TÉMA

Trasování

O víkendu výrazně přibylo nově nakažených, hospitalizovaných je ale méně

Od pondělí musí zaměstnavatelé zajistit pro své lidi dvakrát za týden testování, a to i pro očkované, naopak ve školách se vrací interval testů na jeden týdně. Epidemie koronavirové varianty omikron sílí, o víkendu potvrdily testy přes 16 tisíc nakažených, z toho 7235 v neděli. Ve srovnání s předchozím víkendem to bylo dvaapůlkrát více. Podobně se zvyšuje i počet pozitivních případů ve školách. Nemocnice jsou ale i tak stále prázdnější, covidových pacientů je v nich podle dostupných dat 1505, na konci minulého víkendu jich bylo přes 2300.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 22:16|

Hygienici budou přednostně trasovat mladší 18 let a seniory, Svrčinová upravila podmínky

Hygienici by nově měli přednostně trasovat lidi v některých věkových kategoriích – pod 18 a nad 65 let. Metodický pokyn vydala hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Vzhledem k šíření nakažlivější varianty omikron se očekává, že nakažených bude hodně a krajské hygienické stanice nebudou schopny trasovat všechny. Pokud ale kapacity budou dostatečné, volat by měli hygienici všem.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 20:54|

Máme právo na odpor, stát lže, zdůvodňuje Landa přetížení hygien zbytečnými dotazy. Podle právníka to těžko obhájí

Hygieny nestíhají. Zatímco nakažených rychle přibývá a operátorů call center se nedostává, přicházejí na hygienické stanice tisíce dotazů;crop;, jejichž zasílání inicioval Daniel Landa a sám je nazval šikanou hygieniků. Hygienici místo trasování nákazy musí sepisovat odpovědi. Podle Landy je to protest proti systému a využití práva na odpor. Pro 168 hodin natáčela o výzvě k zahlcení hygien Zuzana Černá.
22. 11. 2021|

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

Ministerstvo podává trestní oznámení na Landovu iniciativu za sabotáž hygieniků

Ministerstvo zdravotnictví podává trestní oznámení na iniciativu Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy pro podezření ze sabotáže. Landova iniciativa vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS) žádostmi o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) sdělil, že podobných žádostí dorazilo na hygienické stanice po Landově výzvě asi 10 tisíc. K zahlcení hygieniků vyzvala iniciativa v pondělí na svém webu. Jejím terčem jsou všechny kapacity pro trasování případů covidu-19, uvedl na Twitteru státní tým Chytré karantény. Landa řekl iDNES.cz, že lidé jen chtějí informace.
12. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 10:02|

Plošné testování je jen krátkodobým řešením. Očkovací kampaň nestáhneme, uvedl Vojtěch

Zhruba dva týdny lze podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) očekávat denní nárůst počtu nakažených. Že se potom ale vlna zlomí, je nejisté. Končící kabinet proto přijímá opatření, v pátek schválil plošné testování ve školách. S dalšími omezeními chce ale vyčkat na souhlas budoucí vlády. Dlouhodobá strategie je však jasná - přimět co největší počet lidí k očkování, čemuž má pomoci i nová drsná kampaň. Adam Vojtěch byl hostem pořadu Interview ČT24.
12. 11. 2021|

Neznáme další strategii proti covidu na školách, kritizuje resort zdravotnictví Plaga

Resorty zdravotnictví a školství nenašly na jednání dohodu o dalším testování žáků. To plošné, antigenní, chce hlavní hygienička ukončit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) od ní ale zatím stále nedostal odpověď, jak chce rozvoji nákazy ve školách zamezit. S opětovným nástupem epidemie a rychlým šířením také opět hygienické stanice nestíhají trasovat jednotlivé kontakty.
9. 11. 2021|

O rozvolnění se můžeme bavit nejdřív o Velikonocích, míní analytik Řehák

Na jaře seznámil vládu se svým modelem vývoje pandemie a kabinet následně přijal přísná opatření. Ředitel pojišťovny Direct Pavel Řehák kritizuje, jak se státní správa postavila k trasování, za chybu považuje také předvánoční rozvolnění. V Událostech, komentářích prohlásil, že o dalším uvolňování šroubů se Česko může začít bavit nejdříve o Velikonocích. Přesto věří, že druhá polovina roku už bude lepší a Česko je na cestě z tunelu.
2. 3. 2021|

Pro nařízení karantény platí nová pravidla, při podezření na mutaci mají epidemiologové postupovat individuálně

