TÉMA

Viktar Babaryka

Cenu Václava Havla získala běloruská opoziční vůdkyně Kalesnikavová

Cenu Václava Havla za rok 2021 získala běloruská opoziční vůdkyně Maryja Kalesnikavová, jedna ze tří žen, které jsou symbolem zápasu běloruského lidu o politické a občanské svobody a základní lidská práva. Ocenění uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 od roku 2013.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 14:41|

Běloruská opozice je rok od největších protestů ve vězení, emigraci či pod tlakem doma

Období před loňskými prezidentskými volbami v Bělorusku bylo možná nejzajímavější za celou třicetiletou historii země. Vyzvat dlouholetého vládce Alexandra Lukašenka chtělo 55 osobností včetně řady známých tváří. Režim nakonec k volbám pustil jen pět politiků, a to za podmínek, které české ministerstvo zahraničí i řada dalších zemí označily za nesvobodné a nedemokratické. Následné protesty i všechny opoziční síly tvrdě potlačil. Osud kandidátů rok po volbách 9. srpna shrnul web německé stanice Deutsche Welle.
9. 8. 2021|

Běloruský soud poslal opozičníka Babaryku na čtrnáct let do vězení. Vykonstruovaná obvinění, reagují obhájci

Běloruský soud poslal na čtrnáct let do vězení předního opozičního představitele Viktara Babaryku, uznal ho vinným z korupce, informovaly agentury Reuters a AFP. Babarykův právní tým před vynesením rozsudku uvedl, že obvinění jsou vykonstruovaná s cílem zmařit jeho politické ambice. Verdikt vynesl nejvyšší soud, což Babarykovi brání podat odvolání, upozornila agentura AFP. Babaryka vinu odmítá.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 16:50|

Lukašenkovy sliby o ústavě dál blednou, začíná proces se zatčeným protikandidátem. Opozice chystá větší protesty

Když v Bělorusku před půl rokem začaly nebývalé protesty proti neuznaným prezidentským volbám, připustil Alexandr Lukašenko, že by mohly být volby nové – ale až po přijetí změn ústavy. Opozice už tehdy varovala, že diktátor jen hraje o čas, a dosavadní vývoj jí dává za pravdu. Ve čtvrtek a v pátek zasedá takzvané Všeběloruské lidové shromáždění, které mělo podle dřívějších Lukašenkových vyjádření novou ústavu projednávat. Diktátor ale od svých předešlých slibů couvá a na shromáždění příslib změn jen zopakoval. V zemi mezitím začíná proces s opozičním politikem, který chtěl proti Lukašenkovi kandidovat, a opozice slibuje zesílení protestů.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 15:38|

Policie v Minsku tvrdě zasáhla proti demonstrantům. Zadržela také desítky novinářů

V Bělorusku v neděli desítky tisíc lidí opět protestovaly proti autoritářskému režimu Alexandra Lukašenka. Protesty provázelo policejní násilí, již na začátku demonstrace v hlavním městě Minsku bezpečnostní síly odtahovaly pokojné občany do připravených minibusů, napsala agentura DPA. Uvedla rovněž, že podle pozorovatelů byly střety mezi policií a demonstranty nejostřejší za několik týdnů. Lukašenko v sobotu jednal ve vězení s některými představiteli opozice.
11. 10. 2020Aktualizováno11. 10. 2020, 19:47|

„Nevyzývejte k Majdanům, pište o sklizni a foťte kombajny." Lukašenko chce vyhnat zahraniční novináře

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko pohrozil vypovězením zahraničních novinářů, které obvinil, že před srpnovými volbami hlavy státu proti němu podněcují protesty. Měli by se podle něj místo toho věnovat zemědělské sklizni, informuje agentura Reuters.
23. 7. 2020|

„Podávání stížností buduje občanskou společnost,“ říká šéfka týmu zadrženého běloruského politika

V Bělorusku se 9. srpna konají prezidentské volby. Mezinárodní pozorovatelé pravidelně kritizují tamní hlasování jako nedemokratické. Problémy se objevují i letos, a to především v podobě nepřipouštění kandidátů. To se stalo i zřejmě nejpopulárnějšímu kritikovi prezidenta Alexandra Lukašenka Viktaru Babarykovi. Šéfka jeho volebního týmu Maria Kolesnikovová považuje současnou mobilizaci lidí za jejich týmem za nebývalou a nadějnou. Zásadní podle ní je, že o změnu se musí zasadit sami Bělorusové.
15. 7. 2020|

Běloruská volební komise vyřadila hlavní Lukašenkovy soupeře. Lidé vyšli do ulic, policie je zatýkala

Běloruská volební komise v úterý oznámila seznam kandidátů pro prezidentské volby, které se uskuteční 9. srpna. Ze soupisu přitom vyřadila dva možné hlavní soupeře autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka, který zemi vládne od roku 1994 a nyní usiluje už o šestý mandát hlavy státu po sobě. Lidé proti tomu vyšli prostestovat, policie je rychle začala zatýkat.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 21:46|

Tisíce lidí v ulicích Minsku. Zadržení běloruského opozičníka vyvolalo vlnu protestů

V Bělorusku se ve čtvrtek večer odehrála série protestů proti zadržení Viktara Babaryky, který se uchází o prezidentskou kandidaturu. Bezmála dva tisíce protestujících v Minsku utvořily čtyřkilometrovou řadu s rozestupy proti koronaviru, aby vyjádřily podporu Babarykovi a dalším zadrženým opozičníkům. Volby se budou konat v srpnu. Žádné volby konané v zemi od nástupu prezidenta Alexandra Lukašenka v roce 1994 nebyly podle západních pozorovatelů svobodné.
19. 6. 2020Aktualizováno19. 6. 2020, 15:02|