TÉMA

Anna Hubáčková

Na Brněnsku by mohl vzniknout nový zdroj pitné vody. Kraj hloubí vrty v místech bývalých dolů

Podzemní voda, která u Oslavan na Brněnsku vtéká do bývalých černouhelných dolů a mění se v kontaminovanou důlní vodu, by mohla sloužit jako zdroj pitné vody. Jihomoravský kraj začal hloubit v údolí Neslovického potoka dva vrty o hloubce 25 metrů. V následujících dnech má pak kraj spolu se Svazkem vodovodů a kanalizací Ivančice získat informace o vydatnosti zdroje i o chemických a fyzikálních vlastnostech vody.
30. 10. 2023|

Nekula končí v čele resortu zemědělství, nahradit ho má Výborný

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) končí v čele ministerstva zemědělství. Nominaci předsednictva KDU-ČSL na nového šéfa resortu přijal bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Návrh ještě musí schválit širší vedení strany. Oznámil to předseda strany a ministr práce Marian Jurečka na mimořádné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Nekula uvedl, že v posledních týdnech mu chyběla podpora ze strany vedení lidovců.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 22:40|

Každý objekt v Česku by měl mít fotovoltaiku pro vlastní spotřebu, míní Hladík

Hodlá cílit na energetiku bez emisí, hlavně na jádro. Elektřina by se měla vyrábět tam, kde se spotřebovává, a každý by měl mít zatepleno, řekl nový ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v Interview ČT24. Poznamenal, že každý objekt v Česku by měl mít v budoucnu fotovoltaiku v kombinaci s baterií pro vlastní spotřebu.
11. 3. 2023|

Životní prostředí je teď klíčovým resortem, řekl nový ministr Hladík. Fiala akcentoval ochranu vody

Již první den po nástupu do funkce obměnil nový prezident Petr Pavel vládu. Jmenoval ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), což bývalý prezident Miloš Zeman odmítl. Skončilo tak čtyřměsíční mezivládí, které začalo rezignací Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), po níž byl řízením resortu pověřen lidovecký předseda Marian Jurečka, který je ale zároveň i ministrem práce a sociálních věcí. Sám Petr Hladík po uvedení do funkce hovořil o zásadních úkolech svého resortu, které budou podle něj hrát hlavní roli na přechodu k bezemisní energetice. Zmínil se také o ochraně půdy, zatímco premiér Petr Fiala (ODS) zdůrazňoval potřebu chránit vodu.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 20:33|

Zeman má výhrady, není prý připraven jmenovat Hladíka ministrem

Kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se ve středu setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu už dříve avizovala, že chce s nominantem vlády probrat všechny okolnosti, které provázejí jeho kandidaturu. Hladík po setkání se Zemanem na tiskové konferenci řekl, že má prezident k němu výhrady, do funkce ho tak zatím nejmenuje.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 23:10|

Zeman se v týdnu chce setkat s kandidátem na ministra Hladíkem, řekl Fiala po schůzce v Lánech

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že hlava státu se v průběhu tohoto týdne chce setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Zeman podle předsedy vlády bude chtít mluvit o všech okolnostech, které Hladíkovu nominaci doprovázejí. Očekává, že po schůzce prezident oznámí svůj další postup. S přesným termínem schůzky Fiala odkázal na prezidentovu kancelář. Kancléř Vratislav Mynář později upřesnil, že schůzka se uskuteční ve středu.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:27|

Fiala navrhl jmenovat Hladíka ministrem životního prostředí

Premiér Petr Fiala (ODS) poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí, sdělil ve čtvrtek večer mluvčí vlády Václav Smolka. Resort dočasně vede lidovecký předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Hladík následně uvedl, že resort má před sebou mnoho důležitých výzev.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 20:55|

Fiala požádá Jurečku, aby funkci ministra životního prostředí vykonával do konce roku

Premiér Petr Fiala (ODS) požádá Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté připraven navrhnout do funkce lidoveckého ministerského kandidáta Petra Hladíka. Premiér to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Uvedl také, že platí závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst a odmítl snižování hranice zastropování energií.
27. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 07:22|

Fiala s návrhem na jmenování Hladíka ještě počká. Chce, aby se naplno věnoval ministerstvu, ne vysvětlování kauzy