Hygienici nově posuzují rizikové kontakty přísněji. Kdo by měl přes ústa a nos látkovou roušku, šálu nebo třeba šátek a setkal se s nakaženým, měl by jít nově do karantény. Naopak lidé, kteří nosí jednorázové chirurgické roušky nebo respirátory, do karantény nemusí, a to ani v případě, kdy by kontakt byl na vzdálenost menší než dva metry. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky Jarmily Rážové krajským hygienickým stanicím. České televizi dále řekla, že vypadla i podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 20:12|

Cílem je netrestat zodpovědné, míní o příspěvcích pro lidi v karanténě ministryně Maláčová

Tripartita se v pondělí neshodla na podobě příspěvku pro ty, kteří jsou kvůli covidu-19 v karanténě nebo izolaci. Řešení má pracovní skupina najít do konce týdne. Ministerstvo práce předložilo tři varianty: příspěvek 250 nebo 500 korun na den, případně zvýšení nemocenské, ke kterému se kloní i odbory. Cílem příspěvku je dostat pandemii pod kontrolu za relativně malé peníze, řekla v pondělních Událostech, komentářích ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
2. 2. 2021|

Vláda spoléhá jen na zákazy a zapomíná na pozitivní motivaci, hodnotí její strategii sociolog Prokop

Restrikce, které v Česku s krátkým přerušením platí již čtvrt roku, jsou problematické hlavně tím, že jsou nevyvážené a doplácejí na ně pouze školy, kultura a služby. V Interview ČT24 na to upozornil sociolog Daniel Prokop. Vláda zároveň podle něj sází pouze na restrikce, například trasování a ochotě chodit na testy by přitom pomohla spíše pozitivní motivace.
9. 1. 2021|

Domovy seniorů, školy, sportoviště. Nejčastější ohniska nákazy koronavirem

Zařízení sociálních služeb, nemocnice, školy, sportoviště. To jsou ohniska, kde se podle statistik nejčastěji lidé nakazí koronavirem. Nejvíc, téměř 20 tisíc nakažených, označilo za místo nákazy domovy důchodců a jiná sociální zařízení. Nejméně lidí se mělo nakazit v divadlech či hotelích.
18. 12. 2020|

Vývoj systémů v létě nespal, bez nich by bylo hůř, říká architekt chytré karantény

Do 24 hodin od potvrzení nákazy covidem-19 se daří dohledávat 87 procent kontaktů infikovaných. Lidí, kteří kontakty obvolávají, je dost a ani nejsou potřeba externí call centra, po nichž se stát poohlížel v září a říjnu. V Interview ČT24 to řekl systémový architekt chytré karantény Petr Šnajdárek. Problém, který nastal s počátkem podzimu, souvisel podle něj se skokovým nárůstem počtu nakažených, na který nebyl stát personálně připraven.
27. 11. 2020|

Případné rozvolnění bude plošné, řekl Blatný. Školy od pondělí budou dál fungovat podle 4. stupně PES

Případné zmírnění protikoronavirových opatření od pondělí bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) plošné. Posuzovat se přitom bude podle všech krajů včetně Prahy. Podle ministra v prosinci kvůli dobrovolnému testování na covid-19 úřady zároveň posílí kapacitu trasování, v záloze je připraveno přes tři sta lidí. Informace zazněly na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Ačkoliv koronavirová situace v Česku stále není stabilizovaná, počty nových případů nakažených i hospitalizovaných s covidem postupně klesají.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 15:20|

Na jaře stát neměl ani vlastní matematický model. Stále musíme víc testovat a trasovat, říká někdejší náměstek Hroboň

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce v úpravě testovací strategie navrhnout opakované testování vytipovaných skupin antigenními testy. Podle bývalého náměstka ministra zdravotnictví Pavla Hroboně jde o krok správným směrem, nutné je však podle něj zaměřit se i na fungování chytré karantény. Oproti situaci na jaře, kdy stát neměl ani vlastní matematický model, je zavedení protiepidemického systému pokrokem, který by mohl vést ke zvládnutí nákazy v zimních měsících, řekl v rozhovoru s Janou Peroutkovou v pořadu Události, komentáře.
24. 11. 2020|

Nemocnice začnou obnovovat běžnou péči. Situace je ale stále nestabilní

Nejnovější data ukazují, že koronavirová epidemie v Česku zpomaluje. Podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého začátkem týdne obdrží zdravotníci centrální pokyny pro ukončení příkazu zastavení odkladné péče. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Epidemická situace ale zůstává nestabilní. Jedinou zbraní, kterou lidé zatím mají, je testování, uvedl v pořadu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.
22. 11. 2020|

