TÉMA

Marie Pěnčíková

Lídři kandidátek ve Zlínském kraji diskutovali o zdravotnictví. Podpořili by například větší prevenci u dětí

Lídři politických stran, hnutí a uskupení ve Zlínském kraji diskutovali v předvolební debatě České televize o zdravotnictví. Hovořili například o tom, jak udržet zdravotníky v tuzemských nemocnicích a jak by se měli vzdělávat. Mluvili ale také o prevenci na školách. Hosty byli Ondřej Benešík (SPOLU), František Elfmark (PirátiSTAN), Alena Gajdůšková (ČSSD), Marie Pěnčíková (KSČM), Radek Vondráček (ANO) a Vladimír Zlínský (SPD). Zbyněk Schaffer (PŘÍSAHA) se ze zdravotních důvodů omluvil, přičemž hnutí nevyužilo možnosti nominovat dalšího zástupce.
22. 9. 2021|

Je potřeba podpořit lokální kulturu, shodli se lídři ze Zlínského kraje

Volební lídři ze Zlínského kraje v předvolební debatě hovořili o tom, co chtějí změnit v oblasti kultury. Shodli se na tom, že je důležité podpořit lokální a místní tradice. Hosty byli Ondřej Benešík (SPOLU), František Elfmark (PirátiSTAN), Alena Gajdůšková (ČSSD), Marie Pěnčíková (KSČM), Radek Vondráček (ANO) a Vladimír Zlínský (SPD). Zbyněk Schaffer (PŘÍSAHA) se ze zdravotních důvodů diskuse nezúčastnil, přičemž hnutí nevyužilo možnosti nominovat dalšího zástupce. Debatu moderoval Martin Řezníček.
21. 9. 2021|

Lídři ze Zlínského kraje debatovali o tom, co odpovědět Evropské komisi o střetu zájmů

Volební lídři Zlínského kraje mluvili o tom, jak se postavit k žádosti Evropské komise, která chce od českých úřadů dostat přehled opatření, kterými republika brání střetu zájmů. Debatu moderoval Martin Řezníček. Hosty byli Ondřej Benešík (SPOLU), František Elfmark (PirátiSTAN), Alena Gajdůšková (ČSSD), Marie Pěnčíková (KSČM), Radek Vondráček (ANO) a Vladimír Zlínský (SPD). Zbyněk Schaffer (PŘÍSAHA) se ze zdravotních důvodů omluvil, přičemž hnutí nevyužilo možnosti nominovat dalšího zástupce.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:17|

Sněmovní vyšetřovací komise schválila zprávu o Bečvě. Postup státního zástupce míří na přezkum

Sněmovní vyšetřovací komise schválila závěrečnou zprávu o vyšetřování havárie na řece Bečvě. Komise požádala o svolání mimořádné schůze sněmovny, aby závěrečnou zprávu projednala. Postup státního zástupce pak přezkoumá Krajské státní zastupitelství v Ostravě, zjistil server iROZHLAS.cz. Podnět na přezkum podala obhajoba, a to poté, co vsetínský státní zástupce Petr Bareš zamítl stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání jako nedůvodné.
17. 9. 2021|

Rok frustrace, říká k vyšetřování otravy na Bečvě rybář. Trvá to dlouho, shodují se politici

Schvalování závěrečné zprávy vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě se protahuje. Poslanci jednání ve čtvrtek přerušili a pokračují v pátek. Podle členů vyšetřovací komise se v ní názory různí, ale nedochází ke střetům. Kvůli ekologické havárii je obviněná firma Energoaqua a její majitel. Ten vinu odmítá. Kvůli úniku kyanidu uhynuly desítky tun ryb. O tématu se diskutovalo ve čtvrtečních Událostech, komentářích.
17. 9. 2021|

Pustějovský před sněmovní komisí odmítl podíl Dezy na otravě Bečvy. Geuss se postavil za práci inspekce

Člen představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavel Pustějovský vyloučil to, že by tato společnost mohla být původcem loňské otravy řeky Bečvy. Členové sněmovní vyšetřovací komise vyslechli také krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka a ředitele České inspekce životního prostředí (ČŽIP) Erika Geusse. Podle předsedkyně komise Marie Pěnčíkové (KSČM) zazněly zásadní informace k přípravě závěrečné zprávy pro sněmovnu. Vzhledem k tomu, že jednání jsou neveřejná, tak konkrétní před novináři nebyla.
19. 8. 2021|

Sněmovní komise si předvolala první osoby k otravě Bečvy. Jedem podle nich nemusely být kyanidy

