TÉMA

Soluň

Počet obětí záplav v Řecku vzrostl na šest, situace ve střední části země je kritická

Počet obětí záplav, které od úterka v důsledku bouře Daniel sužují zejména centrální část Řecka, vzrostl na šest. Dalších šest lidí se pohřešuje. Desítky lidí stále čekají na pomoc, protože jejich obce jsou odříznuté od okolí. Povodně v úterý postihly i jihovýchodní pobřeží Bulharska, kde kvůli nim zemřeli čtyři lidé. Situace se tam ale už uklidnila, od středy v postiženém regionu nepršelo. Rovněž severozápad Turecka včetně Istanbulu zasáhly tento týden silné lijáky, které připravily o život osm lidí. Celkově tak zahynulo ve třech zemích v souvislosti se záplavami nejméně 18 lidí.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 20:13|

Středomoří dál bojuje s lesními požáry, v Řecku hoří muniční sklad

Hasiči a dobrovolníci dále bojují s lesními požáry v Řecku, nejhorší je nyní situace na východě země, kde se plameny přiblížily k předměstí přístavního města Volos. V okolí jsou slyšet výbuchy po požáru muničního skladu, ve středu večer v oblasti zemřeli kvůli ohni dva lidé. Na Rhodu byla odvolána evakuace některých středisek na východě ostrova. Rozsáhlý požár vypukl na chorvatském ostrově Čiovo.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 20:14|

Za tragickou srážku vlaků v Řecku mohou drážní firmy i zaměstnanci, zjistila komise

Za únorovou srážku dvou vlaků v Řecku, při které zahynulo 57 lidí, nesou zodpovědnost provozovatel drážní infrastruktury OSE, železniční dopravce Hellenic Train a jejich zaměstnanci. Uvádí to zpráva trojčlenné komise odborníků, kterou ve čtvrtek představilo řecké ministerstvo dopravy. Podle nich nehoda vznikla souhrou více faktorů, píše deník Kathimerini. Experti vyzvali k urychlené modernizaci řecké železnice.
20. 4. 2023|

Kvůli vlakovému neštěstí v Řecku skončil ve vazbě další železničář, hrozí mu až doživotí

Kvůli nehodě vlaku z Atén do Soluně, při které zahynulo na konci února 57 lidí, je ve vazbě další zaměstnanec řeckých drah. Třiašedesátiletý muž čelí obvinění ze zabití z nedbalosti a narušení bezpečnosti železničního provozu. Hrozí mu až doživotní vězení, informovala agentura AFP. Už dříve soud uvalil vazbu na přednostu stanice, u které se vlaky srazily. Další dva zaměstnanci správy železnic jsou vyšetřováni na svobodě.
31. 3. 2023|

Řekové protestují kvůli únorové srážce vlaků, zastavila se letecká i lodní doprava

Řecko ochromila generální stávka vyhlášená kvůli srážce vlaků z 28. února, která si vyžádala 57 obětí a kvůli níž od té doby nejezdí v zemi vlaky. Zastavila se letecká doprava, nejezdily lodě na řecké ostrovy, státní nemocnice fungovaly v nouzovém režimu, zavřené zůstaly i školy. V řadě měst se konaly demonstrace, v Aténách se skupiny radikálů střetly s policií.
16. 3. 2023|

Řekové protestují kvůli nehodě vlaků, v Aténách policie použila slzný plyn

Život v Řecku ochromily protesty řady odborových svazů, které se připojily k týdenní stávce zaměstnanců železnic, jež vypukla po srážce vlaků s 57 oběťmi z 28. února. Lidé vyšli do ulic v řadě měst, včetně Atén či Soluně, podle agentury AFP po celé zemi demonstruje na čtyřicet tisíc lidí. K manifestacím za bezpečnou dopravu se přidaly i demonstrace za rovné příležitosti žen v den jejich mezinárodního svátku. V Aténách policie použila slzný plyn proti radikálům, kteří po demonstraci házeli kameny a Molotovovy koktejly.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 18:43|

Řekové demonstrovali kvůli vlakovému neštěstí, počet mrtvých se blíží šedesáti

V Řecku se konaly protesty kvůli úternímu vlakovému neštěstí. Demonstranti kritizovali vládu za špatný stav železniční infrastruktury, který podle nich k nehodě přispěl. Zaměstnanci železnic ve čtvrtek celý den stávkovali, protest později rozšířili i na pátek. Ve čtvrtek se k nim přidali také zaměstnanci aténského metra. Počet obětí tragédie vzrostl na 57, šest lidí je na jednotce intenzivní péče. Dál pohřešováno je zhruba šest desítek lidí. Vláda vytvoří komisi expertů, která vyšetří příčiny srážky vlaků.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 21:54|

