TÉMA

Bolid

V Německu se našly úlomky meteoritu, jehož dráhu předpověděli čeští vědci. Má mimořádné vlastnosti

Čeští vědci se podíleli na výpočtu dráhy planetky, která v lednu při průletu atmosférou zanikla nedaleko Berlína. Oznámil to Astronomický ústav Akademie věd ČR. Ve spolkové zemi Braniborsko se na základě těchto kalkulací podařilo najít vzácné meteority.
6. 2. 2024|

Nad Českem zazářily tři bolidy. Podle astronomů šlo o neobvyklý jev

Nad územím Česka bylo možné ve středu spatřit tři jasné bolidy. Nepatřily k žádnému meteorickému roji ani spolu vzájemně nesouvisely. Jde tak o značně neobvyklý jev, sdělil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Bolid je velmi jasný meteor, který vznikne vstupem tělesa kosmického původu do zemské atmosféry.
31. 12. 2023|

Ze superbolidu, který byl vidět i z Česka, asi žádné meteority na zem nespadly

Mimořádně jasný meteor, takzvaný superbolid, který byl v pondělí pozdě večer vidět i z České republiky, vážil zhruba 260 kilogramů. Po explozi z něj ale žádné meteority na zem zřejmě nedopadly. Letěl nad Bavorskem, v atmosféře urazil bezmála 134 kilometrů, a to za 6,4 sekundy. Zjistili to odborníci Astronomického ústavu Akademie věd ČR z Ondřejova na základě dat ze stanic Evropské bolidové sítě, z nichž většina leží na českém území.
28. 6. 2023|

Astronomové pátrají u Třešti po úlomcích meteoritu. Dopadl počátkem listopadu, hledání zkomplikovalo počasí

Astronomové pátrají v okolí Třešti na Vysočině po úlomcích bolidu. Nad jihem Čech proletěl 10. listopadu a dopadl na západním okraji Moravy. Astronomové zhruba vědí, kam spadl, pátrají ale po meteoritech o velikosti lískového ořechu. Nezbývá jim tedy než pročesávat terén v rojnicích.
25. 11. 2022|

Ve čtvrtek nad Českem vzplál jasný bolid. Astronomové budou zjišťovat, kam těleso dopadlo

Nad Českou republikou přeletěl ve čtvrtek krátce po 18. hodině nápadný bolid neboli velmi jasný meteor. Byl pozorován řadou astronomů, ale i veřejností. Potvrdila ho také hlášení pozorovatelů v databázi Mezinárodní meteorické organizace.
14. 1. 2022|

Noční oblohu nad Českem rozsvítil výrazný bolid. Byl jasný jako Měsíc v úplňku

Ve čtvrtek krátce po tři čtvrtě na pět ráno ozářil rozsáhlé území Česka, Bavorska a především Rakouska velmi jasný meteor neboli bolid. Na velké části našeho území i okolních států, kde letěl, bylo tou dobou jasno a tak upoutal pozornost řady náhodných svědků. Zvláště v oblasti letu bolidu se jednalo o zcela mimořádný zážitek.
21. 11. 2020|

Nebe nad Českem rozzářil výjimečně jasný bolid. Zanikl nad Jizerskými horami

V neděli 8. listopadu 2020 večer krátce před čtvrt na sedm středoevropského času ozářil především severní část Čech velmi jasný meteor – bolid. I když kvůli inverznímu rázu počasí na velké části území zůstal pro většinu obyvatel skrytý hustou vrstvou nízké oblačnosti, našla se místa, kde bylo alespoň částečně jasno, a řada lidí ho tak mohla pozorovat.
10. 11. 2020|