TÉMA

NAKA

Současný i bývalý šéf slovenské tajné služby SIS budou stíháni na svobodě

Obviněný současný i bývalý šéf slovenské civilní tajné služby SIS Michal Aláč a Vladimír Pčolinský budou stíháni na svobodě, vyplývá z nedělního oznámení slovenského policejního prezidia. Aláče, kterého vyšetřovatel zadržel v pátek po jeho výslechu, policie propustila na svobodu. V sobotu služebnu elitní policejní jednotky NAKA v Žilině po výslechu opustil Aláčův předchůdce v čele SIS Vladimír Pčolinský. Oba jsou po čtvrteční akci policie stíháni pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů.
20. 8. 2023Aktualizováno20. 8. 2023, 10:08|

Čaputová i Ódor odmítli, že by na Slovensku došlo k „policejnímu převratu“

Na Slovensku jednala za účasti prezidentky Zuzany Čaputové bezpečnostní rada státu. Schůzku svolal premiér Ľudovít Ódor poté, co policie ve čtvrtek obvinila několik současných a bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Čaputová uvedla, že vyšetřováním dotčené orgány jsou funkční a že postup policie probíhá pod kontrolou prokuratury a soudů. Ódor ubezpečil, že tyto orgány zůstávají nezávislé. Slovensko je nadále právním státem, doplnil. Oba se také ohradili vůči „nesmyslům a lžím“, které se v souvislosti se zásahem policie objevily ve veřejném prostoru.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 22:05|

Bývalého náčelníka slovenské vojenské tajné služby našli mrtvého, mohlo jít o vraždu

Mrtvolu bývalého ředitele slovenské vojenské zpravodajské služby našli poblíž kamenolomu u obce Devín, která je součástí Bratislavy. Policie vyšetřuje podezření, že generálmajor Peter Bučka byl zavražděn, uvedl list Pravda na svém webu. Mrtvé tělo podle portálu Noviny.sk v úterý odpoledne objevil muž, který venčil psa.
26. 1. 2022|

Heger: Visegrádská čtyřka může sehrát důležitou pozitivní roli v Evropské unii

Se Slovenskem Česko pojí i nové výzvy jako boj s covidem nebo rostoucími cenami energií. A od letošního roku i společný státní svátek. Slovenský premiér Eduard Heger mluvil v Interview ČT24 o tom, co Čechy a Slováky spojuje i jaký podle něj mají vztah s Evropskou unií. Řeč přišla i na neklid v bezpečnostních složkách na Slovensku.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 17:58|

Slovenský soud propustil z vazby elitní kriminalisty. Stíhání je podle něj neopodstatněné

Bratislavský krajský soud propustil z vazby čtveřici obviněných kriminalistů elitní policejní jednotky NAKA, kteří vyšetřovali citlivé kauzy. Změnil tak rozhodnutí soudu první instance a samotné stíhání kriminalistů, kteří ale zůstávají obviněni, označil za neopodstatněné. Informují o tom slovenská média, která případ dříve označila za výsledek války mezi bezpečnostními složkami státu. Vazbu opustí také obviněný prozatímní šéf policejní inspekce.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 13:39|

Slovenská policejní inspekce zadržela elitní vyšetřovatele a svého šéfa

Slovenská policejní inspekce podle tisku kvůli podezření z manipulace s výpovědí svědků zadržela čtyři vyšetřovatele elitní policejní jednotky NAKA a na příkaz prokurátora zatkla i svého prozatímního šéfa. Zmínění vyšetřovatelé, z nichž nejméně dva si podle médií už vyslechli obvinění ze zneužití pravomocí a maření spravedlnosti, pracovali na sledovaných kauzách.
13. 9. 2021|

Slovenská prokuratura obvinila šéfa policie, ministr vnitra se ho zastal

Slovenská prokuratura obvinila ze zneužití pravomocí a z maření spravedlnosti policejního prezidenta Petera Kovaříka. Informoval o tom mluvčí generální prokuratury Dalibor Skladan. Kovařík v reakci označil stíhání za pokračování tlaku na policii kvůli vyšetřování citlivých kauz elitní policejní složkou NAKA a proti obvinění podal stížnost. Kovaříka se zastal ministr vnitra Roman Mikulec (OĽaNO).
26. 8. 2021|

Slovenská policie zadržela šéfa tajné služby SIS, prezidentka jej postavila mimo službu

Elitní jednotka slovenské policie dnes zadržela šéfa civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, podle médií kvůli podezření z korupce. Policie tyto informace zatím nekomentovala, zatímco prezidentka Zuzana Čaputová dočasně Pčolinského postavila mimo službu. Advokátka zadrženého Eva Mišíková řekla, že se její klient cítí nevinen. Pčolinský se vedení SIS ujal loni po nástupu nynější vlády premiéra Igora Matoviče, která mezi své hlavní cíle zařadila i boj proti korupci.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 17:23|

Slovenští kriminalisté zadrželi vysoké policejní funkcionáře. Obvinili bývalého šéfa kontrarozvědky

Elitní jednotka slovenské policie NAKA zasahuje od středečního rána na několika místech proti současným a bývalým funkcionářům policie a tajné služby. Informují o tom slovenská média. Podle Denníku N vyšetřovatelé obvinili mimo jiné i bývalého policejního prezidenta Milana Lučanského. Mluvčí policejního prezidia uvedl, že policisté obvinili osm lidí, šest jich zadrželi.
2. 12. 2020|