TÉMA

VŠCHT

Kanabinoid HHC může u mladých lidí způsobit duševní problémy, říká odborník VŠCHT Kuchař

Vláda má ve středu odpoledne jednat o možnosti regulace látky HHC. Kanabinoidní látka se dá volně koupit v pouličních automatech nebo večerkách například v podobě cukrovinek, její kvalita není navíc nijak kontrolovaná. V Česku poslední dobou přibývá případů předávkování HHC. Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) pro ČT řekl, že kanabinoid může u mladých lidí vyvolat duševní změny, riziko představují i možné zbytky těžkých kovů a jiných látek po nedostatečné finální úpravě HHC.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 12:13|

VŠCHT nově povede dosavadní prorektor Pospíšil

Rektorem Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) pro období 2024 až 2027 bude dosavadní prorektor Milan Pospíšil. V čele univerzity stane poprvé. Získal osmnáct z 27 hlasů členů akademického senátu a porazil nynějšího rektora Pavla Matějku, který získal osm hlasů. Jeden hlas byl neplatný. Pospíšil by se měl funkce ujmout od začátku roku 2024.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 16:20|

Nemusí udělat nic, ale můžou taky ohrozit zdraví. Poptávka po padělcích léků neklesá

Poptávka po padělaných lécích či doplňcích na růst svalů i na hubnutí na černém trhu neklesá. Užívaní neoriginálních přípravků ale může ohrožovat zdraví. Odborníci tak doporučují je raději nekupovat přes internet.
12. 8. 2023|

Kratom nezakazovat, raději regulovat, stejně jako energetické nápoje, říká toxikolog

Kratom je z toxikologického pohledu méně nebezpečný než alkohol či nikotin, cestou není zákaz, ale přísná regulace trhu, řekl v Událostech, komentářích Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek VŠCHT. Jiné látky jako CBD či HHC jsou podle něj nebezpečné v tom, že jsou dostupné ve větších množstvích v potravinách. Po přísnější regulaci volá Kuchař také v případě energetických nápojů.
30. 6. 2023|

Páteční Noc vědců ovládnou roboti. Kvůli covidu bude celá on-line

Člověk a robot bude téma Noci vědců, která se uskuteční v pátek 27. listopadu. Akce se kvůli koronaviru koná on-line, program zůstane na webu do konce roku. Lidé si budou moci poslechnout přednášky o využití robotů v zemědělství, medicíně, astronomii a v dalších oborech. Jen v Praze a okolí se do akce zapojí 15 institucí. Letošní téma odkazuje také ke 100. výročí prvního použití slova „robot“.
27. 11. 2020|