TÉMA

Dětské domovy

Odebírání dětí z rodin se nedaří omezit. Problémem je nedostupné bydlení a málo preventivních programů

V dětských domovech ubývá dětí do tří let, nedaří se naopak omezit odebírání dětí z domácího prostředí. Za klíč ke zlepšení považují odborníci prevenci v biologických rodinách a rozvoj pěstounské péče. To potvrzují i nová data z výzkumu podpořeného resortem práce a sociálních věcí. Častým spouštěčem bývá zejména nedostupné bydlení.
10. 11. 2022|

Do akce Milostivé léto se už zapojily tisíce lidí, dlužníkům pomáhají i dárci

Už tisíce zájemců se přihlásily k takzvanému Milostivému létu, tedy možnosti zbavit se některých exekucí. Pro dlužníky je potřeba zaplatit původní částku plus poplatek 908 korun, penále bude odpuštěno a exekuce zastavena. Týká se to zejména pohledávek vůči státu, samosprávám a jejich organizacím.
14. 11. 2021|

Pandemie zhoršila situaci mnoha rodin. Některé děti skončily v krizových zařízeních

Přibývá rodičů, kteří mají problém uživit děti a postarat se o ně. V pandemii se plnila krizová zařízení, jako jsou Klokánky a další sociální služby. Více práce měli i přechodní pěstouni. Do těchto kritických situací se dostávali zejména rodiče, kteří už potíže měli z dřívějška. A covidová krize je ještě prohloubila.
1. 8. 2021|

Kojenecké ústavy fungují v Česku téměř sto let, ministerstvo chce do příštího podzimu prosadit zrušení

Ministerstvo zdravotnictví by chtělo ještě v tomto volebním období prosadit zákon, který by zrušil nebo přeměnil domovy pro děti do tří let, někdejší kojenecké ústavy. Reaguje tak na kritiku Evropského výboru pro sociální práva, která se týkala umisťování dětí s postižením a těch romských v kojeneckých ústavech. Česko je totiž jednou z posledních zemí v Evropě, kde je možné děti do tří let do takových zařízení umístit. Zástupci různých organizací ale upozorňují, že pokusů na zrušení kojeneckých ústavů bylo již několik, ale žádné vládě se to zatím nepodařilo.
27. 11. 2020|

Dětským domovům chybí vybavení i vychovatelé. Některé mají pocit, že na ně stát zapomněl

Nedostatek techniky pro on-line výuku, padající wi-fi připojení a dvanáctihodinové služby vychovatelů, kteří suplují učitele, provází výuku na dálku v dětských domovech. Školy na ně přitom mají vyšší nároky než na jaře. České televizi to potvrdila ředitelka organizace Dejme dětem šanci Michaela Chovancová. Podle řady zástupců dětských domovů na ně stát zapomněl. Zakladatel organizace Společně pro dětské domovy Ladislav Samek proto napsal vládě otevřený dopis.
30. 10. 2020|