TÉMA

Hana Hajnová

Politolog: Propad vládních stran byl menší, Čapí hnízdo voliče ANO nezajímá

Podle politologa Daniela Kroupy z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem nebyl v komunálních a senátních volbách propad vládních stran tak velký, jak se čekalo. Nejvíce z určitého hlediska posílilo hnutí SPD, to ale bude mít problém zasahovat přímo do vlády, míní Kroupa. Kauza Čapí hnízdo podle něj voliče ANO nezajímá, kauza Dozimetr ale hnutí STAN poškodila.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 17:18|

Předvolební kampaň jde do finále. Strany za ni utratily už desítky milionů

V Česku vrcholí politická kampaň před komunálními a senátními volbami, které se uskuteční tento pátek a sobotu. Subjekty zastoupené v Poslanecké sněmovně za oslovení voličů utratily už desítky milionů, finální účty ale uzavřou až po volbách, a přestože obecní kampaně nemají finanční stropy, některé strany na nich dovedou i ušetřit.
21. 9. 2022|

Fiala nevidí důvod k rekonstrukci vlády. Rakušan má naši absolutní důvěru, řekl

Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli podezření na korupci v pražském dopravním podniku (DPP). Předseda STAN Vít Rakušan má jako ministr vnitra důvěru. Po jednání lídrů vládní koalice to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS). Kandidáta na ministra školství po Petru Gazdíkovi chce STAN představit do konce týdne, řekl Rakušan, podle něhož adept nebude mimo hnutí. Hnutí STAN už dříve v úterý oznámilo, že vrátí dar ve výši 350 tisíc korun spojený s podnikatelem Pavlem Kosem, který v kauze rovněž figuruje.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 22:05|

Strany a hnutí dají letos za kampaň před volbami méně peněz. Voliče budou oslovovat osobně i na sítích

Řada politických stran a hnutí se chystá utratit za kampaň před podzimními senátními a komunálními volbami méně peněz než v minulosti. Rozhodování ovlivňují také rostoucí ceny propagačních materiálů a služeb. Také kvůli tomu se chtějí politici soustředit zejména na kontaktní kampaň mezi lidmi. Hlavními tématy by měly být zdražování či dostupnost bydlení.
13. 6. 2022|

Piráty dál povede Ivan Bartoš. Z chyb je důležité se poučit, řekl

Ve vedení Pirátů pokračuje dosavadní předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. V druhém kole volby na celostátním fóru strany získal 662 z 948 odevzdaných hlasů. Jeho soupeř, senátor Lukáš Wagenknecht, obdržel 265 hlasů. Prvním místopředsedou strany se stal europoslanec Marcel Kolaja. Druhou místopředsedkyní je náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová. Trojkou je zastupitelka Prahy 21 Blanka Charvátová. Posledním místopředsedou se stal bývalý poslanec Martin Jiránek. Podle aktuálních čísel, která zazněla na sobotním fóru, mají Piráti 1230 členů.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 21:39|

Je Vysočina pro mladé? Kandidáti na hejtmana volají po zubařích, internetu a parcelách

Vysočina je krásný a klidný kraj, myslí si snad všichni kandidáti na tamního hejtmana, kteří diskutovali v předvolební debatě na ČT24, regionální problémy by už ale každý z nich řešil jinak. Někteří by rozvoj podpořili výstavbou silnic, obchodů či zdravotnických zařízení, jiní by preferovali lepší připojení k internetu nebo dostupné parcely. Co ale téměř všechny spojuje, je negativní stanovisko k možnosti umístit v kraji hlubinné úložiště radioaktivních odpadů.
11. 9. 2020|

O připravenosti Vysočiny na zhoršující se epidemiologickou situaci debatovali krajští lídři

Opatření státu proti šíření  koronaviru i následným krokům na úrovni regionu se věnovali v předvolební debatě krajští lídři v Kraji Vysočina. V diskusi zaznívalo, že lidé jsou rozděleni na dvě skupiny (popírače a vystrašené), k čemuž podle některých přispěla komunikační politika státu. Naopak při hodnocení krajské situace zaznívala většinou spíše kladná stanoviska.
11. 9. 2020|