TÉMA

Odstup

Helma zachrání mnoho cyklistů, upozornil Pafko. Povinné zavedení by bylo nadbytečné, míní Střecha

S letním počasím přišla hlavní cyklistická sezona. Policisté upozorňují na dodržování zásad bezpečné jízdy, mezi které patří nošení cyklistické helmy. Zákon přikazuje nosit helmu na kole dětem, u dospělých je dobrovolná. Změnit to chce část poslanců v rámci novely silničního zákona. O tématu v pořadu Události, komentáře debatovali emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko a marketingový ředitel společnosti Rekola Jan Střecha.
2. 6. 2023|

Dodržujte bezpečný odstup, žádá zákon. Kolik je to metrů, v něm ale chybí a ministerstvo to tak chce nechat

Že před sebou řidič musí mít dostatečnou vzdálenost, aby dokázal zareagovat, když auto před ním zpomalí či zastaví, sice v silničním zákoně je, ale žádné podrobnosti, jaká vzdálenost by to měla být, v něm již nestojí. Ministerstvo dopravy nepočítá s tím, že by to změnila připravovaná novela, která se zaměřuje na výši pokut a trestných bodů. Že však řidiči mají s dodržováním dostatečného odstupu potíže, se lze snadno přesvědčit v každodenním provozu. Podle policie to také byla jedna z příčin předvánočních hromadných nehod na dálnici D1.
3. 1. 2023|

Někteří majitelé lesů chtějí uzavřít cesty cyklistům. Novela neumožní jejich předjetí, tvrdí

Někteří soukromí majitelé lesů chtějí omezit jízdu cyklistů na cestách, které často využívá technika. Úřady budou žádat o vydávání zákazových značek. Zdůvodňují to novelou zákona, podle které by měla auta při předjíždění cyklistů dodržet vzdálenost jeden a půl metru, na silnici s maximální povolenou rychlostí 30 kilometrů za hodinu alespoň metr.
4. 11. 2021|

Pandemie covidu zřejmě úplně vymazala ze světa jeden z kmenů chřipky. Nebyl pozorován už 18 měsíců

Podle několika studií je velmi pravděpodobné, že jeden ze čtyř typů chřipkového viru, které kolují mezi lidmi, zcela vymizel – z velké části díky pandemii covidu-19 a opatřením, která ho měla potlačit. Zásadní vliv ale mělo také očkování.
1. 11. 2021|

Politici se přou o bezpečné předjíždění cyklistů. Ty kromě bezohledných řidičů někdy ohrožuje i vlastní lehkomyslnost

Po chladném a deštivém jaru se počasí umoudřilo, a tak naplno začala cyklistická sezona. Letos její začátek provázejí diskuse o novele silničního zákona, která by měla řidičům nakázat, aby jízdní kola předjížděli alespoň s metrovým odstupem a kde je povolená rychlost vyšší než 30 kilometrů v hodině nejméně 1,5 metru. Mezi zákonodárci hlavně není shoda na tom, jak přísně by se mělo porušení trestat. I když nové pravidlo zatím není schválené, policie a dopravní experti nabádají k opatrnosti kvůli cyklistům jak řidiče, tak cyklisty samotné. Neohrožují je pouze případné střety s auty, ale i to, že řada lidí dodnes usedá na kolo bez ochranné přilby.
12. 6. 2021|
Události komentáře

Profesionálního cyklistu Vakoče srazil kamion, teď nabádá k 1,5metrovému odstupu při předjíždění

Byl to trénink, jakých absolvoval tisíce, na tento ale profesionální cyklista Petr Vakoč nezapomene. V Jihoafrické republice ho totiž srazil kamion. Český mistr republiky skončil se šesti zlomenými obratli a těžkým otřesem mozku v nemocnici. Přesto se ke kolu vrátil a po svém zážitku se zapojil do iniciativy Ukaž respekt. Ta se snaží dosáhnout toho, aby motoristi předjížděli cyklisty ve vzdálenosti 1,5 metru. Vakoč byl spolu s koordinátorem projektu Alexandrem Klimentem hostem Událostí, komentářů.
6. 8. 2020|

Od pondělí venku bez roušek. Na hromadné akce bude smět až 2500 lidí

Od 15. června už nemusí mít lidé venku roušky ani v případech, kdy budou blízko u sebe. Naopak nadále povinné zůstanou u hromadných akcí, které bude moci nově navštívit více než 500 lidí, pakliže budou areály rozděleny do sektorů. Nově také ministerstvo zdravotnictví povolí prodej občerstvení na trzích či švédské stoly v restauracích. Resort rovněž upravil některá pravidla pro cesty do zahraničí. Při cestě z polského Slezského vojvodství budou po 15. červnu i pro Čechy nadále povinné negativní testy na nemoc covid-19.
12. 6. 2020Aktualizováno12. 6. 2020, 20:56|