TÉMA

Knihovny

Čtenáři si navykli „chodit“ do knihovny i pro elektronické knihy

Půjčování knih on-line je stále oblíbenější službou veřejných knihoven. Do systému eVýpůjčky je aktuálně zapojeno dvě stě třicet z nich. Navíc se do něj zapojují i další nakladatelství, elektronické knihy pro ně a jejich autory představují nový příjem.
11. 1. 2022|

Svět knihy se odsouvá na září, Češi však od pondělí mohou vyrazit do knihoven

Veletrh Svět knihy se odsouvá. Největší knižní akce v Česku se měla původně konat na začátku června, organizátoři ji ale kvůli epidemické situaci posunuli na konec září. Ředitel veletrhu Radovan Auer sdělil, že neexistují informace o tom, jakými pravidly by se organizátoři měli v červnu při pořádání podobné akce řídit. V Česku se také v pondělí čtenářům otevřely knihovny.
12. 4. 2021|

O půlnoci končí nouzový stav. Hospitalizovaných s covidem-19 dál ubývá, reprodukční číslo ale stouplo

O půlnoci z neděle na pondělí v Česku končí nouzový stav. Opatření proti šíření koronaviru se nově budou řídit pandemickým zákonem. Řada opatření tak zůstává i nadále kvůli vážné epidemické situaci platná. Proti tomu se ohradili například zátupci horských profesí, cykloprotest pak v neděli organizovalo politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. V sobotu přibylo 2198 potvrzených případů, v mezitýdenním srovnání o čtyřicet víc. Reprodukční číslo stouplo na 0,9. V nemocnicích je nejméně pacientů s onemocněním covid-19 od 27. prosince.
11. 4. 2021Aktualizováno11. 4. 2021, 17:12|

Úřady na plný výkon, uvolnění pro orgány firem. Co se změní s novým nouzovým stavem

V nově vyhlášeném nouzovém stavu, který bude platit od pondělí dva týdny, připravila vláda některé novinky. Týkají se například úřadů či knihoven. O změnách informoval v neděli ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Většina restrikcí ale zůstává dál v platnosti, stále například platí zákaz vycházení od 21:00 do 5:00.
14. 2. 2021|

Antigenní testování by podle Babiše mohlo začít už ve středu

Rizikové skóre PES opět stouplo, k neděli o dva body na 71. Už týden zůstává ve čtvrtém stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. Pět krajů má ale skóre na úrovni pátého stupně. V sobotu laboratoře v Česku odhalily 3655 nakažených koronavirem, což je o víkendovém dni nejvíce od 14. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda v pondělí některá opatření zpřísní, kvůli zájmu veřejnosti by mohlo začít antigenní testování už ve středu. Na vládě chce premiér podpořit prodloužení vánočních prázdnin. Děti by tak podle něj měly jít do školy naposledy 18. prosince.
13. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 21:24|

Knihovny se opět otevírají návštěvníkům, ty menší je pustí dovnitř jen po jednom

Mezi služby, které se od čtvrtka znovu otevírají lidem, patří i knihovny. Také pro ně ale platí, že budou muset dodržovat kapacitní limit 15 metrů čtverečních na osobu. Menší knihovny upozorňují, že proto budou dovnitř pouštět pouze jednoho čtenáře. Výdejní okénka, která fungovala dosud, plánují znovuotevřené knihovny zrušit.
3. 12. 2020|

Rizikové skóre kleslo na 57 bodů, zákaz vycházení platí až od 23. hodiny

Skóre v protiepidemickém systému PES, podle kterého se v Česku mění opatření proti onemocnění covidem-19, kleslo na 57 bodů, to znamená třetí stupeň. V Česku ale platí od pondělí stupeň čtvrtý. V předchozích čtyřech dnech bylo totiž skóre 62 bodů. Za neděli laboratoře prokázaly 1509 nových případů, nejméně od 28. září. K pondělnímu podvečeru pak přibylo 1841 nakažených.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 20:56|