TÉMA

Domovní prohlídka

V severoirském Londonderry napadla a zranila mládež policisty, kteří prováděli domovní prohlídky

Šestnáct severoirských policistů utrpělo zranění poté, co je v severoirském Londonderry napadla skupina mládeže. Podle listu Belfast Telegraph byly mezi útočníky také děti, nejmladšímu bylo osm let. Policisté prováděli domovní prohlídky a mladí lidé po nich házeli kamení a Molotovovy koktejly. Při prohlídkách se našly zbraně, výbušniny a granáty.
8. 9. 2023|

Návrat Krejčíře je pravděpodobný, znamenalo by to pro mě ohrožení na životě, říká bývalý detektiv Tichý

Spekuluje se o návratu obávaného zločince Radovana Krejčíře do Česka. Podle bývalého detektiva protikorupční policie Karla Tichého, který na případu Krejčíře pracoval, je jeho přesun pravděpodobný. To by přineslo řadu problémů pro ty, kteří se kauzami kolem zločince zabývali, a to i problém existenční, uvedl Tichý. On sám byl na Krejčířově seznamu osob k likvidaci. Na případu by se navíc muselo pracovat opět od začátku, což bude složité, protože zločinec má například stále moc zastrašovat svědky, upozornil bývalý detektiv, který byl hostem Interview ČT24.
17. 6. 2023|

Zničit zabavené technické konopí byla chyba, uvedl Ústavní soud

Zničit technické konopí zajištěné při domovních prohlídkách byla chyba, rozhodl Ústavní soud. Tvrzení, že šlo o zdravotní hrozbu, označil za nepodložené. O zničení rozhodla státní zástupkyně v Příbrami, její postup potvrdil příbramský okresní soud. Ústavní soudci vyzvali ke zdrženlivosti a uvážlivosti při rozhodování o ničení věcí zajištěných v trestním řízení. Jde o nejzazší řešení, plyne z úterního nálezu.
28. 3. 2023|

Blažek žádal o jména soudců z brněnské bytové kauzy. Jde o běžný postup při vyřizování stížnosti, tvrdí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) požadoval v brněnské bytové kauze podle serveru Seznam Zprávy i jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách. K čemu totožnost soudců Blažek potřeboval, serveru nevysvětlil. Neřekl tedy, zda to nějak souvisí s jeho pravomocí navrhnout v případě libovolného soudce kárné řízení, píše web. Blažek na Twitteru uvedl, že jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti. Server již dříve informoval, že Blažek k bytové kauze, ve které podle serveru Seznam Zprávy figurují Blažkovi známí, poslal žalobcům za poslední měsíc čtyři žádosti o informace.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:04|

Ukrajinci provedli prohlídky u oligarchy Kolomojského i exministra vnitra. Celníky čeká čistka

Ukrajinské bezpečnostní složky provedly sérii razií u vysoce postavených úředníků a dalších čelných představitelů politiky či hospodářství. Domovní prohlídky se týkaly bývalého ministra vnitra Arsena Avakova či miliardáře Ihora Kolomojského, zásah se uskutečnil i v sídle kyjevské daňové správy. Předseda poslaneckého klubu hlavní vládnoucí strany prohlásil, že propuštěno bude celé vedení celní správy.
1. 2. 2023|

Blažek podal kárnou žalobu na soudce, který poskytl dokumenty v kauze brněnských bytů

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal k Nejvyššímu správnímu soudu kárnou žalobu na soudce Městského soudu v Brně Aleše Dufka. Důvodem je, že Dufek v pozici pověřeného místopředsedy soudu pro trestní úsek poskytl na začátku listopadu médiím soudní příkazy k domovním prohlídkám u tří osob, které figurují v případu týkajícího se brněnských obecních bytů. Informaci přinesl server Česká justice s odvoláním na vyjádření ministra Blažka.
30. 12. 2022|

Soud potrestal bývalého policistu Machalu za vynášení informací pokutou sto tisíc korun

S peněžitým trestem sto tisíc korun odešel v pondělí od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimír Machala. Ten od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a dále že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, který měl používat k přidělování bytů padělaná razítka.
21. 11. 2022|

Brněnský soud poslal v kauze přidělování bytů do vazby Bradáče i Červinku

Městský soud v Brně poslal v kauze údajné manipulace s byty na radnici Brno-střed do vazby dva z osmi obviněných. Týká se to jednatele realitní kanceláře Zdeňka Červinky a politika ODS Otakara Bradáče. Zbylých šest obviněných je na svobodě. Policie provedla 28 domovních prohlídek a vyslechla 30 lidí. O tom, že žalobkyně pro dva z obviněných žádá vazbu, informovalo na webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 15:17|

Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví se znovu vrací k obvodnímu soudu

