TÉMA

Úložiště

Obce se obávají, co přinesou průzkumy lokalit pro úložiště jaderného odpadu

Senátu navzdory znovu prošla Poslaneckou sněmovnou novela, která mění pravidla pro výběr úložišť jaderného odpadu. Klíčové rozhodnutí bude na vládě. Obce, o jejichž okolí se uvažuje jako o možné lokalitě pro takové úložiště, s tím nejsou spokojeny. Nebudou mít právo veta, ani nebude nutné, aby lokalitu schválily obě parlamentní komory, což chtěl do zákona doplnit Senát. Bude rovněž hlavně na vládě, zda zaplatí obcím ještě něco nad rámec částky stanovené v atomovém zákoně.
7. 2. 2024|

Novela o funkčním období státních zástupců jde do výborů, ve sněmovně prošla prvním čtením

První čtení v Poslanecké sněmovně má za sebou novela zákona o státním zastupitelství, která mimo jiné zavede funkční období pro vedoucí státní zástupce. Míří nyní do sněmovních výborů. Úvodní čtení dokončili poslanci také u zákona, který zavádí hromadné žaloby. Druhé čtení již má za sebou novela o hlubinných úložištích jaderného odpadu. Část poslanců by do ní chtěla ukotvit podmínku, aby byla příprava úložiště podmíněna souhlasem obcí.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 13:56|

Antimonopolní úřad zřejmě získá právo využívat odposlechy, podpořili to poslanci

Antimonopolní úřad by mohl získat právo využívat policejní odposlechy při vyšetřování zakázaných dohod. Do zákona to na základě návrhu hospodářského výboru vložili poslanci. Schválili také přeměnu Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik. Sněmovna rovněž podpořila novelu k urychlení výstavby úložiště jaderného odpadu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 12:51|

Energetická krize pomalu končí, ale Česko čekají další výzvy, míní experti

Ekonomové a odborníci na energetiku se shodují, že energetická krize, která začala loni v létě raketovým nárůstem cen elektřiny a plynu, pomalu ale jistě končí. Ceny energií budou i nadále pozvolna klesat, ale odborníci zároveň varovali, že se podobná krize může opakovat. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom hovořili výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák a mezinárodní konzultant pro plynárenství Vratislav Ludvík, který se v daném odvětí pohybuje od sedmdesátých let.
12. 3. 2023|

Údajný dotační podvod a poškození přírody v krkonošské kauze posoudí pražský vrchní soud

Případ údajného dotačního podvodu a poškození přírody v Krkonoších míří k pražskému Vrchnímu soudu. Státní zástupce a jeden z obžalovaných se totiž odvolali. České televizi to potvrdila Kateřina Podeszwová, mluvčí královéhradeckého krajského soudu, který kauzu původně řešil. V takzvané krkonošské kauze soud loni v listopadu zprostil obžaloby devět lidí včetně starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška (SNK SNĚŽKA) i bývalého ředitele Správy KRNAP Jana Hřebačky.
22. 3. 2022|

30 let zpět: Akce Javor

Byly na území Československa před sametovou revolucí rozmístěny jaderné hlavice? Federální shromáždění požadovalo od léta 1991 po vládě, aby odtajnila smlouvy, v nichž se Československo v 60. letech zavázalo vybudovat na svém území speciální objekty k uskladnění sovětské jaderné munice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 11. 2021|

Testování na koronavirus ve firmách asi potrvá nejméně do května, řekl ve sněmovně Blatný

Poslanci na čtvrtečním jednání diskutovali o situaci ve školství. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO) je upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla představena, konečnou verzí. Na dotazy zákonodárců tentokrát na pravidelný čtvrtečních interpelacích neodpovídá předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten ráno odletěl na návštěvu Izraele. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz k přeplněným testovacím místům upozornil, že testování zaměstnanců mají zajistit firmy samy. Opatření bude podle něj nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:09|

30 let zpět: Zchátralý a s ekologickou zátěží. Jáchymov čelil násobným problémům

Komunistický režim nedovoloval zveřejňovat výsledky měření výskytu škodlivého záření v Jáchymově a namísto sanace zdravotně závadných budov nechával město chátrat. S těmito i s dalšími problémy se na začátku 90. let potýkalo nové vedení města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 7. 2020|