Loňskou ekologickou havárii v řece Bečvě nemusely způsobit kyanidy, míní někteří z těch, kteří v pondělí ve Zlíně mluvili se členy sněmovní vyšetřovací komise. Podle jejích zástupců je třeba také zmapovat jednotlivé výpusti vedoucí do řek. Závěrečnou zprávu by měla vyšetřovací komise předložit Poslanecké sněmovně v září. Její součástí by měl být návrh na změnu legislativy, řekli zástupci komise.
9. 8. 2021|

Úkolem komise k Bečvě bude odhalit pochybení státních orgánů, řekla její předsedkyně. Zajímá ji činnost inspekce

Poslanecká vyšetřovací komise k havárii na Bečvě se zaměří hlavně na to, co dělaly úřady po ní i před ní. Zabývat se bude zejména činností České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a jedním z prvních, koho budou chtít poslanci vyslechnout, bude její ředitel Erik Geuss. V Interview ČT24 to řekla nově zvolená předsedkyně komise Marie Pěnčíková (KSČM). Policie podle ní vyšetřuje ekologickou havárii velmi dlouho a navzdory mediálním spekulacím neočekává, že by v dohledné době vyšetřování skončilo.
9. 7. 2021|

Kolektivní imunita by mohla v ČR vzniknout v září, řekl Vojtěch při interpelacích. Pevný termín voleb jde do posledního čtení

Poslanci poslali s úpravami do závěrečného kola schvalování ústavní novelu – obecní, krajské a senátní volby se mají od příštího roku konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Odpoledne se poslanci věnovali interpelacím na premiéra a další členy vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při nich uvedl, že zatím nelze uznávat zjištěné protilátky na covid-19 za alternativu k očkování či prokázanému prodělání nemoci.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 18:07|

KSČM zahájila předvolební kampaň. Za minulost se nestydíme, říká Filip

KSČM zahájila kampaň před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny. Za svůj slogan si strana zvolila „Šance na nový začátek“. Podle jejího předsedy se nestydí za svoji minulost ani za toleranci vlády. Jako svoji devizu komunisté vnímají nezatíženost kauzami nebo vysoké zastoupení žen lídryň na své kandidátce.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:52|

Odklon od uhlí by mohl přijít dříve, než plánuje vláda, míní politici. Zdůraznili plánování investic

Klíčovým bodem pro českou energetiku bude rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Její energie by měla nahradit spalovací elektrárny, podle rozhodnutí komise se má Česko bez uhlí obejít do roku 2038. Řada politiků se však domnívá, že datum může být i dřívější. Stát však musí přechod podpořit investicemi a projekty, zaznělo od hostů speciálu Událostí, komentářů, kteří se sešli k předvolební debatě v Muzeu zemědělské techniky v Čáslavi.
3. 6. 2021|

Ochrana vody a krajiny je prioritou, shodli se zástupci parlamentních stran v diskusi

Na českou krajinu i obyvatelstvo začínají citelně dopadat změny klimatu, stav českých lesů a půdy je však v mnoha případech výsledkem špatného hospodářství posledních desítek let a minimálně další desítky let potrvá, než se náprava projeví. Stěžejním úkolem bude ochrana vody a obnova lesů, shodli se zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o životním prostředí. Debatu v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi moderovala Marcela Augustová.
3. 6. 2021|

Poslanci zvolili členy vyšetřovací komise k Bečvě. Do závěrečného kola poslali mysliveckou novelu

Sněmovna zvolila členy vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. V souladu s dohodami má každá ze sněmovních frakcí v komisi jednoho zástupce. Poslanci jednali také o novele zákona o myslivosti, který poslali do závěrečného kola. Umožnit by mohla lov prostřednictvím lukostřelby nebo snížení minimální výměry vlastních honiteb. Schvalování novely o platu učitelů se neuspíšilo. Na programu byla i volba čtveřice členů Rady České televize, poslanci se k ní ovšem nedostali.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:28|

Vědci mapují pomocí elektrického proudu život v Bečvě. Ryby změří, spočítají a vrátí do řeky

Biologové z Akademie věd od pátku v terénu zkoumají řeku Bečvu. Snaží se zjistit, v jaké kondici je po zářijové kyanidové otravě a říjnových povodních. Téměř dva měsíce od ekologické havárie dokumentují, kolik ryb a potravy pro ně v řece žije. Zajímají se o vytrávené úseky i o místa, která katastrofa nezasáhla. Vyšetřování otravy stále pokračuje. V pátek se katastrofou zabývala i sněmovna. Lidovci chtěli, aby požádala vládu o důkladné vyšetření. Kvůli nízkému počtu poslanců ale na hlasování nedošlo.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 22:40|