TÉMA

Julius Fučík

Komunisté ve Vsetíně opětovně odhalili sochu Julia Fučíka, kraj to povolil

Sochu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka v pondělí odhalili komunisté ve Vsetíně před sídlem okresního výboru KSČM. Sochu sice vztyčili již před dvěma lety, město však s jejím umístěním nesouhlasilo; podle radnice byla instalace v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči. Komunisté museli sochu odstranit. Letos v září však získali kladné stanovisko zlínského krajského úřadu, který stanovisko vsetínského městského úřadu změnil a umístění díla umožnil.
6. 11. 2023|

České oběti v Plötzensee. Začíná výstava o odbojářích zavražděných nacisty

Ve dvoraně sídla Poslanecké sněmovny v pondělí začala výstava s názvem České oběti Plötzensee, která návštěvníky seznámí s českými oběťmi vraždění v této německé věznici. Z více než 2800 popravených vězňů bylo 667 československých občanů, z nichž 613 bylo prokazatelně popraveno za protinacistický odboj. Výstava měla v podobném rozměru premiéru letos v červenci v Berlíně, ve sněmovně potrvá do 5. října.
18. 9. 2023|

Rekonstrukce Průmyslového paláce pokračuje, dělníci dokončují podkladovou desku vyhořelého křídla

Dělníci při opravě Průmyslového paláce na Výstavišti v pražském Bubenči dokončují výkopové práce a podkladovou desku vyhořelého křídla. Hotové jsou vrty pro tepelná čerpadla a budují se kanály pro rozvody technologií. Dělníci se chystají na opravu ocelových konstrukcí. Kompletní rekonstrukce paláce začala před rokem a potrvá do roku 2025. Náklady na obnovu mají být zhruba 2,64 miliardy korun. Křídlo paláce vyhořelo v říjnu 2008.
28. 2. 2023|

Začala oprava vitráží v pražském Průmyslovém paláci. Jejich plocha je přes dva tisíce metrů čtverečních

Na Výstavišti v Praze 7 začaly restaurátorské práce na vitrážích a dalších historických prvcích Průmyslového paláce. Restaurátoři budou mimo jiné demontovat všech 5023 skleněných částí, které tvoří vitráž ve střední hale paláce, uvedli náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) a předseda sboru jednatelů Metrostav DIZ Karel Volf. Rekonstrukce Průmyslového paláce by měla stát asi 2,5 miliardy korun.
10. 5. 2022|

Nacisté v berlínské věznici zavraždili stovky československých odbojářů. Vzniká databáze obětí

V berlínské věznici Plötzensee našlo za druhé světové války smrt přes šest stovek československých odbojářů. Na centrálním popravišti nacistického režimu byli Čechoslováci druhou nejtrestanější skupinou. Ohledně jejich přesného počtu dosud panovaly nejasnosti. Teprve teď vzniká kompletní databáze, která má hrdiny protinacistického odboje představit veřejnosti.
15. 1. 2022|

Archivy vydaly nové svědectví. Rodiče Julia Fučíka žádali pro syna milost

V dokumentech uložených ve Vojenském ústředním archivu se objevila nová fakta o životě a smrti Julia Fučíka. Je mezi nimi i dosud nepublikovaná žádost o milost, kterou jeho rodiče poslali soudu v Berlíně. Autor Reportáže psané na oprátce, popravený za odboj nacisty, se po únoru 1948 stal ikonou komunistické ideologie.
12. 7. 2021|

Průmyslovému paláci v Praze je 130 let. Opravy vyhořelého křídla se stále nedočkal

Přesně před 130 lety se v Praze slavnostně otevřel Průmyslový palác. Postaven byl pro Jubilejní zemskou výstavu. Dodnes je ústřední dominantou areálu Výstaviště Praha-Holešovice. Budova běžně označovaná za secesní je ve skutečnosti vystavěná spíše ve slohu zvaném historismus a je dílem architektů Bedřicha Münzbergera, mimo jiné autora Palackého mostu a později spoluautora prvního systému památkové péče v Čechách, a Františka Prášila, projektanta Petřínské rozhledny.
15. 3. 2021|