TÉMA

Dárek

Dárky pod stromeček objednejte do neděle, radí dopravci

Už jen pár dní zbývá lidem na objednání dárků tak, aby je dopravci zvládli doručit pod stromeček. Ti doporučují odeslat poslední objednávky ideálně do konce víkendu, aby e-shopy zkraje příštího týdne zvládly zboží předat do přepravy. Lidé podle doručovacích firem i přes horší ekonomickou situaci objednávají stejný počet balíků jako loni, někde i víc. Díky rekordním covidovým rokům navíc zásilkové služby hlásí lepší připravenost.
14. 12. 2023|

Vánoce nebudou tak štědré jako loni, ukazuje průzkum. V kurzu jsou dárky z druhé ruky

Vánoce českých domácností budou letos skromnější než loni. Lidé za dárky, výzdobu a jídlo plánují podle průzkumu České bankovní asociace utratit zhruba dvanáct tisíc korun, o 1500 méně něž minulý rok. Zároveň také stoupá obliba dárků z druhé ruky – například knih či elektroniky.
3. 12. 2023|

Nevhodné dárky je většinou možné vrátit nebo vyměnit v prodejně, podmínky ale určuje obchodník

Obchody po vánoční pauze v úterý zase otevírají. V některých začíná výprodej zboží za zvýhodněné ceny. Zamíří do nich ale i ti, kteří dostali nevhodné dárky a budou je chtít vrátit nebo vyměnit.
27. 12. 2022|

Na třicet tisíc dětí v Česku má rodiče ve vězení. O Vánocích jim pomáhá Andělský strom

V Česku žije až třicet tisíc dětí, které mají matku nebo otce ve vězení. Takové domácnosti navíc většinou patří k těm nejchudším. Už dvanáct let jim pomáhá projekt Andělský strom. O Vánocích dětem zajistí dárek a do obdarování zapojí i odsouzeného rodiče.
24. 12. 2022|

Dvě třetiny Čechů se na Vánoce uskromní, ukázal průzkum

Dvě třetiny Čechů se letos kvůli ekonomické situaci na vánoční oslavy uskromní. Vyplývá to z každoročního průzkumu agentury Ipsos pro společnost Zonky, podle kterého pětina oslovených omezí na nejnutnější minimum například výdaje na cukroví, výzdobu, ale také na vánoční dárky. Těch plánuje téměř devadesát procent lidí pořizovat menší nebo stejný počet jako loni.
3. 12. 2022|

Prodejci očekávají nápor zákazníků s nevhodnými dárky. Někteří to chtějí lidem zjednodušit

Obchodníci v Česku očekávají od pondělka nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale také vracet nevhodné dárky. I na druhý svátek vánoční byly totiž uzavřené obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních kromě lékáren či čerpacích stanic. V případě nákupů on-line mají lidé na vrácení zboží ze zákona až dva týdny. Někteří obchodníci ale lhůtu prodloužili, dokonce i ti v kamenných prodejnách.
27. 12. 2021|

Sovětský pokus slavit Vánoce bez Boha vytvořil jedinečné tradice

Tradice odrážejí dějiny a někdy dokážou jejich propletenost symbolicky vyjádřit nejlépe. Ruský Nový rok a Vánoce připomínají napětí mezi konzervativním odkazem náboženství a futuristickým zápalem revoluce. A také neobyčejnou schopnost spojovat opačné a překlenovat konflikt.
31. 12. 2020|

Koza, rýč nebo vodovodní kohoutek. Za skutečné dárky Češi loni utratili přes 22 milionů korun

Rekordních 22,5 milionu korun se loni podařilo vybrat ve sbírce Skutečný dárek, která pomáhá lidem v rozvojových zemích. To je přibližně o pět a půl milionu korun víc než za předešlý rok. České televizi to potvrdila organizace Člověk v tísni, která sbírku pořádá. Za deset let, kdy Češi nákupem certifikátů v nejchudších zemích světa pomáhají, se už podařilo nakoupit pomoc za více než 130 milionů korun. Nejvíce si dárci loni oblíbili certifikáty na kuřata, školní pomůcky nebo kozu.
31. 1. 2019|