Obvodní soud pro Prahu 6 se bude znovu zabývat sporem bratrů Rathových. Městský soud v Praze totiž na základě odvolání zrušil rozsudek, podle kterého zdědil bývalý středočeský hejtman David Rath veškerý majetek svého otce Ratmíra. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Jakub Brejša. Bratr bývalého politika Michal Rath rozsudek napadl, protože odmítl, že by jeho otec byl při smyslech při psaní závěti, na základě které David Rath majetek získal.
30. 9. 2022|

Soud zveřejnil dokument k prohlídce Trumpovy rezidence. Detaily začernil

Federální soudce ve Spojených státech nechal zveřejnit klíčový dokument, který uvádí důvody nedávné domovní prohlídky ve floridském sídle bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Soudce nicméně souhlasil s pečlivým zredigováním textu, tedy začerněním podrobností. Z dokumentu vyplývá, že se Trump měl dopustit neoprávněného skladování tajných informací, které obsahovaly údaje citlivé pro národní bezpečnost.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 20:24|

U Trumpa se našly utajované dokumenty. Je podezírán z porušení zákona o špionáži

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v pondělí v sídle exprezidenta Donalda Trumpa zajistili dokumenty s různými stupni utajení, uvedlo v pátek americké ministerstvo spravedlnosti. O povolení k prohlídce žádali vyšetřovatelé i kvůli podezření na porušení zákona o špionáži. Příkaz k domovní prohlídce nechal zveřejnit americký federální soud.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 22:35|

FBI odnesla z Trumpova sídla dokumenty s různými stupni utajení, píšou americká média

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) hledali při pondělní razii v sídle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa dokumenty týkající se jaderných zbraní, napsal deník The Washington Post. Exprezident to označil za výmysl. Ministerstvo spravedlnosti požádalo soud, aby zveřejnil příkaz, který prohlídku povolil. Trump apeluje, aby se tak stalo „okamžitě“. Podle listu The Wall Street Journal si agenti odnesli asi dvacet krabic s dokumenty různých stupňů utajení. Mají mezi nimi být i informace o udělení milosti Trumpovu spojenci Rogeru Stoneovi nebo informace o francouzském prezidentovi.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:59|

Rakouská prokuratura viní kancléře Kurze z napomáhání úplatkářství a zpronevěře

Rakouské protikorupční státní zastupitelství (WKStA) viní deset lidí včetně kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) z korupčních trestných činů. Konkrétně jde o úplatkářství a zpronevěru, respektive z napomáhání těmto trestným činům. Obvinění, kvůli kterým vyšetřovatelé prohledali budovy spolkového kancléřství, sídlo lidové strany (ÖVP) a také ministerstvo financí, souvisejí se stranickou inzercí a zveřejňováním údajně přikrášlených průzkumů v médiích patřících skupině Österreich. Kancléř věří, že se prokážou jako nepravdivá. ÖVP mluví o „vykonstruovaných podezřeních“, obvinění odmítá i skupina Österreich.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 20:44|

Ruští cenzoři zablokovali média spjatá s Chodorkovským

Ruský cenzorní úřad Roskomnadzor zablokoval servery Otkrytyje media, MBCH Media a Pravozaščity Otrkrytki. Krok vysvětlil požadavkem generální prokuratury, která uvedené portály považuje za spjaté s organizacemi bývalého ropného magnáta a vězně režimu prezidenta Vladimira Putina Michaila Chodorkovského, informovala ruská média. Jeho společnosti byly v Rusku zakázány jako nežádoucí.
5. 8. 2021|

Běloruská policie prohledala domy ochránců práv a žurnalistů, odvezla i šéfa novinářského sdružení

Běloruští policisté od úterního rána vykonávali domovní prohlídky u členů vedení nezávislého sdružení novinářů, ochránců lidských práv a žurnalistů v různých městech po celé zemi. Uvedl to nezávislý server Tut.by. Podle vyšetřovatelů bylo cílem prohlídek zjistit okolnosti financování protestů, které se od loňského léta snaží přimět autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka k odstoupení.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 21:03|
Paměťová stopa

Ve vězení jsem se naučil tvrdě pracovat, a to mi v životě pomohlo, říká Josef Sedlák

Komunisté poslali Josefa Sedláka na konci padesátých let do vězení kvůli jeho víře, ke které byl od dětství vychováván. Pronásledovali celou skupinu jihlavské křesťanské mládeže, v akci K byl odsouzen i Josefův bratr. Byla to podle něj opět víra, která ho přes životní útrapy přenesla a byla pro něj vodítkem ke spokojenému životu i v dobách totality.
2. 1. 2021|

Žena nazvala esenbáky gestapem a musela na psychiatrii. Soud verdikt po 37 letech zrušil

Nejvyšší soud zrušil rozsudek vyřčený před 37 lety nad ženou, která tehdy při domovní prohlídce osočila příslušníky Sboru národní bezpečnosti. Ti svým postupem vyděsili její dceru. Žena skončila před soudem pro údajný útok na státní orgán a rozsudek zněl: tři roky ochranné léčby na psychiatrii. Justice případ otevřela poté, co ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) podala stížnost ve prospěch odsouzené.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 14:10|