TÉMA

Přednáška

Poslední přeživší Ležáků v den svých narozenin mluvila se školáky o tehdejší tragédii

Jarmila Doležalová je dnes už poslední žijící osobou, která přežila vyhlazení Ležáků v roce 1942. Válka se v současnosti do života mnoha lidí znovu vrátila, a proto se Doležalová rozhodla zajet mezi školáky a mluvit s nimi o tom. A to i v den svých čtyřiaosmdesátých narozenin.
13. 11. 2023|

Pacienti se vzácnými chorobami se sjeli do IKEMu. Přednášky mají přispět k porozumění nemoci

Pacienti se vzácným onemocněním srdce, ledvin a jater se v sobotu poprvé společně setkali s lékaři a odborníky v nemocnici IKEM, kde mají specializovaná centra. Pomocí přednášek mohli lépe pochopit svoji chorobu. Doprovodili je i příbuzní, řada diagnóz totiž bývá dědičná a mnohdy je lepší otestovat celou rodinu.
27. 5. 2023|

Odsvěcený Červený kostel v centru Olomouce už není skladem knih, proměnil se v kulturní centrum

V Olomouci se poprvé v novodobé historii otevřel veřejnosti Červený kostel na třídě Svobody v centru města. Bývalý depozitář knih Vědecké knihovny v Olomouci (VKOL) se po dva a půl roku trvající rekonstrukci proměnil v moderní kulturní centrum se sálem pro dvě stě lidí. Bude hostit nejen výstavy, přednášky, ale i projekty Moravské filharmonie či místních divadel. Náklady na opravu byly 172 milionů korun, z dotací se Olomouckému kraji vrátilo 133 milionů korun, řekl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Otevření kostela bude doprovázet pětidenní festival.
17. 5. 2023|

Začíná největší vědecký festival v Česku. Zdarma a po celé republice

Na kus řeči s mladými vědci, do laboratoří i chodeb badatelských institucí, na přednášky, workshopy i koncert či ochutnávku cizokrajných jídel – letošní ročník festivalu Týden Akademie věd láká návštěvníky po covidové pauze na plně prezenční program po celé republice. Začíná v pondělí 31. října a potrvá až do neděle 6. listopadu.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 20:11|

Četl jsem od něj jen pár stránek, řekl médiím muž, který zaútočil na Rushdieho

Čtyřiadvacetiletý Hadi Matar, který je podezřelý z útoku na spisovatele Salmana Rushdieho v New Yorku, ve čtvrtek před velkou porotou u soudu popřel vinu. Matar čelí obvinění z napadení a pokusu o vraždu druhého stupně. „Asi mě překvapilo, když jsem slyšel, že přežil,“ řekl Matar, který v pátek během přednášky v New Yorku pobodal britského spisovatele indického původu.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:08|

Rembrandt se představí na síti. Národní galerie odhaluje tajemství za mistrovými obrazy

Kvůli opatřením proti koronaviru je už sedmý týden zavřená výstava Rembrandtových děl v pražském paláci Kinských. Kurátoři Národní galerie proto výstavu Rembrandt: Portrét člověka zpřístupnili on-line. Obrazy nizozemského malíře komentují prostřednictvím videí na sociálních sítích.
27. 11. 2020|

Ostravská galerie vede on-line přednášky o liškách i slezských malířích

Historik Marek Zágora se zaobírá především středověkem. Dávnou dobu přibližuje i v přednáškách, které už několik let připravuje pro Galerii výtvarného umění v Ostravě. V současné době, kdy se návštěvníci do galerie nedostanou, ostravská výstavní síň Zágorovy příspěvky streamuje, na internetu lze přehrát i jejich záznam. Pro veřejnost pravidelně přednáší také kurátorka Gabriela Pelikánová.
12. 11. 2020|