TÉMA

Marek Novák

Nová pravidla pro nakládání s kratomem či HHC prošla sněmovnou

Sněmovna schválila pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem poslanecké novely je ochránit před těmito látkami děti. Látky s psychoaktivním účinkem se mají rozlišit podle rizikovosti, méně rizikové si budou moci kupovat výhradně dospělí lidé. Prodejci budou muset podle novely splnit různé podmínky, platit bude zákaz veřejné reklamy. Předloha podléhá souhlasu Evropské komise, zamíří k posouzení do Senátu.
3. 5. 2024Aktualizováno3. 5. 2024, 20:09|

Největší zrada, hřímal k migračnímu paktu Babiš. Potřebujeme řešení, ne strašení, odvětil Rakušan

Poslanci se ve čtvrtek sešli kvůli mimořádné schůzi k migračnímu paktu EU, vyvolalo ji opoziční ANO. Jeho předseda Andrej Babiš pakt v úvodu schůze označil za největší zradu v novodobých dějinách Česka. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) označil jeho slova za předvolební rétoriku a za politiku strachu. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odpoledne vystoupení k migračnímu paktu přerušila, poslanci se vrátili k řádné schůzi, na jejímž programu byly interpelace na členy vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) po skončení mimořádného summitu v Bruselu řekl, že kolem unijního migračního paktu se objevuje celá řada nesprávných informací i lží.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 20:44|

Lidé budou nejspíš moci o důchody žádat i on-line, sněmovna to schválila

Žádosti o přiznání důchodu budou moci lidé podávat od prosince zřejmě také on-line. Možnost elektronického podání schválila ve středu sněmovna. Zákonodárci také podpořili úpravy v rozhodování o investičních pobídkách, v pořizování státních hmotných rezerv či začlenění rejstříku trestů pod ministerstvo spravedlnosti. Sněmovna měla po poledni na programu i volbu člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Skupina poslanců také navrhla v rámci pozměňovacího návrhu zvýšení některých matričních poplatků či zavedení poplatků nových.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 14:59|

Poslanci se přeli o práva a tradice, ale dali šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry

Poslanci v prvním čtení odhlasovali návrh zákona o manželství pro stejnopohlavní páry a rozšířili dobu na jeho projednání. O případné kompromisní variantě, která by změnila název dané instituce, mluvila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Sněmovna v prvním čtení schválila i ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 20:04|

Odborná skupina chystá uvolnění trhu s konopím. Vobořil chce návrh zákona představit na začátku roku

Na Úřadu vlády poprvé zasedla skupina, která chystá uvolnění trhu s konopím. Podle národního protidrogového koordinátora by ho bylo možné koupit v certifikovaných prodejnách a také v omezeném množství pěstovat. Opozice záměr kritizuje.
26. 11. 2022|

Fialova vláda ustála hlasování o nedůvěře. Poslanci jednali přes 22 hodin

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve sněmovně prvnímu pokusu opozičních ANO a SPD o svržení. Povede dál zemi s důvěrou dolní komory. Debata trvala přes 22 hodin. Hlasování o nedůvěře vyvolala opozice kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Hlasování se uskutečnilo zhruba osm měsíců po jmenování kabinetu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 13:00|

Sněmovna podpořila roční odklad vzniku krajských stavebních úřadů

Sněmovna v úvodním kole i přes nesouhlas opozice po zhruba sedmihodinovém jednání podpořila roční odklad účinnosti klíčových pasáží nového stavebního zákona přijatého loni. Návrh o rok odkládá vznik krajských stavebních úřadů, pod něž mají dosavadní stavební úřady při obcích a městech přejít. Od poloviny příštího roku by vznikl v souladu s novým zákonem pouze Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti velké investiční akce, jako jsou třeba dálnice. Vláda chce mezitím připravit novelu stavebního zákona.
25. 3. 2022Aktualizováno25. 3. 2022, 16:57|

Rozhovory z Cannes: Off-line sdílený zážitek je pořád třeba, věří producent Marek Novák

Být na filmovém festivalu v Cannes jedním z Producentů v pohybu znamená ve filmovém prostředí prestiž. Letos se do výběru mladých evropských talentů dostal Marek Novák ze společnosti Xova Film. Šestnáct z dvaceti vybraných filmových producentů se tentokrát setkalo i osobně. Program jim dává možnost představit své připravované projekty, hledat pro ně další partnery i vyměňovat si své zkušenosti a informace. V Cannes také Marek Novák poskytl rozhovor webu ČT24.
13. 7. 2021|

Poslanci poslali do závěrečného čtení digitální daň nebo občanské průkazy s otisky prstů

Poslanci na středeční schůzi debatovali o předlohách ve druhém a v prvním čtení. Do finálního čtení posunuli digitalizaci notářské činnosti, návrh na zavedení digitální daně nebo nový zákon o občanských průkazech. Kromě toho dolní komora měla na programu novelu o elektronických komunikacích a o zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 19:11|

Vědci rekonstruovali podobu princezny z Býčí skály, která žila před 2500 lety

Odborníci z Muzea Blanenska s brněnskými antropology vytvořili na základě nalezené lebky možnou podobu postavy takzvané princezny z Býčí skály, která žila před více než 2500 lety. Přibližně třicetiletá žena zemřela ve starší době železné. Její lebka je jedním ze symbolů, unikátů a nejcennějších předmětů moravské archeologie. Rekonstrukci včetně šatů i šperků muzeum představilo veřejnosti. K vidění bude v expozici Cesta do pravěku Blanenska.
7. 8. 2020|