TÉMA

USAR

V Marrákeši se opět třásla země. Lidé spali na ulici, záchranáři pátrají po přeživších

Obyvatelé marockého Marrákeše hlásí následné otřesy. Podle mezinárodní nevládní organizace Evropsko-středomořská seismologická observatoř (EMSC) měly sílu 4,5 Richterovy škály. Členové řady marockých rodin se v neděli do rána choulili k sobě v ulicích Marrákeše, kde strávili pod širým nebem už druhou noc po ničivém zemětřesení, jež si vyžádalo přes dva tisíce obětí a srovnatelné množství zraněných.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 22:43|

Po přeživších po zemětřesení se pátrá už jenom ve dvou tureckých provinciích

Záchranáři v Turecku ukončili pátrání po přeživších ničivého zemětřesení ve všech provinciích vyjma dvou nejvíce zasažených – Kahramanmaraş a Hatay. S odvoláním na úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) o tom informovala agentura AFP. Úřad také zveřejnil novou bilanci obětí: zemětřesení o síle 7,8 stupně z 6. února zabilo v Turecku 41 020 lidí. Obětí v sousední Sýrii je podle nejnovějších odhadů OSN zhruba 6 tisíc, celková bilance tedy činí přibližně 47 tisíc mrtvých. Záchranáři po přeživších v devíti tureckých provinciích pátrali bezmála dva týdny. Do Turecka přiletěl americký ministr zahraničí Antony Blinken, slíbil další pomoc ve výši 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun).
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 20:57|

I po dvanácti dnech od zemětřesení v Turecku a Sýrii se podařilo z trosek vyprostit tři živé lidi

Po dvanácti dnech od ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii v sobotu v tureckém městě Antakya na jihu země záchranáři vyprostili z trosek tři živé lidi. Mezi nimi bylo i jedno dítě, které ale později zemřelo. Podle místní televize strávili matka, otec a dítě v troskách bytového domu 296 hodin. Agentura Reuters uvedla, že počet obětí otřesů půdy v Turecku stoupl už na 40 642. Předpokládá se, že číslo dále poroste.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 20:18|

Záchranáři, kteří pomáhali v tureckém Adiyamanu, jsou zpět. Jejich zásluhy vyzdvihl ministr i turecký velvyslanec

Do Česka se vrátili záchranáři, kteří krátce po ničivém zemětřesení odletěli do Turecka a pomáhali při záchranných pracích ve městě Adiyaman. Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček uvedl, že práci českých záchranářů vysoce ocenili místní lidé. To dal najevo i turecký velvyslanec v Praze Egemen Bagis, který rovněž čekal na přílet týmu na letišti.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 21:56|

V Turecku a Sýrii v důsledku zemětřesení zemřelo přes 42 tisíc lidí. Čeští záchranáři ukončili svou činnost

Počet obětí silného zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 42 tisíc. Turecký úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) ráno uvedl, že aktuální počet obětí na turecké straně vzrostl na 36 187. V sousední Sýrii zemřelo podle odhadů OSN na šest tisíc lidí. Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin 78 mrtvých, ve čtvrtek ukončili záchranné práce. Ve středu zůstávalo na místě podle systému operací týmů USAR (Urban Search and Rescue) šest mezinárodních skupin. Do Turecka dorazil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který navštíví zasaženou oblast.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:14|

Naděje vedle tragédie. Psovodi z českého týmu pomáhají v Turecku s pátráním

Čeští záchranáři v Turecku pomáhají v sutinách domů zřícených po pondělním zemětřesení. Psovodi z českého týmu se pohybují po Adiyamanu, v místech, kde existuje i jen minimální naděje, že se podaří najít někoho živého. V Adiyamanu natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
10. 2. 2023|

Čeští záchranáři v Turecku stále nacházejí přeživší. Obětí zemětřesení je už přes 23 tisíc

I čtyři dny po katastrofálním zemětřesení v Turecku a Sýrii objevují záchranáři pod troskami zřícených domů přeživší. Navzdory přetrvávajícím nízkým teplotám je totiž podle místních médií stále slyšet zoufalé volání osob uvězněných ve zřícených domech. Počet obětí přesáhl 23 tisíc. Zasaženým oblastem lidé pomáhají i dobročinnými sbírkami – Češi na záchranné a humanitární operace poslali přes 66 milionů korun.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 20:13|

