TÉMA

Evropská vysílací unie

Slovenská vláda schválila zákon o televizi a rozhlasu, šéf stanice má skončit

Slovenská vláda schválila na výjezdním zasedání v Trnavském kraji novelu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu. Podle ní má ředitel stanice Ľuboš Machaj skončit ve funkci. Návrh nyní zamíří do parlamentu. Jeho původní verzi kritizovalo současné vedení Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS), opozice, unijní instituce i Evropská vysílací unie.
24. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 22:56|

Vyřaďte kvůli válce Izrael. Je to stejná písnička jako Rusko, žádají kritici pořadatele Eurovize

Izrael bude v letošním ročníku Eurovize reprezentovat Eden Golanová. Zatímco dvacetiletá zpěvačka se na mezinárodní písňovou soutěž těší, ne všichni jsou z její účasti nadšení. Kvůli dění v Pásmu Gazy by pěvecké klání měl židovský stát podle kritiků ze severských zemí, včetně Švédska, které letošní ročník pořádá, opustit. Argumentují vyřazením Ruska kvůli agresi vůči Ukrajině. Podle pořádající Evropské vysílací unie (EBU) je takové srovnání ale složité a odvolává se na to, že není politickou organizací.
8. 2. 2024|

Eurovizi vyhrála už podruhé švédská zpěvačka Loreen. Česká Vesna skončila desátá

Vítězem letošního 67. ročníku písňové soutěže Eurovize se stala švédská zpěvačka Loreen, která stanula na nejvyšší pozici již podruhé. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä a na třetím izraelská zpěvačka Noa Kirel. Finále se zúčastnila i česká dívčí skupina Vesna, která obsadila desáté místo. V konkurenci zástupců dalších 25 zemí představila skladbu My Sister's Crown.
13. 5. 2023Aktualizováno13. 5. 2023, 21:03|

Finále Eurovize bude mít českého zástupce. Skupina Vesna postoupila

Dívčí skupina Vesna, která v Eurovizi zastupuje Česko, se dostala do finále mezinárodní písňové soutěže. Patří tak mezi desítku postupujících z úterního semifinále. Se skladbou My Sister's Crown znovu vystoupí během vrcholu soutěže v sobotu 13. května spolu se zástupci dalších 25 zemí. Letošní ročník se koná v Liverpoolu.
9. 5. 2023|

Začíná písňová soutěž Eurovize, Česko vyslalo pop-folklorní Vesnu

V úterý večer budou známi první finalisté mezinárodní písňové soutěže Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2023. Mezi patnácti uchazeči je i český zástupce, dívčí skupina Vesna s energickou skladbou My Sister's Crown. Obě semifinále i finále 13. května odvysílá v přímém přenosu Česká televize. Aktuální ročník oproti zvyklostem nehostí loňský vítěz, jímž byla Ukrajina, ale vzhledem k válce v této zemi se pořádání ujala loni druhá Velká Británie.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 12:00|

V letošním ročníku Eurovize vyhrála ukrajinská kapela Kalush Orchestra

Vítězem 66. ročníku mezinárodní hudební soutěže Eurovize se v Turíně stala ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Obdržela 631 bodů. Do finále se letos dostal také český zástupce – kapela We Are Domi nakonec získala 38 bodů a skončila podle oficiální tabulky na 22. místě.
14. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 01:42|

Kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou postoupila do finále Eurovize

Do finále hudební soutěže Eurovize ve čtvrtek večer postoupil český zástupce, tříčlenná kapela We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou. Ve finále, které se uskuteční v sobotu večer v Turíně, se utká s dalšími 24 soutěžícími.
12. 5. 2022Aktualizováno12. 5. 2022, 23:33|

PODÍVEJTE SE: Rozhovor s Volodymyrem Zelenským v původním znění s titulky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poskytl v pondělí v obléhaném Kyjevě exkluzivní rozhovor Michalu Kubalovi z České televize, Angelině Kariakinové z ukrajinské NSTU a Agnès Vahramianové Jeruové z France Télévisions. Interview vám přinášíme i v původním znění s českými titulky. K dispozici je také rozhovor se simultánním tlumočením a jeho přepisem.
23. 3. 2022|

Zelenskyj v rozhovoru s Kubalem: Když začala válka, všichni mi řekli, že musím okamžitě odjet

Rusko si v rámci jednání o příměří nárokuje Krym i Donbas, podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jde ale o nepřijatelné ultimátum, které by zemi budoucí generace neodpustily. Hlava ukrajinského státu to prohlásila v rozhovoru, který v obléhaném Kyjevě pořídil Michal Kubal z České televize, Angelina Kariakinová z ukrajinské NSTU a Agnès Vahramianová Jeruová z France Télévisions. Zelenskyj dodal, že Moskva mír nechtěla a nechce, a obyvatele západního světa vyzval k empatii. Případný kompromis s Ruskem by podle něj Ukrajinci schvalovali v referendu. Přinášíme přepis simultánního tlumočení rozhovoru. Podívat se na rozhovor můžete také v původním znění s českými titulky.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 23:37|

Cenu Ferdinanda Peroutky získali Martin Řezníček a Tereza Engelová, porota ocenila práci zahraničních zpravodajů

Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2021 obdrželi novináři Tereza Engelová a Martin Řezníček. Organizátoři ocenili jejich dlouholetou práci v oboru zahraničního zpravodajství. Práce zahraničních redaktorů bývá podle pořadatelů ocenění často opomíjená. „Prostor a čas věnovaný událostem ze světa ubývá ve všech domácích médiích,“ napsali v odůvodnění.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 14:21|

Ředitel České televize Petr Dvořák byl zvolen viceprezidentem Evropské vysílací unie

Generální ředitel České televize Petr Dvořák byl zvolen viceprezidentem Evropské vysílací unie (EBU). Vystřídá ředitelku Francouzské televize Delphine Ernotteovou Cunciovou. Dvořák je v jedenáctičlenném výkonném výboru unie od roku 2014.
2. 10. 2020|

Telka Učí i po otevření škol. Odvysílala už 50 dílů

Už padesát vysílacích školních dnů má za sebou projekt UčíTelka. Ve čtvrtek se vysílá 50. díl. Program, který vznikl kvůli mimořádnému uzavření škol, bude pokračovat až do 19. června. Česká televize pořad přihlásila na konferenci Evropské vysílací unie. Tam se každoročně nominují nejzajímavější formáty, které byly za uplynulý rok vyrobeny.
28. 5. 2020|