TÉMA

Szymon Hołownia

Polský Sejm chce potrestat sedm poslanců, kteří se rvali se stráží před budovou. Kauza jde až k Ústavnímu soudu

Vedení polského Sejmu hodlá stanovit trest pro sedm poslanců rváčů. Za potyčku ze začátku února nejspíš opoziční politici zaplatí pokutu. Kauza zatím zamířila k Ústavnímu soudu. Nová vláda však dopředu vzkázala, že se rozsudkem řídit nebude, tribunál je totiž podle ní stále pod vlivem lídra opoziční strany Právo a spravedlnost.
23. 2. 2024|

Sejm liberalizoval přístup k nouzové antikoncepci. V otázce potratů nepanuje ve vládě shoda

Dolní komora polského parlamentu schválila novelu farmaceutického zákona, která liberalizuje přístup k nouzové postkoitální antikoncepci. Opatřit si pilulku po nechráněném sexu má být v budoucnu možné bez receptu. Ten má být nezbytný jen v případě dívek mladších 15 let. Koalice debatuje i o novele umožňující potraty. Jednotlivé strany mají ale na věc rozdílné názory.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 20:09|

Odhady polských voleb: Vítězem je PiS, na většinu ale dosáhne Tusk

Polské volby podle exit pollů vyhrála dosavadní vládní strana Právo a spravedlnost. Odhady výsledků jí ale v Sejmu nepřisuzují většinu, šanci skládat vládu by tak mohl mít lídr proevropské opozice a předseda Občanské koalice Donald Tusk. Po celé zemi se nyní sčítají hlasy, výsledky budou známy v pondělí, oficiálně až ve středu.
15. 10. 2023Aktualizováno15. 10. 2023, 23:51|

Sliby, urážky a ironie. Kampaň před volbami do Sejmu byla drahá, vyhrocená a dlouhá

Poláci v neděli rozhodnou, jestli u moci zůstane národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS), nebo ho ve vládě nahradí opoziční strany. Předvolební průzkumy sice předpovídají vítězství PiS, větší šanci sestavit vládu má ale podle nich opozice vedená proevropskou Občanskou koalicí. O letošní předvolební kampani se mluví jako o nejvyhrocenější, nejdelší a taky nejdražší.
14. 10. 2023|

Polsko je na prahu parlamentních voleb. Nejsilnější stranou zůstává PiS, tvrdí průzkumy

Polsko během neděle čekají parlamentní volby a v zemi nyní vrcholí politická kampaň. Její součástí jsou i televizní debaty, jedna z těch nejočekávanějších přitom proběhla v pondělí. Odvysílala jí polská veřejnoprávní televize Telewizja Polska (TVP). Poláci budou kromě vybírání nového osazenstva Sejmu a Senátu během hlasování odpovídat i na několik otázek v referendech. Dění v Polsku okomentoval zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 12:28|

V čele polské opozice je nově strana Polsko 2050, kterou vede publicista a moderátor Hołownia

Nový lídr polské opozice, Polsko 2050, si i v květnu upevnil svou vedoucí pozici, kterou získal před dvěma měsíci. Zatímco v únoru měl stejně jako Občanská koalice (tvořená Občanskou platformou posílenou o menší subjekty) kolem dvaceti procent, v květnu mu v průzkumu patřilo 22 procent, zatímco jeho soupeři 17 procent. Vládnoucí Právo a spravedlnost si pak před nimi stále drží značný předstih, nejnověji mu patří 36 procent, uvedl server Politico.
22. 5. 2021|

Hołownia bude ve druhém kole polských prezidentských voleb hlasovat proti Dudovi

Nezávislý publicista a televizní moderátor Szymon Hołownia, který v nedělním prvním kole polských prezidentských voleb skončil na třetím místě, ve druhém kole přímo nikoho nepodpoří. Řekl ale, že bude volit proti současné hlavě státu Andrzeji Dudovi. Právě hlasy Hołowniových voličů by mohly být ve druhém kole, které se uskuteční 12. července, klíčové.
30. 6. 2020|

Polsko: Koho podpoří Hołownia? Jeho voliči by mohli rozhodnout druhé kolo voleb

První kolo prezidentských voleb v Polsku ovládla současná hlava státu Andrzej Duda s 43,67 procenta hlasů. Do druhého kola s ním postupuje primátor Varšavy Rafał Trzaskowski, který získal 30,34 procenta. Pozornost se nyní obrátila k vypadnuvším kandidátům, především pak k Szymonu Hołowniovi, který skončil třetí. Právě jeho hlasy by mohly druhé kolo rozhodnout.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 22:09|