Osmašedesát lidí a desítky tun materiálu. V Turecku pomáhají i čeští záchranáři

V jednom ze zemětřesením zasažených tureckých měst, Adiyamanu, pomáhají hledat přeživší i čeští záchranáři. Podle hasičů je to poprvé, kdy je v zahraničí nasazený tým v takovém rozsahu. Celkem je v akci osmašedesát lidí. Hasiči s sebou dovezli i zhruba šestadvacet tun materiálu. Na místo, kde budou působit, dorazili v úterý navečer.
7. 2. 2023|

Čeští hasiči vyrazili do Turecka, pomůžou s vyhledáváním lidí v sutinách

Do Turecka, které zasáhlo ničivé zemětřesení, zamířil 68členný tým českých hasičů. Na místo vyrazila skupina příslušníků hasičského sboru Prahy a Moravskoslezského kraje. Pomoc přislíbil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Katastrofa v Turecku a Sýrii si podle aktuálních informací vyžádala nejméně 2,3 tisíce mrtvých a tisíce zraněných.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 20:09|

Sutiny domu po výbuchu v Koryčanech jsou odklizené. K poškození potrubí došlo podle policie při rekonstrukci

Hasiči v noci prohledávali a odklízeli trosky po výbuchu plynu v rodinném domě v Koryčanech na Kroměřížsku. Zároveň museli pomocí výškové techniky sundat poškozené dráty vysokého napětí a zabezpečit dva sousední domy. Při explozi zemřeli dva dobrovolní hasiči, kteří kvůli úniku plynu na místě zasahovali. Zranění utrpěli další 4 lidé.  Plynové potrubí podle šetření policie poškodily práce na rekonstrukci domu, kterou majitelé prováděli.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 12:17|

Pomáhali v Bejrútu, nyní dostali medaile ministra vnitra. Hamáček ocenil statečnost hasičů

Členům takzvaného USAR týmu, kteří v Bejrútu pomáhali s hledáním lidí v troskách po výbuchu v přístavu ze 4. srpna, udělil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) medaile. Ocenil jejich statečnost při mezinárodní misi i to, jak rychle byli k nasazení připraveni. Exploze v libanonské metropoli připravila o život na dvě stě lidí, kolem šesti tisíc lidí bylo zraněno. O domov po výbuchu přišlo asi 300 tisíc lidí.
25. 8. 2020|

Čeští záchranáři, kteří pomáhali v Bejrútu, se vrátili do Prahy. Nyní zamíří do karantény

Záchranářský tým, který minulý týden odletěl do Libanonu jako součást mezinárodní pomoci po výbuchu v Bejrútu, se vrátil do Česka. Odpoledne dosedlo na vojenské letiště v pražských Kbelích první z letadel, které přepravovalo tým českých hasičů a jejich vybavení. Druhé přiletí později. V libanonské metropoli pomáhali záchranáři s hledáním lidí v troskách po výbuchu. Hasiče nyní kvůli pandemii koronaviru čeká dvoutýdenní karanténa.
11. 8. 2020|

Protestující v Bejrútu zaútočili na několik ministerstev. Na útěku před demonstranty zemřel policista

Demonstranti v libanonském hlavním městě Bejrútu v sobotu vzali útokem budovy ministerstev a poškodili kanceláře Sdružení libanonských bank. Na bejrútském náměstí Mučedníků se podle agentury Reuters shromáždil dav čítající asi deset tisíc lidí. Policie proti nespokojencům použila slzný plyn. Podle sdělení mluvčího policie přišel o život jeden strážce zákona. Libanonský Červený kříž uvedl, že 55 lidí skončilo v nemocnici. Premiér Hasan Dijáb oznámil, že jedinou cestou z nynější krize je vyhlásit předčasné volby. Libanonci v metropoli demonstrují po úterním ničivém výbuchu v tamním přístavu.
8. 8. 2020Aktualizováno8. 8. 2020, 22:33|

Počet obětí exploze v Bejrútu vystoupal na 158, čeští záchranáři přerušili kvůli protestům činnost

Čtyři dny po ničivé explozi v bejrútském přístavu vystoupil počet obětí na 158, více než šest tisíc lidí bylo zraněno a 21 se stále pohřešuje. Čeští záchranáři museli přerušit v Bejrútu svou činnost, protože je libanonská armáda kvůli zhoršené bezpečnostní situaci vyzvala, aby se vrátili na základnu. Tamní policie mezitím zasáhla slzným plynem proti demonstrantům, kteří se snažili dostat přes zátarasy k budově parlamentu v Bejrútu, uvedla agentura Reuters. Protestující kritizují vládu i kvůli úternímu výbuchu.
8. 8. 2020Aktualizováno8. 8. 2020, 19:12|