Premiér Petr Fiala (ODS) zatím nenavrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. O Hladíkovi hovořili oba politici při Fialově návštěvě u prezidenta v Lánech. Věnovali se však i dalším aktuálním politickým tématům. Předseda vlády přijel do Lán z jednání premiérů Visegrádské skupiny v Košicích, s jeho výsledky proto mohl hlavu státu seznámit. Mluvili také o chystaném otevření běloruské opoziční kanceláře v Praze.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 22:26|

Nový šéf Národního parku České Švýcarsko chce stabilizovat vztahy s obcemi a obnovit turistické trasy

Nový ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Petr Kříž chce stabilizovat vztahy s obcemi a v jejich okolí připravit protipožární opatření vhodná pro chráněné území. Preferuje přirozenou obnovu míst po požáru. Hodlá se také soustředit na obnovu hlavních turistických tras. Kříž to ve středu řekl poté, co ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) podepsal jeho jmenovací dokumenty. Do vedení parku nastoupí od 1. prosince.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:45|

Novým šéfem Národního parku České Švýcarsko bude Petr Kříž

Novým ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko se stane Petr Kříž ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) České středohoří. Ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ho jmenuje ve středu, oznámil resort. Kříž ve funkci vystřídá Pavla Bendu, kterého ke konci září odvolala tehdejší ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Podle ní Benda nedostatečně komunikoval s obcemi a nezvládl krizové řízení.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 10:10|

Náhodou se potkali před mou kanceláří, hájí Hladík schůzku, kterou chtěla vysvětlit policie

Zastupitel města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) byl nominován lidovci na post ministra životního prostředí jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), která rezignovala ze zdravotních důvodů. Hladíkův nástup ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou okolo přidělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v případu není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá. V Interview ČT24 Hladík řekl, že očekává, že se za čtyři týdny, během kterých má podle premiéra Petra Fialy (ODS) vysvětlit veřejnosti svou situaci, nakonec ministrem stane.
8. 11. 2022|

Jurečka dočasně převzal ministerstvo životního prostředí. Čeká, že ho bude řídit čtyři týdny, pak přijde Hladík

Resort životního prostředí má nového ministra. Marian Jurečka (KDU-ČSL) ho ale povede jen dočasně, sám předpokládá, že to budou asi čtyři týdny. Prezident Miloš Zeman pověřil šéfa lidovců, aby ministerstvo řídil, dokud se nevyjasní situace kolem původního kandidáta Petra Hladíka (KDU-ČSL). V souvislosti s brněnskou bytovou kauzou byla v jeho kanceláři policie. Dosavadní ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) přes problém s výběrem svého nástupce končí. Rezignaci zdůvodnila zdravotními problémy. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) není možné, aby ještě pokračovala.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 15:27|

Síť záchranných stanic zvířat kolabuje, části hrozí uzavření

Záchranné stanice pro zvířata čelí odlivu sponzorů a dárců. Kvůli zdražování a podfinancovanému systému hrozí uzavření části z nich. České televizi to potvrdil předseda Národní sítě záchranných stanic (NSZS) David Číp i oslovené záchranné stanice. Chtěly pomoc od ministerstva životního prostředí, odcházející ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) ale jejich žádosti nevyhověla s odkazem na nepříznivý ekonomický vývoj u nás i ve světě.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 10:00|

Prezident pověřil Jurečku řízením ministerstva životního prostředí. Hubáčková končí k 1. listopadu

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) bude od 1. listopadu řídit i resort životního prostředí. S účinností k tomuto termínu přijal prezident republiky Miloš Zeman demisi dosavadní ministryně Anny Hubáčkové (KDU-ČSL). Původně se měl jejím nástupcem bezprostředně stát lidovecký místopředseda Petr Hladík, ale v souvislosti s brněnskou bytovou kauzou strana jeho nominaci odložila.
27. 10. 2022|

Zeman pověří Jurečku řízením ministerstva životního prostředí, oznámil Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) se dohodl s prezidentem Milošem Zemanem na tom, že mu v příštích dnech navrhne, aby řízením ministerstva životního prostředí pověřil vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Jurečka by měl funkci zastávat, dokud se nevyjasní situace kolem lidoveckého kandidáta na ministra Petra Hladíka. Premiér s prezidentem na pravidelné schůzce v Lánech rovněž řešili další aktuální témata včetně války na Ukrajině, energetické krize nebo projednávání státního rozpočtu ve sněmovně.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 22:33|

