TÉMA

Advokátní kancelář

Hrad ukončil spolupráci s advokátem Nespalou

Prezidentská kancelář ukončila spolupráci s advokátem Markem Nespalou, píše portál iROZHLAS.cz. Nespala zastupoval minulého prezidenta Miloše Zemana či hradní kancelář mimo jiné ve sporech se Zemanovým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou, vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky či lékařkou Džamilou Stehlíkovou. Web připomíná, že Hrad zaplatil Nespalovi za deset let spolupráce z veřejných rozpočtů téměř 21 milionů korun.
13. 4. 2023|

Advokát Nespala vrátil Hradu peníze za obhajobu Zemana ve sporu se Šarapatkou

Advokátní kancelář Marka Nespaly vrátila prezidentské kanceláři peníze za obhajobu Miloše Zemana ve sporu se Zdeňkem Šarapatkou. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hrad předtím Nespalu vyzval, aby mu peníze vrátil. Zhruba po roce totiž změnil původní názor, že prezidentovi má v kauze platit advokáta veřejný rozpočet, protože Zeman v ní vystupuje jako hlava státu. Nespala vrácenou částku neupřesnil, podle dřívějších informací jde přibližně o 150 tisíc korun.
22. 2. 2023|

Soud zrušil osvobozující rozsudek v kauze vynášení tajných informací. Případ se projedná znovu

Kauzu údajného ovlivňování trestních řízení a úniku informací od policie bude znovu řešit Obvodní soud pro Prahu 8. Případ mu totiž vrátil pražský městský soud po tom, co zrušil osvobozující rozsudek. ČT to řekl mluvčí obvodního soudu Petr Novák. Skupina osmi lidí čelí obžalobě z několika zločinů, které souvisejí s neoprávněným přístupem do policejních databází a zneužitím služebních informací pro soukromé účely.
30. 6. 2022|

Obce z okolí Vrbětic nebudou za služby Polčákovy advokátní kanceláře platit nic

Obce, které se nachází kolem bývalých skladů munice ve Vrběticích, nebudou za dosavadní služby advokátní kanceláře europoslance Stanislava Polčáka (STAN) platit nic. Polčák už minulý týden oznámil, že se své části zveřejněné odměny ve výši téměř osmi milionů vzdává a že bude uhrazena jenom práce jeho kolegů. Teď ale ČT sdělil, že obce po zrušení smluv nebudou platit nic, musí si ale najít náhradu na administraci veřejných zakázek. To platí i pro občany obcí, kteří se případně budou odškodnění domáhat.
28. 3. 2022|

Soud osvobozoval v kauze údajného ovlivňování trestních řízení advokáty. Důkazy nepovažuje za dostatečné

Obvodní soud pro Prahu 8 zprostil obžaloby všech osm obžalovaných v kauze údajného ovlivňování trestních řízení a úniku informací od policie. Žalobce podle soudu nepředložil dostatečné důkazy, které by prokazovaly vinu obžalovaných. Informaci ČT potvrdil mluvčí obvodního soudu Petr Novák.
7. 1. 2022|

Soud v USA nařídil prezidentem oceněnému Krúpovi zaplatit Bakalovi vysoké odškodné, zjistili Reportéři ČT

Společnost Arca Capital, která sdružuje přes dvě stě firem z mnoha oborů, vybudoval finančník Pavol Krúpa. Před třemi lety jej prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí za zásluhy –⁠ ocenil jeho aktivity proti Zdeňku Bakalovi. Za ty však podle nedávného rozsudku amerického soudu bude muset Krúpa zaplatit Bakalovi odškodné v řádech stovek milionů korun. Arca Capital je nyní v insolvenci, svým klientům dluží dvacet miliard korun. Krúpa tvrdí, že za to mohou dnešní manažeři firmy. Pro Reportéry ČT natáčel Hanuš Hanslík.
24. 11. 2021|

Osm lidí míří před soud v kauze údajného ovlivňování trestních řízení advokáty

Státní zástupce obžaloval osm lidí v kauze údajného ovlivňování trestních řízení a úniku informací od policie. Obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 8 dorazila v prosinci. České televizi to potvrdil mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Policie vyšetřovala případ několik let. Kauza souvisí s podezřením kolem několika policistů a advokátních kanceláří v Praze, které se zabývají mimo jiné azylovým právem a pracují s ruskojazyčnou klientelou. Původně kriminalisté stíhali deset osob.
11. 1. 2021|