TÉMA

Kamala Harris

V USA přibývá útoků na Asiaty. Pomoci má zákon, který podporují demokraté i republikáni

Američtí demokraté a republikáni našli nebývalou shodu. Sněmovnou reprezentantů hladce prošel zákon o přísnějším postihování zločinů z nenávisti – hlasovali pro něj zástupci obou hlavních stran. Politici tím reagují na strmý nárůst rasistických útoků proti Američanům asijského původu během pandemie.
19. 5. 2021|

Kamala Harrisová se stala první viceprezidentkou

Joe Biden si jako svou viceprezidentku vybral senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou. Pětapadesátiletá politička, která má indicko-jamajské kořeny, má za sebou dlouhou kariéru ve státním zastupitelství.
12. 8. 2020Aktualizováno20. 1. 2021, 19:21|

Biden vybral za ministra zdravotnictví kalifornského prokurátora Becerru

Nastupující prezident Spojených států Joe Biden nominuje jako svého ministra zdravotnictví kalifornského generálního prokurátora Xaviera Becerru. Ten je horlivým zastáncem zdravotního pojištění zvaného Obamacare a jako generální prokurátor Kalifornie proslul řadou žalob vůči krokům prezidenta Donalda Trumpa. Epidemiolog Anthony Fauci bude hlavním Bidenovým poradcem, pokud jde o covid-19.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 16:20|

Biden přijímá gratulace. Evropští státníci si slibují lepší spolupráci

Mezi prvními státníky blahopřál Joeu Bidenovi ke zvolení prezidentem USA kanadský premiér Justin Trudeau. Z tradičních amerických spojenců se vyjádřil třeba také ministerský předseda Velké Británie Boris Johnson, který věří, že společně budou pracovat na tématech klimatické změny, obchodu a bezpečnosti. Bidenovi pogratulovali také český premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman, podle kterého občané USA ukázali, že mají vůli ke změně.
7. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 21:34|

Je čas odložit drsnou rétoriku, dejme si šanci, vyzval Biden Američany

„Lid našeho národa promluvil a dovedl nás k jasnému a přesvědčivému vítězství. Je to vítězství pro nás. Zvítězili jsme s největším počtem hlasů v historii naší země,“ prohlásil Joe Biden v prvním projevu poté, co ho projekce významných agentur a médií označily za vítěze voleb. Řekl, že chce spojovat, a slíbil zakročit proti koronaviru. Budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová na pódiu v Delaware ocenila všechny ženy, které vydláždily cestu k historickému okamžiku.
8. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 20:04|