TÉMA

Biskup

Na východě Slovenska se rozjel zaparkovaný autobus a srazil několik lidí, tři dívky zahynuly

Autobus ve Spišském Podhradí v okrese Levoča na východě Slovenska srazil několik lidí. Tři dívky nehodu nepřežily, další dívka je ve vážném stavu v nemocnici. Zranění utrpěli i další lidé. Podle policie se rozjel zaparkovaný autobus. Z něj vystupovali účastníci církevního setkání mladých lidí, kteří postávali před vozidlem. Akce byla podle spišského biskupa Františka Trstenského zrušena.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 14:25|

Nový biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David se ujal funkce

Nový biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David se ve čtvrtek během slavnostní mše v katedrále Božského Spasitele v Moravské Ostravě ujal své funkce, pro niž ho vybral papež František. Převzal biskupskou berli, kterou mu předal apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo. Poté David usedl na takzvanou katedru, která je vyhrazena diecéznímu biskupovi.
31. 8. 2023|

Druhým ostravsko-opavským biskupem je Martin David. V posledních letech diecézi vedl jako administrátor

Slezsko a sever Moravy má po roce a půl římskokatolického biskupa. Fakticky se ale mnoho nemění, protože za nástupce zesnulého Františka Lobkowicze vybral papež dosavadního apoštolského administrátora diecéze Martina Davida.
4. 7. 2023|

V Česku ubývá věřících. Farnosti se slučují, někteří kněží se chystají pracovat i v důchodu

V Česku ubývá věřících i farností, například na jihu Čech se počet farností za poslední roky snížil zhruba o třetinu. Farnosti se tam sloučily s ostatními, což znamená, že kněží musejí více dojíždět –⁠ nově například do Opařan na Táborsku, kde kněz odchází do penze. Navzdory pokročilému věku chce ale Josef Charypar pomáhat věřícím dál, už ale na jiném místě.
16. 3. 2023|

Novým brněnským biskupem bude Pavel Konzbul. Původně působil jako inženýr a věnoval se teorii elektromagnetického pole

Novým biskupem brněnské diecéze se stane dosavadní pomocný biskup Pavel Konzbul. Šestapadesátiletý rodák z Brna nahradí Vojtěcha Cikrleho, který funkci vykonával od roku 1990 a loni oslavil 75. narozeniny. Právě to je věk, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Jméno nového biskupa oznámila Česká biskupská konference na svém webu. Jde o další personální změnu v církvi, v polovině května byl novým pražským arcibiskupem jmenován Jan Graubner, nynější olomoucký arcibiskup.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 14:51|

Graubnerova nástupce zatím olomoucké arcibiskupství nezná. Je čas, říká pomocný biskup Basler

Pomocný biskup olomouckého arcibiskupa Antonín Basler v ČT řekl, že nástupce Jana Graubnera zatím arcidiecéze nezná. Podle něj je zatím čas, protože funkci pražského arcibiskupa musí Graubner převzít do dvou měsíců. Zda by se novým arcibiskupem v Olomouci mohl stát právě on jako současný pomocný biskup, Basler nevyloučil. Podle něj to však může být i někdo nový. Uvedl, že jmenování Graubnera do funkce pražského arcibiskupa ho překvapilo, podle něj bude věřícím i kolegům v Olomouci chybět.
13. 5. 2022|

Kostel s unikátním románským portálem v Plasích je opět přístupný. Otevření zbrzdil covid

Veřejnosti se v pátek po téměř čtyřleté opravě otevřel kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Mimořádná, původně románská stavba je nejstarší v areálu kláštera. Slavnostní otevření chrámu, kde už se konají bohoslužby a který je součástí jedné z prohlídkových tras, se kvůli pandemii covidu posunulo z loňského září, kdy skončilo restaurování všech pěti oltářů.
22. 4. 2022|

Je důležité mít naději, která se neviklá, říká o válce biskup Tomáš Holub

Válka na Ukrajině může podle duchovního Tomáše Holuba i v nejhorších chvílích ukazovat, že existují hodnoty přesahující lidský život. Spravedlivá válka podle něj neexistuje, bojující na Ukrajině se ale spravedlivě brání. „Jasné odpovědi mít v této situaci nelze, jestli má člověk srdce, které chce mít rádo. Je to situace, ve které se člověk chytá naděje, ale nestojí na ní pevně,“ uvedl v Interview ČT24 plzeňský biskup, který má zkušenosti jako vojenský kaplan během válečných konfliktů v Bosně nebo Iráku.
3. 4. 2022|