Aplikace eRouška má své mouchy. Vychytáme je, ujišťuje zmocněnec pro digitalizaci Dzurilla

Od začátku týdne dostávají lidé esemesky s výzvou, aby si do svých chytrých telefonů nainstalovali eRoušku. Aplikaci, která má anonymně upozornit na setkání s osobou nakaženou koronavirem, si dosud stáhlo přes milion dvě stě tisíc lidí. Někteří ale poukazují na chyby v systému. Koordinátoři projektu ujišťují, že na odstranění nedostatků pracují.
17. 10. 2020|

Ostravské call centrum nabídlo své pracovníky pro trasování nemocných. Hygiena odmítla

Krajským hygienickým stanicím s nárůstem odebraných vzorků výrazně přibývá práce. Premiér Andrej Babiš (ANO) už o víkendu požádal o pomoc majitele call center, kteří by hygienikům mohli poskytnout zkušené pracovníky pro trasování kontaktů nakažených covidem-19. Jedno z ostravských call center se tak obrátilo na krajskou hygienu, ta ale jeho nabídku nevyužila. Nyní probíhá jednání a podpis meziresortních smluv, podle kterých by měly hygienikům pomoci ostatní státní instituce.
15. 10. 2020|

Hygienické stanice nestíhají trasovat. Od příštího týdne pomůže sebereportování

Do týdne by všichni lidé pozitivně testovaní na covid měli spolu s výsledkem vyšetření dostávat odkaz na takzvané sebereportování. Jedná se o on-line formulář, do kterého mohou lidé dobrovolně vyplnit informace o svých kontaktech v posledních dnech a pomoci tak hygienikům s jejich hledáním. Hygienickým stanicím totiž přibývá případů, které nestíhají dořešit, například v Praze jich ke čtvrtku bylo víc než tisíc.
3. 10. 2020|

Až ve třiceti procentech případů se hygiena nedovolá, ukazují data z trasovacího systému Daktela

Většina krajských hygienických stanic používá při trasování nakažených covidem-19 nebo jejich rizikových kontaktů virtuální call-centrum Daktela. Údaje z něj průběžně zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví. Z dat lze vyčíst nejen to, kolik hygieniků se do trasování zapojilo a kolik hovorů se denně uskutečnilo, ale i rychlost a úspěšnost trasování.
2. 10. 2020|

V Praze se nedaří dohledávat místa nákazy mimo domácnost a práci, uvedla hygienička Jágrová

V Praze se nedaří dohledávat místa nákazy novým typem koronaviru, pokud jím není domácnost nebo zaměstnání. Ve středu to uvedla ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. Na obvolávání nakažených se podílí 130 zaměstnanců a 200 až 300 dalších lidí volá kontaktům. Nakažené se nedaří kontaktovat do 48 hodin, dodala hygienička.
30. 9. 2020|

Nová verze aplikace eRouška je ke stažení, funguje na všech typech telefonů

Od pátku funguje nová verze aplikace eRouška, která uživatele upozorní na možný kontakt s infikovaným. K dispozici je pro všechny typy telefonů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na čtvrteční tiskové konferenci vyzval, aby ji lidé používali a nebrali ji jako sledování. Po jednání ústřední epidemiologické komise uvedl, že data jsou v aplikaci anonymní.
18. 9. 2020|
Interview ČT24

Koten by zavedl testování na covid-19 zdarma. Peníze by přesměroval třeba od neziskovek

Poslanec SPD Radek Koten kritizuje vládní reakci na pandemii jako mnohdy chaotickou. Vadí mu také přílišné informování o koronaviru v médiích. Chtěl by zavést testování zdarma a peníze na něj získat například zrušením podpory neziskových organizací. Třeba dotované Občanské Bělorusko podle něj „školí nějakou subverzní skupinu proti suverénnímu státu“.
15. 9. 2020|

Do karantény nebudou muset lidé, kteří se potkají s nakaženým, ale oba budou mít roušku

Do karantény nebudou muset lidé, kteří se potkají s nakaženým s rouškou či respirátorem a sami také budou mít ochranu dýchacích cest. Karanténa nebude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nutná ani pro lidi, kteří už nemoc prodělali v posledních 90 dnech. Vojtěch to řekl po pondělním jednání Rady vlády pro zdravotní rizika. V týdnu od 21. září by také mělo být spuštěno takzvané sebereportování. Pozitivně testovaný člověk na onemocnění covid-19 vyplní webový formulář s informacemi o svých kontaktech.
14. 9. 2020Aktualizováno14. 9. 2020, 17:23|