TÉMA

Akvizice

Zákazníci mohou mít menší výběr, nezávislá studia čelí tlaku, hodnotí experti obří akvizici Microsoftu

Akvizice společnosti Activision Blizzard Microsoftem je jednou z největších transakcí v historii zábavního průmyslu a největším obchodem ve videoherním sektoru vůbec. Experti oslovení redakcí ČT24 upozorňují, že obří transakce v hodnotě bezmála 69 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun) může mít na herní trh zásadní dopady – zákazníci mohou mít ve výsledku menší výběr a gigantická akvizice může dostat pod tlak menší vývojáře, kteří zkrátka nemají šanci konkurovat ekonomické síle obřích vydavatelství.
22. 11. 2023|

Czechoslovak Group kupuje muniční divizi americké Vista Outdoor za 45 miliard korun

Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) kupuje od americké firmy Vista Outdoor její muniční divizi Sporting Products, jejíž součástí je řada značek a výrobců malorážové munice a jejích komponentů v USA. Cena obchodu je 1,91 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun). Podmínkou jeho dokončení je souhlas akcionářů výrobce malorážové munice společnosti Vista Outdoor a národních regulačních úřadů. Informoval o tom mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 16:27|

Stát koupil provozovatele plynovodů Net4Gas. Cena nepřesáhne pět miliard

Státní společnost ČEPS koupila firmu Net4Gas Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Za zadluženou společnost zaplatí maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů, oznámil ČEPS. Akvizici, kterou ve středu schválila vláda, ještě budou posuzovat regulační orgány.
29. 9. 2023|

Soudce v USA zatím zablokoval plán Microsoftu převzít firmu Activision Blizzard

Soudce ve Spojených státech prozatím zablokoval plán softwarové společnosti Microsoft převzít videoherní firmu Activision Blizzard. Soud původně dohodu v úterý pozastavil. Snaží se tak zabránit dokončení transakce, než se začne projednávat stížnost vlády. Ta nechce akvizici zhruba za 69 miliard dolarů (1,5 bilionu korun) povolit, obává se dopadů na spotřebitele. Slyšení o tom bylo podle médií naplánováno na 22. až 23. června.
14. 6. 2023|

Skupina ostravského podnikatele Bochenka koupila Strojírny Prostějov

Společnost Strojírny Prostějov koupila skupina BR Group ostravského podnikatele Rudolfa Bochenka. Kupní smlouvu podepsala tento týden. Holding firmu zařadí do své Divize strojírenství a posílí díky ní své výrobní kapacity, řekla ve čtvrtek mluvčí BR Group Ivana Gračková. Hodnotu transakce firmy neuvedly. Strojírny Prostějov jsou za posledních šest let pátou akvizicí BR Group.
1. 6. 2023|

Britský regulátor zablokoval Microsoftu záměr převzít firmu Activision Blizzard

Britský antimonopolní úřad (CMA) zablokoval americké softwarové společnosti Microsoft záměr převzít za 69 miliard dolarů (bezmála 1,5 bilionu korun) firmu na vývoj počítačových her Activision Blizzard. Transakce by podle něj změnila budoucnost rychle rostoucího trhu s cloudovými hrami, což by v následujících letech vedlo k omezení inovace a k menšímu výběru pro britské hráče, uvedl úřad ve středeční tiskové zprávě. Firmy se proti rozhodnutí chtějí odvolat.
26. 4. 2023|

Seznam kupuje Právo a Novinky

Společnost Seznam.cz média kupuje firmu Silky Zdeňka Porybného a jejím prostřednictvím firmu Borgis, která je vydavatelem deníku Právo a dodává obsah pro zpravodajský web Novinky.cz. Seznam od roku 2013 vlastní 33,6 procenta akcií Borgisu. Spojení od 23. prosince posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve zjednodušeném řízení, informoval o tom nyní v tiskové zprávě. Případné námitky lze podat do pěti dnů.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 18:46|

Soud odročil začátek procesu o koupi Twitteru na konec října

Soud odročil začátek procesu o akvizici Twitteru ze strany amerického miliardáře Elona Muska na 28. října, aby podnikateli umožnil uzavření dohody o financování akvizice. Původně měl proces začít 17. října, Muskovi advokáti ale požádali o jeho pozastavení, protože miliardář obnovil nabídku na akvizici společnosti. Muskovu žádost ale odmítli právníci Twitteru.
7. 10. 2022|