Katolíci v Česku nejsou rozštěpení, říká biskup Holub. Papež je mu inspirací

Papež František se po návštěvě Maďarska a Slovenska vrátil do Vatikánu. Hlava katolické církve v Šaštíně nabádala věřící, aby rozmlouvali s lidmi jiných názorů a soucítili s chudými. Podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba je nutné vést dialog v polarizované společnosti. Papež František ho tak stále vnitřně inspiruje. Holub byl hostem Interview ČT24.
16. 9. 2021|

V Kalifornii zemřel Petr Esterka, emeritní pomocný biskup brněnský

V Kalifornii v úterý 10. srpna zemřel Petr Esterka, emeritní pomocný biskup brněnský. Bylo mu 85 let. Po posledním rozloučení ve společenství českých krajanů v USA, o které řadu let jako kněz a později jako biskup pečoval, bude jeho tělo převezeno do České republiky.
11. 8. 2021|

Arcibiskupský palác v Olomouci veřejnosti poprvé v historii ukáže své vzácné sbírky

Návštěvníci Arcibiskupského paláce v Olomouci budou moci od čtvrtka nahlédnout do třísetleté historie uměleckého sběratelství a mecenátu olomouckých biskupů a arcibiskupů. Ve slavnostním sále se otevře výstava s názvem K oslavě a potěše, která poprvé v historii arcibiskupství nabídne pohled do části sběratelské kolekce touto formou. Kromě obrazů či porcelánu nabídne i ukázky ze sbírky zbraní a unikátní sběratelské kousky ze slonoviny. Galerie bude otevřena do 28. září.
16. 6. 2021|

Brněnská katedrála má nové hlavní prvky presbytáře. Už nejsou „každý pes, jiná ves“

Katedrála svatých Petra a Pavla v Brně má po letech provizoria sjednocené hlavní prvky presbytáře, tedy obětní stůl, svícny, procesní kříž či ambon, odkud se čte při mši z bible. Dopoledne si presbytář poprvé se všemi novými prvky prohlédnul biskup Vojtěch Cikrle a poděkoval architektům, kteří na obnově pracovali. V podvečer už bude sloužit u nového obětního stolu slavnostní mši.
21. 5. 2021|

Stavba tramvajové trati do brněnského kampusu je v polovině. Tunel střeží socha svaté Barbory

Hrubá stavba nové tramvajové trati do brněnského univerzitního kampusu je zhruba v polovině. Urychlit má i spojení k fakultní nemocnici. Denně se tam přepraví až čtyřicet tisíc cestujících. Projekt by měl být hotov na konci příštího roku. Portál tunelu, který pokrývá velkou část nové tramvajové trati, nově střeží socha svaté Barbory, patronky důlních staveb. Ochraňovat má dělníky a později cestující.
13. 4. 2021|

V brněnské katedrále na Petrově začala obnova presbytáře. Starý obětní stůl získá kolej v Římě

V katedrále svatých Petra a Pavla v Brně začala obnova prvků v presbytáři. Kromě obětního stolu bude mít katedrála také nový ambon, odkud se při mši čte z bible, sedadlo pro celebranta, svícny a procesní kříž. Nové prvky realizují architekti z Ateliéru Tišnovka. Na nový oltář za dva miliony korun přispějí biskupství také dárci.
7. 4. 2021|

30 let zpět: Květná neděle v Českých Budějovicích

Květná neděle je tradičně významným svátkem všech křesťanů. V Českých Budějovicích si jej před třemi dekádami věřící připomněli s biskupem Miloslavem Vlkem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 3. 2021|

Před sto lety se narodil biskup Davídek. Za komunismu tajně vysvětil tři ženy i ženaté muže

12. ledna 1921 se narodil Felix Maria Davídek, tajně vysvěcený biskup a zakladatel takzvané podzemní církve v Československu. Jeho společenství Koinotés, které vzniklo v 60. letech, vytvořilo alternativu k oficiální, komunisty velmi ostře sledované církvi. Davídek mimo dohled režimu vysvětil celou generaci kněží, včetně žen a ženatých mužů, čímž se dostal do sporu s Vatikánem. Obdoby podzemních církví sahají do počátku křesťanství vůbec a přežívají dodnes, například v Číně.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 11:19|