TÉMA

VFN

V Česku se loni narodilo zhruba 92 tisíc dětí, byl to jeden z nejslabších roků v historii

Porodnost v Česku je na rekordně nízkých hodnotách. Jak ukazují data z velkých nemocnic, vloni přišlo na svět tak málo dětí, že půjde o jeden z vůbec nejslabších populačních ročníků. Oproti předloňskému roku počty novorozenců klesly zhruba o devět procent. Navíc se podobným tempem snížily už druhý rok v řadě.
7. 1. 2024|

V Česku je málo dárců krve, raději míří za peněžní odměnou, říkají nemocnice. Komerční centra to rozporují

V Česku je dlouhodobě kritický nedostatek dárců krve. Podle dat Českého červeného kříže (ČČK) jich v nemocničních transfuzních zařízeních chybí asi osmdesát tisíc. V soukromých plazmaferetických centrech naopak počet prvodárců meziročně narůstá. K dlouhodobému nedostatku krve v českých nemocnicích přispívá podle prezidenta ČČK Marka Jukla i oslovených transfuzních oddělení českých nemocnic právě odliv dárců do soukromých center. Ta na rozdíl od nemocnic motivují i finančním ohodnocením. Komerční centra to odmítají.
28. 5. 2023|

V Česku přibývá vážných případů rakoviny plic. Lékaři začali využívat nový screening

Přibývá lidí s vážným průběhem rakoviny plic. Většinou přijdou pozdě, to se podle lékařů v covidové době ještě zhoršilo. Nejrizikovějším faktorem je kouření, specialisté se proto více zaměřují na prevenci už u dětí. Zároveň se v Česku rozjíždí nový screeningový program.
4. 2. 2022|

Dostavba porodnice U Apolináře bude stát dvě miliardy korun

Dostavba pražské porodnice U Apolináře Všeobecné fakultní nemocnice bude stát dvě miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví ji plánuje zaregistrovat mezi plánované investice. Nemocnice tak bude podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) pokračovat v její přípravě, uvedl to na tiskové konferenci.
21. 5. 2020|

Remdesivir je velmi účinný, naznačují interní výzkumné informace Chicagské univerzity

Stav pacientů s nemocí COVID-19 se po podání antivirotika remdesivir rychle zlepšuje. Vyplývá to z dílčích výsledků studie Chicagské univerzity, podle kterých byli takřka všichni pacienti do týdne propuštěni z nemocnice. Společnost Gilead, jejíž akcie v reakci na slibné zprávy v médiích skokově posílily, ale upozornila, že před učiněním závěrů bude nezbytné vyhodnotit konečná data. Obdobné prohlášení vydala i sama Chicagská univerzita, která poukázala na to, že interní výzkumné informace byly zveřejněny bez schválení, napsala agentura Reuters.
17. 4. 2020|

Pražští lékaři zavedli ženě umělou plíci. Zákrok jí zachránil život a umožnil čekat na transplantaci

Novou operační metodu vyřazení plic z oběhu s využitím mimotělní náhrady provedl tým lékařů z Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. První český bypass obcházející tento orgán má umožnit šestatřicetileté pacientce s těžkou hypertenzí plic absolvovat jejich transplantaci.
14. 2. 2020Aktualizováno14. 2. 2020, 15:04|