TÉMA

Píseň

Doporučujeme

Texty písní v angličtině jsou čím dál jednodušší a naštvanější, zjistila studie

Texty písní v angličtině se za posledních čtyřicet let zjednodušily a více se opakují. Přibylo v nich také negativních emocí. Poznatek vzešel ze studie, kterou zveřejnil list Scientific Reports. Výzkum podrobil analýze dvanáct tisíc skladeb různých hudebních žánrů.
8. 4. 2024|

„Putin je v kaši,“ zpívá ve své písni Hutka. Rusko je podle něj stále stejné

Písničkář Jaroslav Hutka si myslí, že Rusko se nezměnilo, a v demokracii země pod vedením Vladimira Putina nevěří. V Interview ČT24 také řekl, že Ukrajina prohrát nemůže, jde ale o to, aby Západ dál pokračoval s dodávkami zbraní. Myslí si ale, že „Putin je v kaši“, což zpívá i ve své písni Ukrajina. Rusko svou plnohodnotnou invazi na Ukrajinu zahájilo před dvěma lety, 24. února 2022.
25. 2. 2024|

Dva roky po smrti rozplakal své přátele. Herec a zpěvák Lasica krátce před smrtí tajně nazpíval nové album

Slovenský herec a zpěvák Milan Lasica tajně natočil ke konci života poslední album s názvem Básnění. Tvůrci ve středu projekt představili a zveřejnili první píseň i s videoklipem. Celé album s utajenými skladbami by mělo vyjít příští rok.
1. 11. 2023|

Hongkongský soud rozhodne o vymazání písně, jež údajně ohrožuje čínskou bezpečnost

Soud v Hongkongu bude v pátek rozhodovat o zákazu protestní písně. Vláda usiluje o úplné vymazání chorálu Sláva Hongkongu z internetu a zákaz reprodukce. Podle ní vyvolává dojem, že je hymnou a Hongkong nezávislým státem, čímž ohrožuje státní bezpečnost Číny.
26. 7. 2023|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Finále Eurovize proběhne bez české účasti, Cristovao neuspěl

Česká republika nepostoupila do finále Eurovize. Zpěvák a tanečník Ben Cristovao neuspěl v semifinále. Populární soutěž sleduje po celém světě více než dvě stě milionů diváků. Pětašedesátý ročník se letos odehrává v nizozemském Rotterdamu. Finále soutěže odvysílá Česká televize v sobotu v devět hodin večer.
20. 5. 2021|

Polský veřejnoprávní rozhlas vyhodil z hitparády píseň kritizující Kaczyńského

Píseň polského zpěváka kritizující šéfa vládní strany Jaroslawa Kaczyńského za to, že mohl navštívit hřbitov zavřený pro ostatní kvůli koronaviru, se dostala na vrchol hitparády stanice veřejnoprávního Polského rozhlasu Trójka. Pak náhle zmizela. Rozhlas čelí obviněním z cenzury, odchodům novinářů i bojkotu části umělců. Na internetu už skladba nasbírala přes sedm milionů zhlédnutí.
20. 5. 2020|