TÉMA

Vojtěch Novotný

Katolická teologická fakulta odmítá závěry univerzitního auditu. Naše pochybnosti ale potvrdil, říká rektorka Králíčková

Ze strany univerzity jsme identifikovali problémy v personalistice na Katolické teologické fakultě, řekla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková v pořadu Interview ČT24. Vedení Katolické teologické fakulty UK však nesouhlasí, že by audit univerzity poukazoval na závažná pochybení. Rektorka Králíčková by názorový rozpor ráda řešila na středečním akademickém senátu fakulty.
22. 1. 2024|

Audit na katolické teologické fakultě našel pochybení. Rektorka vyzvala ke smíru s historikem Petráčkem

Audit Univerzity Karlovy (UK) našel několik pochybení ve fungování katolické teologické fakulty (KTF UK), mimo jiné i v personální oblasti, uvedl Deník N. Rektorka Milena Králíčková o výsledcích auditu informovala na pátečním jednání univerzitního akademického senátu. Vyzvala také vedení fakulty ke smíru s historikem Tomášem Petráčkem, který byl loni ze školy propuštěn.
19. 1. 2024|

Výpověď pro historika Petráčka má dohru. Rektorka Univerzity Karlovy pošle na teologickou fakultu audit

Situací na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy se budou zabývat auditoři, které pošle rektorka vysoké školy Milena Králíčková. Vedení fakulty v srpnu vyhodilo historika Tomáše Petráčka. Došlo k tomu poté, co kritizoval konzervativní spolek Aliance pro rodinu, děkan Vojtěch Novotný ale výpověď zdůvodnil úsporami. Králíčková ale nyní uvedla, že interní audit nařídila i kvůli dalším podnětům a stížnostem, které na vedení Katolické teologické fakulty dostala.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 15:41|

V církvích se odehrává zápas, fakulta nesmí být místem jednoho názoru, varuje Petráček

Děkan Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy Vojtěch Novotný dlouho čelil tlaku, aby mě odvolal, řekl v Událostech, komentářích historik Tomáš Petráček. Jeho konec na fakultě vyvolal výraznou odezvu. Petráček si jej vysvětluje několika faktory, o oficiálním důvodu, tedy úsporách, má pochybnosti. Upozorňuje na zápas, který se odehrává uvnitř církevních společenství, a varuje, aby se z univerzitní půdy nestával prostor jediného názoru. Zástupci fakulty pozvání do pořadu odmítli.
29. 8. 2023|

Akademie věd ocenila talentované výzkumníky prémií ve výši desítek milionů korun

Matematička Šárka Nečasová, biolog Vojtěch Novotný a fyzikální chemik Patrik Španěl letos získali od Akademie věd prestižní Akademickou prémii – grant ve výši až 30 milionů korun určený špičkovým vědcům, který mohou čerpat v průběhu šesti let. Šest mladých vědeckých talentů také dostalo prémii Lumina quaeruntur, se kterou se pojí částka až čtyři miliony korun ročně po dobu pěti let.
5. 11. 2021|

V lesích jižní Moravy je víc housenek než v tropech. Čeští vědci srovnávali počet hmyzu napříč třemi kontinenty

Ubývání hmyzu je jedním z velkých ekologických problémů současnosti. Vymírají druhy, klesají i počty jedinců. Kolik ale hmyzu vlastně je? A liší se jeho množství v českých lesích od pralesů v tropech? Do zodpovězení těchto základních – a stále nedostatečně probádaných – otázek se pustili vědci pod vedením ekologa Vojtěcha Novotného z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR). Data sbírali z lesů tří kontinentů a vyhodnocovali 14 let. Unikátní výsledky byly publikovány na konci září v odborném časopise Ecology Letters.
10. 10. 2020|