TÉMA

Rozvolňování

V pondělí přibylo 8586 případů covidu. Vzrůstá počet opakovaných infekcí

Laboratoře v Česku během pondělí potvrdily dalších 8586 případů covidu-19, to je nejméně za pracovní den od 4. listopadu a zhruba o 3300 méně než před týdnem. Denní přírůstky nakažených v mezitýdenním srovnání klesají skoro tři týdny. Za uplynulý týden ubylo i hospitalizovaných, v nemocnicích bylo po tomto víkendu 4801 pacientů s koronavirem, zatímco minulé pondělí jich vyžadovalo nemocniční péči přes 6300. V Česku v poslední době vzrůstá počet opakovaných infekcí covidem.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:21|

Pandemie ve světě: Dánsko zrušilo všechna opatření, hospitalizovaných v Izraeli přibývá

Dánsko k pátku jako první stát Evropské unie po 548 dnech zrušilo všechna opatření proti šíření koronaviru v běžném životě. Podle místních úřadů si to země může dovolit díky vysoké proočkovanosti. Ta je vysoká i v Izraeli, kde však počty nakažených stále rostou a v kritickém stavu leží v nemocnicích kolem 650 lidí. S podobným problémem se potýká také Rakousko, kde lékaři pečují o 668 lidí s těžším průběhem.
10. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 20:11|

Pandemie ve světě: Británie i Švédsko pokračují v uvolňování, Nizozemsko podobného kroku lituje

Britská vláda dodrží svůj plán a od 19. července zruší v Anglii téměř všechny koronavirové restrikce. V dalším rozvolňování bude pokračovat také Švédsko. Již dříve se mnohých omezení zbavili také v Nizozemsku, dle tamního premiéra to byla chyba.
12. 7. 2021Aktualizováno12. 7. 2021, 20:27|

Obce kvůli koronaviru omezily investice, s rozvolňováním se jejich finanční situace zlepšuje

Výpadky z výběru daní nebo třeba nájemného v první polovině roku dolehly na rozpočty měst a obcí, a některé proto musely omezit investice. S rozvolňováním se ale situace zlepšuje. Příjmy z rozpočtového určení daní podle Svazu měst a obcí v květnu mírně vzrostly a pomohlo také otevření sportovišť a památek.
6. 7. 2021|

Chyba byla rozvolňovat před Vánocemi. Můj vztah k neregistrovaným lékům mohl být někomu nepříjemný, řekl Blatný

Bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný připustil, že jeho vztah k neregistrovaným lékům nebyl po chuti prezidentovi Miloši Zemanovi. Trvá na tom, že odvolání z čela resortu bylo politické rozhodnutí a jeho příčinou nebyly rozpory ve způsobu vedení ministerstva. Kdyby mohl něco změnit, rozmyslel by si rozvolnění před Vánoci. Řekl to ve speciálu pořadu Interview ČT24.
2. 7. 2021|

Není fér, že divadla mají jiné podmínky než restaurace, říká Baxa. Kulturu stále podporujeme finančně, oponuje Zaorálek

Poslanec za ODS Martin Baxa považuje za problém, že podmínky mezi kulturními institucemi a gastronomií nejsou rovné. Zatímco divadla a další kulturní instituce musí kontrolovat, jestli mají návštěvníci negativní test, očkování nebo prodělanou nemoc, v restauracích je zodpovědnost přenesena na návštěvníky. „Závisí to na hygienicích. Ale poskytujeme kulturním aktérům pomoc, kterou by jen tak jinde nenašli,“ oponoval mu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).  Hovořili o tom v pořadu Události, komentáře.
19. 6. 2021|

Roušky ve školách nejsou dobrý nápad, shodli se poslanci Špičák a Maříková

O roušky ve školách se vede spor. Ve třídách začíná být horko a dětem se hůř dýchá. Kritici navíc upozorňují, že žáci jsou pravidelně testovaní – takže by podle nich nemuseli roušky nosit. Zakrytí nosu a úst nicméně od pondělí zůstává povinné. O situaci ve školách debatovali v Událostech, komentářích poslanci Julius Špičák (ANO) a Karla Maříková (SPD).
5. 6. 2021|

Až čtvrtina podniků v pondělí neotevřela. Další marně čekají na davy hostů

Restaurace otevřely. Dva týdny po zahrádkách mohou nově hosté i do interiérů. Restart  pohostinství ale komplikuje fakt, že je pro vstup nutný test na covid-19, ale v některých případech situaci znesnadňuje i nedostatek pracovníků. Rozhodnutí, které málokdo očekával, oznámila vláda až v pátek, takže některé zastihlo uprostřed rekonstrukce. Podle ČT v pondělí neotevřela až čtvrtina podniků. Epidemie v Česku stále slábne, v neděli přibylo 113 nakažených, nejméně od loňského 2. srpna.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 19:59|

