TÉMA

Kim Jo-čong

Japonský premiér Kišida navrhl summit s Kim Čong-unem

Předseda japonské vlády Fumio Kišida navrhl brzké uspořádání summitu s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Kišida řekl, že je důležité diskutovat s představiteli komunistické země na nejvyšší úrovni. Dostalo se mu však tvrdé odpovědi od sestry severokorejského vůdce Kim Jo-čong, podle které nelze složité vztahy obou zemí zlepšit pouhým nápadem na uspořádání summitu.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 11:10|

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu, uvádějí Soul a Tokio

Severní Korea odpálila východně od svého pobřeží balistickou raketu dlouhého doletu, informovaly agentury AP a Reuters s odvoláním na Jižní Koreu a Japonsko. KLDR naposledy provedla test balistických střel před necelým měsícem. Projektil dlouhého doletu testovala naposledy v dubnu, kdy odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM).
12. 7. 2023|

Zlepšíme náš jaderný odstrašující potenciál, hrozí KLDR po posílení spolupráce mezi Soulem a USA

Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, prohlásila, že KLDR musí dále zdokonalit svůj „jaderný odstrašující potenciál“. Informuje o tom agentura Reuters, podle které v Pchjongjangu vzbudila nevoli dohoda o posílení spolupráce mezi Jižní Koreou a Spojenými státy z tohoto týdne.
29. 4. 2023|

Severní Korea otestovala balistickou střelu. Dopadla do Žlutého moře

Severní Korea ve čtvrtek provedla další test balistické střely krátkého doletu. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejskou armádu. Střela dopadla do Žlutého moře, které se nachází mezi Korejským poloostrovem a Čínou.
9. 3. 2023|

Jihokorejské vojenské cvičení se Spojenými státy „zhoršilo“ situaci, zní z Pchjongjangu

Severokorejské ministerstvo zahraničí v úterý obvinilo Spojené státy z toho, že vojenským cvičením s Jižní Koreou zvýšily napětí na Korejském poloostrově. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA. Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, navíc pohrozila tím, že sestřelení některé z raket komunistické země by bylo „vyhlášením války“.
7. 3. 2023|

Severní a Jižní Korea obnovily horkou linku, navzdory raketovým testům

Severní a Jižní Korea v pondělí ráno obnovily horkou linku. S odkazem na sdělení Soulu o tom informuje agentura AP. KLDR prostřednictvím své státní agentury KCNA obnovení společného komunikačního kanálu krátce předtím avizovala. Zároveň vyzvala Soul, aby se zasadil o zlepšení napjatých vzájemných vztahů. Komunikaci se svým jižním sousedem Severní Korea přerušila po pouhých několika týdnech letos v srpnu.
4. 10. 2021|

Kim Čong-un je od října ochotný obnovit horké linky s Jižní Koreou

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dal najevo, že je od října ochoten obnovit „horké linky“ s Jižní Koreou, informovala agentura Reuters. KLDR komunikaci se svým jižním sousedem přerušila po pouhých několika týdnech letos v srpnu. Severorejský vůdce naopak  odmítl možná jednání s USA, uvedla jeho vlivná sestra, která byla nově jmenována do Komise pro státní záležitosti, vrcholného orgánu, kterému předsedá její bratr.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 18:03|

KLDR odpálila balistickou raketu krátkého doletu, uvádí Soul

KLDR odpálila do moře balistickou raketu krátkého doletu, informovala agentura AP s odvoláním na jihokorejskou vládu. Střela spadla zřejmě do vod mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu, uvedla agentura Kjódó. Severokorejský velvyslanec při OSN zhruba v téže době na Valném shromáždění OSN v New Yorku vyzval Spojené státy, aby upustily od „nepřátelské politiky“ vůči KLDR. USA odpálení střely odsoudily.
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 08:14|

Je potřeba obnovit horkou linku, reagovala Jižní Korea na slova Kimovy sestry o možnosti jednat

Jižní Korea doufá v rychlé zahájení rozhovorů se svým severním sousedem. Soul tak reagoval na vyjádření sestry a poradkyně severokorejského vůdce Kim Čong-una, že je KLDR ochotna zvážit účast na summitu obou zemí. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení však připomnělo, že nejprve je zapotřebí obnovit komunikační horkou linku mezi oběma zeměmi.
26. 9. 2021|

Kim Jo-čong opět pohrozila Soulu a Washingtonu. Sestra severokorejského diktátora je mocnou postavou režimu

Severokorejský diktátor Kim Čong-un se už delší dobu neobjevil na veřejnosti. Nyní se hlasitě ozvala jeho sestra Kim Jo-čong, kterou mnozí považují za druhou nejmocnější postavu totalitního režimu. Ostře pohrozila Jižní Koreji kvůli plánovaným manévrům s americkou armádou.
11. 8. 2021|