Lidovci podpořili nominaci Hladíka na ministra životního prostředí

Celostátní výbor KDU-ČSL podpořil nominaci místopředsedy strany Petra Hladíka na ministra životního prostředí. Má nahradit Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která končí ze zdravotních důvodů ke konci října. Jmenování Hladíka ministrem chce Jurečka stihnout do konce listopadu. V mezičase chce vést ministerstvo životního prostředí Jurečka, o což premiér Petr Fiala (ODS) požádá prezidenta Miloše Zemana.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:08|

Nesouhlasím s presumpcí viny, řekl Čunek v souvislosti s případem Hladíka

Neuznávám presumpci viny, řekl v pořadu Interview ČT24 senátor Jiří Čunek v souvislosti s kauzou Petra Hladíka (KDU-ČSL), kterému prohledávali kancelář během zásahu na brněnském magistrátu. Čunek uvedl, že zda Hladík něco udělal, či neudělal, ví jen on. Podotkl však, že dnes je velmi snadné někoho obvinit, a „kultura,“ kdy člověk raději z funkce odchází, aniž by byl obviněn, by se v Česku měla změnit.
20. 10. 2022|

Jurečka kvůli razii v Brně požádal o zrušení schůzky Hladíka se Zemanem. O nominantovi bude jednat vedení strany

Kandidát na funkci ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v souvislosti s úterní razií na brněnském magistrátu uvedl, že na své kandidatuře nelpí, sám si uvědomuje vážnost situace. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka už prohlásil, že pokládá za důležité, aby KDU-ČSL zastupoval ve vládě člověk, který nebude zatížen žádnou pochybností či mediální kauzou. Kandidaturu ve čtvrtek probere i širší vedení KDU-ČSL.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 19:21|

Policie zasahuje na brněnských radnicích. Zadržela deset lidí

Policie zasahuje na bytovém odboru brněnského magistrátu. Kriminalisté jsou také v kanceláři u primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), na radnici Brno-sever a v Pískovně Černovice. Podle Deníku N prohledávají i prostory advokátní kanceláře, kde pracuje lidovecký politik Filip Leder. V souvislosti s razií v Brně je zadrženo deset lidí, uvedlo Vrchní státní zastupitelství Olomouc. Policie prověřuje aktivity spojené s městskou firmou a privatizací bytů.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 16:57|

Hubáčková rezignuje na funkci ministryně, nahradit by ji měl Hladík

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na vládní funkci. Do čela resortu životního prostředí navrhli lidovci jmenovat svého místopředsedu Petra Hladíka, o němž se jako o kandidátovi na post mluvilo už minulý rok.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 22:48|

Hubáčková odvolala ředitele parku České Švýcarsko Bendu. Nezvládl podle ní krizové řízení

Ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda skončí ke konci září. Odvolala ho ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), podle které nedostatečně komunikoval s obcemi a nezvládl krizové řízení. V Českém Švýcarsku před dvěma měsíci vypukl nejrozsáhlejší lesní požár v zemi. Tisíce hasičů bojovaly s plameny dvacet dní.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 13:31|

Fungování státu je při stávajících příjmech neufinancovatelné, varuje rozpočtová rada

Propast mezi příjmy a výdaji rozpočtů se v Česku zvětšuje, obrat směrem k udržitelnosti není na obzoru. Nerovnováha veřejných financí dosáhla takového rozsahu, že může být odstraněna pouze zvýšením daňových příjmů ve spojení se změnou zákonů, které řeší takzvané mandatorní výdaje či definují rozsah činností státu. Premiér Petr Fiala (ODS) sdělil, že jde o dědictví po předchozí vládě, nynější kabinet si podle něj uvědomuje důležitost ozdravení veřejných financí. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se vláda změnou veřejných financí musí zabývat. S doporučeními rozpočtové rady souhlasí Piráti.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 17:22|

Senátoři v usnesení podpořili zastropování cen, apelovali na vládu, aby lépe komunikovala

Senátoři v usnesení podpořili zastropování cen energií. Vyzvali také vládu, aby srozumitelně vysvětlovala přijímaná opatření. Usnesení přijala horní parlamentní komora na závěr mimořádné schůze, na níž diskutovali senátoři i někteří členové vlády o růstu cen energií a pomoci obyvatelům a firmám. Na úvod jednání vystoupil premiér Petr Fiala (ODS), jenž uvedl, že současná vláda udělala pro zajištění energetické bezpečnosti za tři měsíce víc než předchozí vlády s účastí ANO za osm let, po něm promluvili i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Po poledni pokračuje debata již bez členů vlády.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 16:54|