TÉMA

Dárcovství

„Kdyby se nenašel dárce, nebyl bych tady.“ Tomáše Chluma zachránila transplantace kostní dřeně

Tomáš Chlum ve třiceti letech onemocněl leukémií. Když nezabere chemoterapie, existuje jediná léčba – dárcovství kostní dřeně. Tu mu z druhé strany republiky poskytla Ivana Hládková, zachránila mu tak život. Teď se dárkyně s příjemcem poprvé setkali. Reportáž pro pořad 168 hodin připravila Eva Koryntová.
22. 4. 2024|

Smysl pro tumor zvýšil zájem o dárcovství kostní dřeně. Zaregistroval se i seriálový protagonista Filip Březina

V neděli se ve vysílání České televize uzavřel v seriálu Smysl pro tumor fiktivní příběh studenta medicíny, který se stane onkologickým pacientem. Jeho osudy se po osm večerů držely na špici divácké sledovanosti. Popularita seriálu zároveň zvýšila zájem o dárcovství kostní dřeně. „Cítím se vděčný, že mohu být součástí něčeho takového, že můžu být nositelem toho příběhu,“ řekl v Interview ČT24 představitel hlavního hrdiny Filip Březina, který se sám také jako dárce zaregistroval.
28. 2. 2024|

Martin odletěl na léčbu do Francie. Lidé na ni darovali přes 150 milionů

Chlapec se vzácnou genetickou poruchou, na jehož léčbu lidé darovali přes 150 milionů korun, dopoledne odletěl z brněnského letiště na léčbu do Francie. Trpí těžkou formou syndromu AADC, léčba vzhledem k vzácnosti výskytu onemocnění není hrazena ze zdravotního pojištění a žádost o uhrazení zdravotní pojišťovna zamítla. V tiskové zprávě o odletu informoval otec dítěte.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 16:37|

Nejvíce dárců se objeví před Vánoci. Peníze neposílejte naslepo, radí odborníci

V předvánočním čase jsou lidé nejvíce štědří. Podle Fóra dárců podporují hlavně zavedené charitativní sbírky. Loni na veřejně prospěšné účely darovali přes patnáct miliard korun. Menší zájem teď evidují organizace v regionech.
11. 12. 2023|

Život mu zachránil dárce kostní dřeně. Teď se Weitz snaží, aby se do registru zapsalo více lidí

Jediným způsobem léčby pacientů s poruchou krvetvorby je v některých případech transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce. Sedmnáctiletému Sebastianu Weitzovi, který onemocněl leukemií, zachránil život darováním kostní dřeně neznámý člověk. Nyní se Weitz snaží motivovat ostatní, aby se zapsali do registru dárců. V Česku jich v tuto chvíli je 150 tisíc, podle lékařů je to málo. Zhruba deset procent nemocných vhodného dárce nenajde.
9. 2. 2023|

Dárců kostní dřeně z řad menšin je málo, s náborem má pomoct nová kampaň

V Česku chybí dárci kostní dřeně z řad národnostních menšin. Nová kampaň Daruj život tak cílí na Romy, Vietnamce nebo třeba Ukrajince. Ve dvou českých registrech je dárců zhruba 150 tisíc, pacienti ze zmíněných etnik ale musejí častěji čekat déle. Anebo spoléhat na pomoc ze zahraničí.
28. 12. 2022|

Adventní koncert ČT podpořil děti se svalovou dystrofií. Lidé poslali 2,6 milionu korun

Ve Strahovském klášteře se konal čtvrtý a závěrečný Adventní koncert České televize. Lidé díky němu poslali na podporu dětí se svalovou dystrofií dva miliony šest set tisíc korun. Už teď je jasné, že letošní ročník zaznamenal rekord. Dárcovství se i přes obavy dařilo.
18. 12. 2022|

V USA se narodila dvojčata z embryí, která byla zmražená téměř třicet let

Je jim přesně třiadvacet dní, jejich životní příběh však začal o třicet let dříve. Dvojčata Lydia a Timothy se narodila z vajíček oplodněných a následně zmrazených v roce 1992. V době, kdy byly děti počaty, bylo jejich současnému adoptivnímu otci pouhých pět let. Třetí z nenarozených dětí tento experiment nepřežilo.
23. 11. 2022|

V některých nemocnicích dochází zásoby krve, hrozí omezení plánovaných zákroků

Českým nemocnicím chybí dárci krve. Na mnoha místech začíná být situace vážná a hrozí i pozastavení plánovaných operací. S prosbou o pomoc se proto obrací na veřejnost, například prostřednictvím sociálních sítí. Situaci navíc komplikuje letní sezona, kdy se zdravotníci potýkají s častějšími úrazy.
5. 7. 2021|

Lidé po tornádu darovali nebývale mnoho. Díky tomu, že jsou bohatší, i díky novým technologiím

Přes 850 milionů korun již poslali lidé neziskovým organizacím a nadacím do sbírek na pomoc obyvatelům obcí zasažených v minulém týdnu prudkou bouří a tornádem. Peníze dostanou lidé, kterým živel poškodil nebo zcela zničil domovy, po svátcích. V první fázi rozdají organizace všem po 150 tisících korunách, další peníze již rozdělí podle míry škod, s nimiž se ta která domácnost vyrovnává. Pomoc ze sbírek je nad rámec státní podpory, kterou schválila vláda v pondělí, a také by se mělo dostat na všechny, jimž tornádo poničilo majetek. O sbírání i rozdělování peněz hovořili zástupci neziskových organizací a nadací v 90' ČT24 i v Interview ČT24.
29. 6. 2021|

Na jaře se kvůli covidu zastavily nábory dárců kostní dřeně, přesto už je v národním registru sto tisíc dobrovolníků

Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) má už sto tisíc dobrovolníků, kteří jsou připraveni darovat vážně nemocným pacientům své krvetvorné buňky. Jubilejního potenciálního dárce, třiadvacetiletého Václava Kalluse, zapsal registr v sobotu při náboru ve Starém Městě na Uherskohradišťsku. Nábor byl součástí celorepublikové akce „Čechy, Morava a Slezsko – vstupuje celé Česko“, kterou ČNRDD oslavuje Světový den dárců kostní dřeně. V druhém registru, pražském, je teď aktivních dárců zhruba 34 tisíc.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 21:46|