Kimova sestra varovala Soul před společným vojenským cvičením s USA

Sestra a blízká poradkyně severokorejského vůdce Kim Čong-una varovala Jižní Koreu před uspořádáním společných vojenských manévrů se Spojenými státy, které Soul a Washington plánují na tento měsíc. Takové cvičení by zmařilo vyhlídky na zlepšení mezikorejských vztahů, uvedla podle agentury Reuters Kim Jo-čong. Obě Koreje přitom teprve před pár dny obnovily dlouho přerušené komunikační linky.
1. 8. 2021|

Sestra vůdce KLDR zavrhla vyhlídky na brzké obnovení jednání se Spojenými státy

Sestra severokorejského vůdce zavrhla vyhlídky na brzké obnovení diplomatických jednání s USA. Washington má očekávání, která mu mohou přinést velká zklamání, nechala se slyšet Kim Jo-čong podle agentur AP a Reuters. S prohlášením přišla poté, co poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan označil nedávné vyjádření lídra KLDR za zajímavé signály.
22. 6. 2021|

USA chtějí být nepřátelské, naše reakce bude odpovídající, slíbila KLDR

Nedávné komentáře amerického prezidenta Joea Bidena a členů jeho vlády ukazují, že USA mají v úmyslu udržovat nepřátelskou politiku vůči Severní Koreji, která bude vyžadovat odpovídající reakci Pchjongjangu. Uvádí se to v prohlášeních představitelů severokorejské vlády, které vydala státní tisková agentura KCNA. Bílý dům v pátek oznámil, že vláda USA dokončila měsíce trvající revizi politiky Washingtonu vůči Severní Koreji.
2. 5. 2021|

KLDR testovala rakety krátkého doletu, uvádějí americká média. Dle Washington Post jde o vzkaz Bidenovi

Severní Korea o víkendu vypálila dvě rakety krátkého doletu, uvedli podle agentury Reuters anonymně dva američtí představitelé. Stalo se tak poté, co minulý týden Pchjongjang kritizoval USA za společné vojenské cvičení s Jižní Koreou. Americké ministerstvo obrany podle Reuters odmítlo záležitost komentovat.
23. 3. 2021|

KLDR se navezla do Bidenovy administrativy. Chce ji odradit od vojenského cvičení s Jižní Koreou

Severní Korea odsoudila Spojené státy a Jižní Koreu za jejich společné vojenské cvičení. Kritiku na adresu administrativy amerického prezidenta Joea Bidena vyslovila Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Američanům vzkázala, aby se vyvarovali dalších provokací, pokud si přejí „dobře spát“, informovaly agentury Reuters a AP.
16. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 12:18|

Kim Čong-un byl zvolen generálním tajemníkem vládní strany, symbolicky tak upevnil moc

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl na sjezdu Korejské strany práce (KSP) zvolen jejím generálním tajemníkem. Podle agentury Reuters se jedná spíše o symbolický krok, který značí upevňování Kimovy moci.
11. 1. 2021|

Kim se objevil na zasedání politbyra strany, varoval před covidem a tajfunem

Severokorejský vůdce Kim Čong-un varoval úřady své země před dopady pandemie koronaviru a před příchodem tajfunu Bavi, který má ke Korejskému poloostrovu dorazit tento týden. Na zasedání politbyra Severokorejské strany práce se Kim objevil poté, co se ve světovém tisku objevily další spekulace o jeho zdravotním stavu.
26. 8. 2020|

KLDR pošle vojáky do dvou demilitarizovaných oblastí u hranic s Jižní Koreou

Severní Korea znovu vyšle vojáky do letoviska v Diamantových horách a průmyslového komplexu Kesong, které byly kdysi považovány za symboly její spolupráce s Jižní Koreou. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní Pchjongjang rovněž odmítl přijmout zvláštní vyslance, které chtěl poslat Soul ve snaze snížit napětí na Korejském poloostrově. Jihokorejský ministr pro sjednocení Kim Jon-čchul v reakci na radikální zhoršení vztahů s KLDR nabídl svou rezignaci.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 16:15|

Odveta za protirežimní letáky. Zástupci KLDR přestali komunikovat se Soulem

Jihokorejští činitelé se nedovolali protějškům v KLDR. Ta v noci na úterý avizovala přerušení všech mezikorejských komunikačních linek. Neuskutečnil se tak pravidelný ranní telefonát se styčným úřadem a Severokorejci nereagovali ani na vojenských horkých linkách. Podle agentury Reuters to uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Pchjongjang v posledních dnech stupňuje tlak na Soul ve snaze zastavit jihokorejské aktivisty, kteří přes hranici posílají letáky s kritikou severokorejského vůdce Kim Čong-una.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 20:04|

Kim Čong-un už nebyl týdny na veřejnosti. Spekuluje se, kdo by ho mohl v čele KLDR nahradit

Kim Čong-un už se přes dva týdny neobjevil na veřejnosti, severokorejský vůdce se naposledy ukázal 11. dubna. To podnítilo spekulace, že je ve vážném stavu po operaci srdce, nebo že dokonce zemřel. Severní Korea teď zveřejnila směrnici s jeho podpisem, experti ale upozorňují, že tón i formát jsou jiné než obvykle. Informace o Kim Čong-unovi nemají podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea ani Spojené státy.
30. 4. 2020|