Britský regulátor definitivně schválil převzetí Avastu firmou NortonLifeLock

Britský antimonopolní úřad (CMA) v pátek definitivně schválil převzetí české antivirové společnosti Avast americkou softwarovou firmou NortonLifeLock za 8,6 miliardy dolarů (211,2 miliardy korun). Uvedl, že trh s bezpečnostním softwarem zůstane podle úřadu konkurenční i po spojení obou firem. Úřad tak potvrdil své předběžné rozhodnutí z minulého měsíce.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 11:38|

Twitter nedodal data o falešných účtech, uvedl Muskův právník. Ve hře je odstoupení od dohody o převzetí

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk varoval, že by mohl odstoupit od smlouvy o převzetí internetové společnosti Twitter, za kterou nabídl 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Jeho právní zástupce uvedl, že Twitter odmítá žádosti o poskytnutí údajů ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Dodal, že tento postup je porušením podmínek dohody a že Musk si vyhrazuje právo kontrakt zrušit.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 18:22|

Černochová v Pentagonu potvrdila záměr Česka uzavřít s USA obrannou dohodu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve Washingtonu oficiálně potvrdila záměr České republiky uzavřít se Spojenými státy obrannou dohodu DCA (Defense Cooperation Agreement). Svému protějšku Lloydu Austinovi to řekla na začátku jejich čtvrtečního jednání v Pentagonu. Chce s ním jednat také o otázce nákupu dalších vojenských vrtulníků Bell, stíhacích letadel a o budoucnosti těžké brigády české armády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 19:14|

Putin se přepočítal, řekl Fiala na bezpečnostní konferenci. Zeman varoval před jadernou válkou

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) vyzval k sankcím a mezinárodní izolaci Ruska v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká solidarita s Ukrajinou musí zůstat neochvějná, řekl na úvod konference Naše bezpečnost není samozřejmost. Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém projevu slíbil, že Česko nepřestane pomáhat Ukrajině. Dodal, že sankce Západu mají viditelný účinek. Prezident Miloš Zeman upozornil na nebezpečí hrozby jaderné války. Uvedl to ve zdravici, kterou na konferenci přečetl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 17:26|

Úřad v JAR zamítl Draslovce Holding akvizici tamního výrobce kyanidu

Antimonopolní úřad Jihoafrické republiky zamítl Draslovce Holding více než dvoumiliardovou akvizici tamního producenta kyanidu sodného, uvedl to server SeznamZprávy. Český chemický výrobce ohlásil akvizici firmy Sasol z JAR letos v červenci, k dokončení potřeboval souhlas úřadů. Den před vypršením lhůty na posouzení transakce vydal jihoafrický antimonopolní úřad negativní stanovisko. Obával se hlavně toho, jaké cenové dopady by spojení obou firem mělo.
1. 12. 2021|

Draslovka investuje na africkém kontinentu. Za podnik na výrobu kyanidu dá více než dvě miliardy

Český chemický výrobce Draslovka Holding koupí od společnosti Sasol South Africa Limited podnik na výrobu kyanidu sodného v Jihoafrické republice za 2,23 miliardy korun. Jde o první velkou investici společnosti Draslovka na africkém kontinentu, která je součástí jejích plánů mezinárodní expanze, informoval mediální zástupce firmy Vít Kurfürst.
12. 7. 2021|

Raiffeisenbank koupila Equa bank

Skupina Raiffeisenbank International (RBI) koupila sto procent akcií Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners. Uzavření transakce podléhá schválení regulačními orgány, informovala Raiffeisenbank. Cenu transakce skupina nezveřejnila.
6. 2. 2021Aktualizováno6. 2. 2021, 19:51|

Dva z největších poskytovatelů finančních informací pro Wall Street se spojí. Jde o největší letošní fúzi

Americký poskytovatel finančních informací S&P Global převezme zhruba za 44 miliard dolarů (asi 960 miliard korun) firmu IHS Markit. Transakce, která se uskuteční formou výměny akcií a která zahrnuje i převzetí dluhu, spojí dva z největších poskytovatelů finančních informací pro Wall Street. V letošním roce je to největší fúze, uvedla v pondělí agentura Reuters.
30. 11. 2020Aktualizováno30. 11. 2020, 15:07|