Kubek a Tachezy varují před prudkým rozvolněním. Obávají se indické varianty

Prezident České lékařské komory Milan Kubek a viroložka z Karlovy univerzity Ruth Tachezy varovali ve vysílání Událostí, komentářů před prudkým rozvolněním protipandemických opatření. K němu Česko přistoupí v novém týdnu, kdy se mimo jiné otevřou vnitřní prostory restaurací, země ale podle Kubka a Tachezy není dostatečně připravená na potenciální šíření nakažlivější indické varianty koronaviru.
29. 5. 2021|

Registrace k očkování se zpřístupnila lidem nad 35 let, otevírají hotely i divadla

K očkování proti covidu-19 se mohou začít přes web ministerstva zdravotnictví hlásit lidé ve věku 35 až 39 let. Nově také jako doklad o bezinfekčnosti stačí doba tří týdnů po první dávce vakcíny. V Česku se od pondělka výrazně rozvolňuje. Po více než pěti měsících se mohou turistům otevřít ubytovací zařízení. Rozvolnění se týká i divadel a kin. Ve školách se plně obnovuje prezenční výuka. Lidé mohou uvnitř sportovat ve vyšším počtu či navštívit vnitřní pavilony zoologických či botanických zahrad.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 20:23|

Epidemie v Česku dál slábne, uvolní se opatření v hotelech či kinech, vláda projedná restaurace

Od pondělí se další rozvolňování dotkne například hotelů, kin nebo škol. Vládní rada také po víkendu projedná návrh, že by se od 14. června otevřely restaurace. Epidemie v Česku dál slábne, v sobotu laboratoře v celé zemi odhalily 334 nově nakažených koronavirem, je to nejméně za první víkendový den od konce srpna.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 18:47|

Podpůrné covidové programy míří ke konci. Strany ale pro volby zvažují, jak oživit ekonomiku

Covidové kompenzace pomalu končí. Resort průmyslu a obchodu počítá s tím, že je zastaví v momentě, kdy budou moci znovu otevřít všechny vládou zakázané provozy. Ministři ale počítají s tím, že bude potřeba i nadále částečně pomáhat – v omezené podobě by tedy mohl ještě dál fungovat Antivirus. A plány, jak oživit ekonomiku, postupně představují ve volebních programech i opoziční strany.
23. 5. 2021|

V létě bude asi možné na některých místech sundat roušky, řekl Arenberger

Vláda by na páteční schůzi mohla jednat o změnách v nošení roušek a respirátorů. Další rozvolňování je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) možné díky příznivé epidemické situaci. Týkat by se mělo například bazénů a wellness center.
20. 5. 2021|

Nesmíme se nechat omámit letní euforií, varuje Špičák. Červíček zdůrazňuje nutnost trasování

V pondělí se v Česku rozvolnila mnohá protiepidemická opatření. Potřeba je ale připravit se i na možný další vývoj situace, shodli se v Událostech, komentářích místopředseda zdravotnického výboru sněmovny Julius Špičák (ANO) a hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).
18. 5. 2021|

Pandemie ve světě: V Anglii se otevírají hospody a divadla, děti v Rakousku se vrací do škol

V Anglii začíná další fáze uvolňování omezení přijatých kvůli šíření koronaviru. Otevřou se například vnitřní prostory restaurací, hotely, muzea, divadla či kina. Uvolňovat se bude také v některých německých spolkových zemích, v Rakousku se školáci vrací k prezenční výuce.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 21:35|

V neděli přibylo 257 nakažených, nejméně od srpna. V červnu budou moci otevřít restaurace i uvnitř

Přes sto tisíc čtyřicátníků už využilo možnost registrovat se k očkování, kterou mají od půlnoci – a to přesto, že měl centrální rezervační systém v noci téměř hodinový výpadek. Očkování v posledním týdnu nabralo rychlejší tempo. V neděli se podařilo zdravotníkům aplikovat přes 25 tisíc dávek, což byla nejvyšší hodnota za poslední den týdne. V neděli opět ubylo nakažených, pozitivně testováno bylo 257 lidí, nejméně od konce loňského srpna. Na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 71 infikovaných, o dva méně než po sobotě. Reprodukční číslo ale druhý den v řadě – a stejně jako minulý víkend – rostlo. Nyní je na hodnotě 0,81.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 20:21|

Do škol v pondělí nastoupí další žáci a studenti. Ubytovací služby se vrátí do plného provozu

