TÉMA

Výjimky

Ukrajinská vláda se zaměřila na muže prchající ze země. Využívají i oficiální humanitární systém

Ukrajinská vláda od začátku invaze uzavřela hranici pro muže ve věku od 18 do 60 let, na které se vztahuje mobilizační povinnost. Výjimka platí třeba pro pečující o děti nebo invalidní osoby. Po zákazu na Ukrajině vzrostly pokusy o nelegální migraci, muži zkoušejí hranici překročit v přestrojení za ženy, jiní se snaží přeplavat řeku. Někteří využívají i mezer v legálních systémech výjezdů.
18. 9. 2023|

Úsporný balíček jde do druhého čtení, Babiš s Okamurou řečnili hodiny

Sněmovna se ani po dvanácti hodinách debat nedostala k hlasování o programu své aktuální řádné schůze. Koalice chce jako první bod projednat konsolidační balíček. Na základě dohody předsedů poslaneckých klubů ve středu krátce před 2:00 jednání přerušila. K debatě o úpravách programu se vrátí ve středu ráno. Řečniště od úterního odpoledne opanovali opoziční řečníci, kteří přednášeli své návrhy na úpravu programu schůze. S několikahodinovými projevy vystoupili předsedové opozičních hnutí Andrej Babiš (ANO) a Tomio Okamura (SPD).
5. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 06:39|

Ruskému oligarchovi s vazbami na Putina úřad zablokoval účty a obstavil majetek v hodnotě sta milionů

Finanční analytický úřad začal uplatňovat sankce proti dosud nejvýznamnějšímu ruskému oligarchovi s majetkem v Česku. Firmám Vladimira Jevtušenka, který má úzké vazby na šéfa Kremlu Vladimira Putina, stát zablokoval účty a obstavil majetek v hodnotě sta milionů korun.
29. 7. 2023|

Zbourání vily Viktora Beneše by byla veliká ztráta, řekl Hřib. Rada města podává proti demolici odvolání

Kdyby vila stavitele Viktora Beneše šla k zemi, šlo by o velikou ztrátu. Proto se rada hlavního města v úterý rozhodla podat proti demoličnímu výměru budovy ze začátku dvacátého století odvolání. V pořadu Interview ČT24 to řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). S moderátorkou Světlanou Witowskou ale hovořil i o dalších tématech, například o dostavbě pražského okruhu nebo příliš úzkém pruhu pro auta v Modřanech, na který upozornila reportáž ČT.
27. 7. 2021|

Izraeli pomohly vysoké pokuty a schopnost zorganizovat masivní očkování

Izrael zavedl celkem tři tvrdé lockdowny, ten poslední loni v prosinci se začátkem očkovací kampaně, a v těchto dnech si může dovolit částečně rozvolnit. Jak se vládě podařilo zvládnout ne zcela poslušnou společnost, přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
25. 2. 2021|

Úřady na plný výkon, uvolnění pro orgány firem. Co se změní s novým nouzovým stavem

V nově vyhlášeném nouzovém stavu, který bude platit od pondělí dva týdny, připravila vláda některé novinky. Týkají se například úřadů či knihoven. O změnách informoval v neděli ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Většina restrikcí ale zůstává dál v platnosti, stále například platí zákaz vycházení od 21:00 do 5:00.
14. 2. 2021|

Je nám hůř, vzkazuje čtvrtina domácností. Velké problémy mají i firmy, po zavření obchodů nemají kde prodávat

Více než čtvrtina českých domácností hodnotí svoji ekonomickou situaci jako horší než před rozšířením pandemie covidu-19 do Česka. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Zároveň čtyři pětiny dotázaných uvedly, že dodržují vládní nařízení, ostatní je dodržují zčásti kromě procenta dotázaných, kteří je zcela ignorují.
1. 11. 2020|