TÉMA

Apartheid

Zemřel Desmond Tutu, lídr pokojného odporu vůči jihoafrickému apartheidu

Ve věku 90 let zemřel jihoafrický emeritní arcibiskup, bojovník proti rasistickému režimu apartheidu a držitel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu. S odkazem na jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu o tom informuje agentura Reuters.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 20:01|

Soumrak apartheidu přišel s de Klerkem. Před 30 lety vyhlásil rušení segregačních zákonů v JAR

Všechny apartheidové zákony budou do konce roku zrušeny, oznámil přesně před třiceti lety prezident Jihoafrické republiky Frederik Willem de Klerk. Vysloužil si za to společně s Nelsonem Mandelou Nobelovu cenu za mír. Předpisy umožňující rasovou segregaci a nerovnost v zemi platily od začátku 50. let. Poslední bělošský prezident tak zároveň umožnil obnovení diplomatických vztahů s ostatními zeměmi, které na Jihoafrickou republiku uvalily kvůli rasistické politice sankce.
1. 2. 2021|

Bělošští farmáři jsou v Jihoafrické republice v ohrožení, o genocidu ale nejde, říká novinář Houdek

Bělošští farmáři v Jihoafrické republice jsou cílem tak častých útoků, že někteří hovoří o takzvané bílé genocidě. Novinář a dokumentarista Lukáš Houdek do země odjel, aby téma zmapoval. Pořídil rozhovory zhruba s padesátkou lidí z různých sociálních skupin i názorových vrstev a o výsledek bádání se podělil v pořadu Události, komentáře.
22. 1. 2021|

„Izrael není demokracie, ale režim apartheidu,“ kritizují svůj stát ochránci lidských práv

Skupina izraelských ochránců lidských práv Betselem v nové zprávě kritizovala Izrael za jeho politiku vůči Palestincům, kterou poprvé nazvala apartheidem. Vláda se podle ní snaží zajistit Židům nadvládu od Středozemního moře po Jordán a zajistit tam jejich privilegované postavení. Vláda obvinění dlouhodobě odmítá s tím, že opatření na okupovaných územích jsou dočasná a nutná kvůli obraně před palestinskými teroristy. Právníci také poukazují na to, že Palestinci mají vlastní vládu.
12. 1. 2021|