

Kontinuální práci s občany vláda zanedbala, komentuje marketingový expert novou očkovací kampaň

Kontroverzní kampaň ministerstva zdravotnictví, která ve snaze pobídnout občany k očkování pracuje s naturalistickými záběry z nemocnic, plní podle marketingového experta Pavla Brabce efekt prudkého zatažení za záchrannou brzdu. Řekl to v Událostech, komentářích a doplnil, že s ohledem na současné rozšíření koronaviru přichází pozdě a potvrzuje, že kabinet zanedbal kontinuální práci s veřejností.
12. 11. 2021|

Systém očkování jsme chystali už v létě, říká Vojtěch. Měly se využít pojišťovny, reaguje Němečková

V nemocnicích nechybějí ani tak přístroje a volná lůžka jako lidi. Personál v nemocnicích je za poslední měsíce často značně přepracovaný. Situaci ale podle hostů Otázek Václava Moravce, bývalého ministra zdravotnictví a nynějšího poslance Adama Vojtěcha (za ANO) a přednostky kliniky popáleninové medicíny FN Ostrava Zdenky Němečkové Crkvenjaš (ODS), zdravotníci zvládnou. Probírali i situaci s očkováním a shodli se na důležitosti zapojení praktických lékařů.
17. 1. 2021|