Od 24. května se bez rotací vrátí do škol žáci druhého stupně ve zbylých krajích. Teoretickou výuku budou moci zahájit také střední a vysoké školy. Na pondělním jednání o tom rozhodl kabinet. Od stejného data budou moci pro rekreační účely bez omezení kapacity znovu fungovat ubytovací zařízení. Ve vnitřních sportovištích bude moci být najednou až 30 lidí. Kabinet také schválil Národní plán obnovy.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 20:18|

Smí se na pivo i na Shakespeara, zatím však jen ven. Na prvním stupni zcela končí rotační výuka

S novým týdnem začíná platit čtvrtý rozvolňovací balíček, byť neúplný. Jeho součástí je otevření zahrádek restaurací, možnost pořádat kulturní akce venku i otevření fitness a vnitřních sportovišť – vše při splnění přísných podmínek včetně podstoupení testu na koronavirus. Zavřené naopak ještě zůstávají hotely. Na prvním stupni základních škol končí rotační výuka, na druhém stupni trvá už jen v některých krajích. K tomu se ještě s novým týdnem rozšiřuje možnost přihlásit se k očkování proti covidu-19 na věkovou skupinu 40 až 44 let.
17. 5. 2021Aktualizováno17. 5. 2021, 12:02|

Česko rozvolňuje. Experti apelují na rozvahu, oceňují ale přínos vakcíny

V České republice by měla být v současnosti dominantní britská mutace. Ve světě straší ale i další varianty koronaviru – jihoafrická, brazilská nebo indická. „Není třeba upadat do nějaké paniky, ale je potřeba se k tomu postavit čelem ,“ říká virolog Ivan Hirsch. Matematik René Levínský z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) si myslí, „že jsme se poučili z chyb“ a že jsme v lepší situaci i díky očkování.
11. 5. 2021|

S hotely, zahrádkami i úplným koncem rotační výuky počkejte, doporučila ministrům odborná skupina MeSES

Meziresortní skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučila vládě, aby počkala se schválením dalšího balíčku uvolnění opatření. Vláda by mohla již od následujícího týdne povolit restaurační zahrádky, částečné otevření hotelů a také plošně ukončit rotační výuku. Podle MeSES by bylo vhodné počkat ještě týden.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 13:52|

Ztratila se přirozená struktura času, kterou dětem dávala škola i volnočasové aktivity, konstatuje psycholog

Děti v krajích s lepším epidemickým vývojem můžou od úterý znovu navštěvovat střediska volného času a základní umělecké školy. Aktivit venku se může zúčastnit maximálně dvacet lidí. Uvnitř společně mohou být tři. O důležitosti těchto aktivit pro děti diskutovali v Událostech, komentářích místostarosta Skautu Petr Vaněk a psycholog Oldřich Ďurech.
4. 5. 2021|

Epidemie neslábne a panuje obava z indické mutace. Francie přesto chystá rozsáhlý plán rozvolňování

Ve Francii se od 19. května znovu otevřou obchody, zahrádky barů a restaurací a kulturní zařízení. Od stejného data se rovněž posune začátek nočního zákazu vycházení z nynějších 19:00 na 21:00. V rozhovoru s francouzským regionálním tiskem to řekl prezident Emmanuel Macron, podle nějž bude Francie uvolňovat koronavirové restrikce ve čtyřech etapách. Souběžně s tím se zemí šíří strach z indické mutace, která se potvrdila u jednoho člověka.
30. 4. 2021|

PCR testy by se ve školách mohly rozšířit v červnu, řekl Arenberger

V části škol by se mohly využívat PCR testy v červnu, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v Otázkách Václava Moravce. Prezident České lékařské komory Milan Kubek podotkl, že takové testování by stačilo u žáků jednou týdně, zatímco aktuálně ho musí školy provádět dvakrát. Z dat UNESCO vyplývá, že  Česko je rekordmanem v délce uzavření škol. Podle sociologa Daniela Prokopa se přitom jedná o nejdražší opatření z hlediska společenských nákladů.
25. 4. 2021|

Čísla se vyvíjejí dobře, komplikací jsou velké rozdíly mezi okresy, hodnotí epidemickou situaci Levínský

Ministerstvo zdravotnictví má hotový plán dalšího uvolňování protikoronavirových zákazů. Šéf resortu Petr Arenberger (za ANO) ve středu zmínil, že obchody a některé služby se mohou otevřít už v pondělí 3. května. Podmínkou je, že týdenní nárůst nových případů klesne pod hranici sto na sto tisíc obyvatel. Komplikací může ale pro rozvolňování být, že rozdíly mezi okresy jsou obrovské, až řádové, upozornil v pořadu Události, komentáře matematik a člen mezioborové skupiny pro epidemické situace René Levínský. „A v té chvíli je trochu problém, jaká opatření a kde zavést,“ uvedl.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 10:02|