Po srážce vlaků v Řecku jsou desítky mrtvých a zraněných, vláda vyhlásila státní smutek

Při čelní srážce dvou vlaků v Řecku zahynulo nejméně 38 lidí, dalších více než sedm desítek cestujících skončilo v nemocnici. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli čeští občané. Jde o nejtragičtější železniční nehodu v Řecku za několik desetiletí, vláda vyhlásila tři dny státního smutku. Místo neštěstí navštívila prezidentka Katerina Sakellaropulosová i premiér Kyriakos Mitsotakis, který uvedl, že nehodu způsobila „tragická lidská chyba“. Přednosta stanice v Larise se už k chybě přiznal. Po nehodě rezignoval řecký ministr dopravy Kostas Karamanlis.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 21:22|

Syrských migrantů v Česku přibývá. Do Prahy míří jen na pár dní, jejich cílem je Německo

Policisté od začátku června zadrželi na území České republiky už devět a půl tisíce migrantů, kteří zde byli nelegálně. Nejčastěji šlo o Syřany utíkající před tamním režimem. Jejich počet se v posledních týdnech rapidně zvyšuje. Jen za poslední týden jich bylo na dva tisíce. Skupina syrských migrantů momentálně přebývá i na pražském hlavním nádraží. Policie vazebně stíhá dva převaděče.
21. 9. 2022|

Biskup Cikrle připomněl na Velehradě význam věrozvěstů i pomoc jižní Moravě po tornádu

Význam věrozvěstů Cyrila a Metoděje, smysl poutí i důležitost pomoci lidem na jižní Moravě, které postihlo tornádo, vyzdvihnul na Velehradě na Uherskohradišťsku brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Byl hlavním kazatelem slavnostní poutní mše svaté, kterou vyvrcholily tradiční cyrilometodějské slavnosti. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 14:47|

Několik tisíc řeckých učitelů a studentů demonstrovalo navzdory zákazu proti policii na univerzitách

V Aténách a Soluni vyšlo do ulic několik tisíc vysokoškolských studentů a učitelů, a to navzdory zákazu demonstrací, který vydala řecká policie s odkazem na epidemii covidu-19. Studenti a akademici protestovali proti vysokoškolské reformě, která počítá se zřízením policejního útvaru pro univerzity.
28. 1. 2021|

Mezi Belgií a Německem funguje letecký most pro pacienty s koronavirem

Belgie zprovoznila letecký most do sousedního Německa pro pacienty s covidem-19. Učinila tak v reakci na překotný nárůst počtu hospitalizovaných po nákaze koronavirem a kvůli hrozícímu vyčerpání nemocničních kapacit. Epidemie se však rychle šíří i v Německu. Experti varují, že pokud se trend nepodaří změnit, může být kolem Vánoc až 400 tisíc nově nakažených denně. Nová opatření začala platit v Rakousku. Země uzavřela restaurace, bary nebo muzea, mimo provoz jsou i lyžařská střediska.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 19:09|

Medikán Janos si v Řecku vyžádal dvě oběti

Medikán Janos má první dvě oběti. V pátek vyvracel stromy a způsobil výpadky proudu na Jónských ostrovech a západním Peloponésu, v sobotu se přesunul na centrální části Řecka, kde zaplavil ulice a domy. Zasáhl hlavně oblasti kolem měst Karditsa a Farsala.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 12:50|

Svatí Crha a Strachota udělali ze slovanského jazyka řeč Bible

Před 1157 lety dorazili na Velkou Moravu na pozvání knížete Rastislava bratři Cyril a Metoděj. Jejich příchod v roce 863 je považován za zakladatelský přelom naší kultury a vzdělanosti. Přinesli k nám nový jazyk i písmo, napomohli upevnění a rozšíření křesťanství, a ačkoliv jejich dílo, je samotné i jejich žáky potkaly dramatické osudy, nikdy nebyli zcela z naší vzdělanosti vymazáni.
5. 7. 2020|

Řecko obnovilo provoz regionálních letišt. Létat se už může i na Maltu

Řecko ve středu obnovilo provoz regionálních letišť, na která budou moci opět létat mezinárodní spoje. Od 15. června se mohlo ze zahraničí létat pouze do Atén a Soluně. Země tak doufá, že se jí ještě podaří zachránit letošní turistickou sezonu, cestovní ruch v Řecku totiž zaměstnává zhruba 700 tisíc lidí. Z vybraných evropských letišť se navíc může létat i na Maltu.
1. 7. 2020|