TÉMA

Tampa

Domy se ocitly pod vodou, statisíce lidí jsou bez proudu. Florida sčítá škody po hurikánu Idalia

Na západ amerického státu Florida udeřil silný hurikán Idalia, který hnal vodu z moře do nízko položených oblastí a způsobil rozsáhlé záplavy. Stovky tisíc domácností jsou bez proudu, řada budov je poničených nebo je voda úplně strhla. Nejčernější scénáře se však nenaplnily, protože se živel vyhnul hustě osídlené oblasti. V noci na čtvrtek bouře zasáhne také Severní a Jižní Karolínu.
31. 8. 2023|

Letošní červen byl nejteplejší v historii měření, tvrdí Copernicus. Nasvědčují tomu i data z Ameriky

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii měření, oznámila podle agentury AFP agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Celosvětová průměrná teplota činila 16,51 stupně Celsia, a byla tak o zhruba půl stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Prohlášení o rekordně horkém červnu podporují i čerstvá data amerických vědců.
5. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 10:49|

Hurikán Ian dorazil k pobřeží Jižní Karolíny. Zprávy o počtu obětí na Floridě se různí

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180 tisíc odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil v pátek na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze. Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:52|

Hurikán Ian zasáhl Floridu. Přicházejí nepotvrzené zprávy o stovkách mrtvých

Nepotvrzené zprávy z floridského okresu Lee hovoří o stovkách úmrtí po hurikánu Ian. „I když nemám potvrzená čísla, rozhodně vím, že oběti na životech se pohybují ve stovkách,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno. V sousedním Charlotte je potvrzených šest úmrtí, informoval list The New York Times. Hurikán kategorie čtyři působil od středy na Floridě ničivé záplavy a rozsáhlé škody.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 23:46|

Hurikán Ian zasáhne Floridu, experti varují před obrovskými škodami

Letošní sezona hurikánů v Atlantiku byla sice do začátku září značně podprůměrná, v posledních týdnech ale vývoj nabral na obrátkách. V minulém týdnu se o to postarala Fiona, která se stala prvním silným hurikánem letošní sezony a následně jako už mimořádně silná mimotropická cyklóna zasáhla východní Kanadu, kde způsobila značné škody. Aktuálně pak v Karibiku sílí hurikán Ian, který je na třetí kategorii z pěti.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 21:50|

Trump i Biden zabojují na mítincích o Floridu. Šance zde mají vyrovnané

Do amerických prezidentských voleb zbývá méně než týden. Republikánský prezident Donald Trump a jeho demokratický protikandidát Joe Biden finišují kampaň a na mítincích v pro ně klíčových státech se snaží získat poslední politické body. Čtvrtek je zaslíbený Floridě, která už několik voleb rozhodla. Trump i Biden vystoupí v Tampě a každý po svém.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 20:55|