TÉMA

Hispánci

Španělský hlas v amerických volbách sílí. Rozhlas vyrazil do boje proti hispánským dezinformacím

Hispánci coby nejpočetnější americká menšina by mohli během listopadových prezidentských voleb rozhodnout v klíčových státech. A tím i určit, kdo povede v příštích čtyřech letech Spojené státy. Sílu španělsky mluvícího hlasu si uvědomují i ti, kteří chtějí výsledky ovlivnit pomocí dezinformací. Do boje proti lžím a manipulacím se proto nedávno pustila arizonská rozhlasová stanice s čtyřicetiletou tradicí a věrným posluchačstvem.
11. 4. 2024|

Bidenův tým ubírá z podpory Izraeli. Potřebuje přízeň muslimských a levicových voličů

Konflikt mezi Izraelem a Hamásem stále více promlouvá i do americké prezidentské kampaně. Bílý dům posílá poradce do arabských komunit v klíčových státech, jako je například Michigan. Bezpečnostní představitelé americké vlády tam přiznávají chyby prezidenta Joea Bidena v prvotním postupu a slibují změny v politice vůči Izraeli. Aby udrželi podporu muslimských a levicových voličů v listopadových volbách.
11. 2. 2024|

Střelec z El Pasa dostal devadesát doživotních trestů, za oběti si vybíral Hispánce

Devadesát doživotních trestů udělil americký federální soud muži, který před čtyřmi lety zavraždil třiadvacet lidí a dalších dvaadvacet zranil při hromadné střelbě v texaském El Pasu. Pachatel vyznávající nadřazenost bílé rasy si jako oběti útoku vybíral Hispánce.
7. 7. 2023|

Před útokem mi poslal fotky zbraně a munice, tvrdí o útočníkovi z Texasu dle CNN bývalý spolužák

Někdejší spolužák útočníka ze školy v texaském Uvalde tvrdí, že mu pachatel před činem poslal fotografie zbraně a munice. Uvedl to web stanice CNN, který jeho svědectví citoval. Salvador Ramos v Uvalde zastřelil přes dvacet lidí, než ho zabila policie.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 20:23|

Střelec v texaské škole zabil nejméně 19 dětí a dva dospělé

Při střelbě na základní škole v texaském městečku Uvalde, kde je silně zastoupena hispánská komunita, zemřelo nejméně 19 dětí a dva dospělí. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AP.  Agresora zabili policisté, uvedl guvernér Texasu Greg Abbott.
24. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 07:26|

Tuk funguje jako hnízdo pro koronavirus. Vědci pátrají, proč je covid taková hrozba pro obézní

V počáteční fázi pandemie covidu-19 si lékaři u pacientů s těžkým průběhem onemocnění všímali jedné věci: mnoho z nich bylo obézních. S tím, jak se koronavirus šířil po světě a informací přibývalo, se tato spojitost stává stále jasnější a vědci se snaží zjistit, proč tomu tak je.
12. 9. 2020|