TÉMA

Skladba

Dva roky, než se změní akord. Nejpomalejší skladba na světě dohraje za šest století

V kostele St. Buchardi v německém Halberstadtu se v pondělí shromáždily davy lidí, aby jako první slyšely změnu akordu v nejdelší a nejpomalejší skladbě, která existuje. Na speciálních varhanách bude znít staletí, takže co při hraní běžné kompozice zabere pár vteřin, trvá v případě tohoto experimentálního díla roky.
6. 2. 2024|

Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii

Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|

Domorodí obyvatelé v Amazonii po tisíce let nevyhubili ani jediný druh rostlin

Dávní domorodí obyvatelé Amazonie dokázali v deštném pralese žít po tisíce let bez toho, aby vyhubili byť jen jediný rostlinný druh nebo nějak významněji proměnili jejich skladbu.
11. 6. 2021|

Martinů se inspiroval třeba přeletem Atlantiku. K poslechu je dvacet minut jeho nově nalezené hudby

Uplynulo sto třicet let od narození Bohuslava Martinů, jednoho z nejproslulejších českých skladatelů. Institut, který nese jeho jméno, nedávno získal dosud neznámou umělcovu skladbu a formou on-line přenosu ji v pondělí poprvé představil veřejnosti.
8. 12. 2020|