TÉMA

Jan Kubíček

Inflace se vyvíjí dle prognózy, říká Kubíček z ČNB. Matesová upozorňuje na rizika

Pro nás je podstatné, že se inflace se vyvíjí zcela s naší prognózou, uvedl v Událostech, komentářích člen rady České národní banky Jan Kubíček a dodal, že rada je se snižováním úrokových sazeb velmi opatrná. Ekonomka a bývalá česká zástupkyně při Světové bance Jana Matesová upozorňuje, že rizik je stále příliš mnoho.
11. 8. 2023|

Česká národní banka ponechala sazby na stávající úrovni

Rada České národní banky (ČNB) ve středu na jednání v novém složení ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Pro ponechání sazby na této úrovni hlasovalo šest členů bankovní rady, jeden navrhl růst sazeb o 0,25 procentního bodu. Na nynější úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 21:46|

Tržby v maloobchodě se v lednu opět snížily. Pokles ale zpomalil

Maloobchodní tržby v Česku v lednu už devátý měsíc v řadě zaznamenaly meziročně pokles. Ten ale zpomalil z prosincových revidovaných 8,1 procenta na 7,7 procenta. V úterý to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně tržby v maloobchodě mírně vzrostly, a to o 0,3 procenta.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 21:31|

Do bankovní rady ČNB nastoupí Procházka a Kubíček, viceguvernérem bude Frait

Novými členy bankovní rady České národní banky se od 13. února stanou dosavadní ředitel Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) Jan Procházka a vedoucí úřadu Národní rozpočtové rady Jan Kubíček. Ke stejnému dni se dosavadní člen rady Jan Frait stane viceguvernérem. Všechny ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman. Ten při jmenování oznámil, že podepsal státní rozpočet vlády Petra Fialy (ODS) se schodkem 295 miliard korun.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 15:32|

Všechny obchody se v pondělí neotevřou, rozhodla vláda

Vláda od pondělí provoz všech obchodů nepovolí, podle ministra průmyslu a obchodu a současně ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) není pandemická situace dobrá. Příští týden ale chce téma znovu otevřít a podle stavu šíření koronaviru navrhne další kroky. Informoval o tom na Twitteru. V otevřených obchodech navíc bude od pondělí platit povinnost nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek, rozhodla v pátek vláda.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 15:55|

Učitelé se asi od března budou moci očkovat, uvedl Plaga. Nedoporučuje však zároveň otvírat obchody a vracet žáky do škol

Pokud je návrat žáků do škol skutečnou prioritou, tak otevření obchodů a další změny nejsou možné, uvedl ve čtvrtek ráno na Twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Zvýšení sociálních kontaktů při návratu do škol musí být podle něj vyváženo povinným testováním ve výrobních firmách a maximálním využíváním home officu. Učitelé se podle něho budou moci  očkovat proti covidu asi od března. Za vhodnou považuje každou vakcínu schválenou v EU, včetně AstraZenecy.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 18:40|

Z nákupních center mizí už i obchodníci. Stahují se do menších a levnějších prostor

Ještě loni v březnu byly některé prodejny plné zboží, a teď je v nich prázdno. I do fungování nákupních center totiž zasáhla protiepidemická opatření. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu může skončit až čtvrtina nepotravinářských provozů. Opuštěné prodejny se už začínají objevovat po celém Česku a výjimkou nejsou právě ani obchodní centra. Ještě před rokem v nich přitom nebylo možné sehnat volné prostory.
8. 2. 2021|

Nejtužší stupeň PES začne platit po Štěpánovi, v lednu se do lavic vrátí jen prvňáci a druháci

Česká republika se 27. prosince přesune do pátého, a tedy nejtužšího režimu protiepidemického systému PES. Na středečním zasedání o tom rozhodla vláda. Bude platit zákaz nočního vycházení, omezení setkávání a nově se ve velkých marketech zredukuje i nabídka zboží, které není nezbytné. Do škol se na začátku ledna vrátí jen prvňáci a druháci. Platnost přísnějších pravidel je zatím nastavena do 10. ledna, kabinet se předtím sejde a vyhodnotí, zda budou dál potřeba.
23. 12. 2020Aktualizováno23. 12. 2020, 16:27|

Recenze: Absolutní krajina je monografií malíře, který se nikam nehrnul

Malíře Jiřího Kubového představuje obsáhlá monografie Absolutní krajina. Název výstižně charakterizuje nejen umělcovo dílo, ale i jeho přístup k vlastní tvorbě.
16. 11. 2020|

Rychlejší rozvolňování. Velké obchody, posilovny či autoškoly se otevřou už v pondělí

Vláda urychlí rozvolňování opatření přijatých kvůli koronavirové epidemii. Původně plánovaný harmonogram se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) posune o zhruba dva týdny. Už v pondělí 27. dubna se tak budou moci otevřít některé obchody do 2500 metrů čtverečních, posilovny či autoškoly. Vysoké školy začnou nově fungovat pro studenty všech ročníků. Vláda navíc rozhodla o zrušení volného pohybu osob, od pátku také bude možné vycestovat do zahraničí. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) chce ale kabinet požádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 25. května.
23. 4. 2020|

Hamáček chce nouzový stav prodloužit za 30. duben, podle Prymuly přetrvají roušky do konce léta

Vláda připouští možnost prodloužení nouzového stavu za 30. duben. O jeho delší trvání stojí ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš to nevylučuje, potřeba je ale podle něj odborná debata. Výhrady navíc vznáší opozice, přičemž pro schválení je potřeba souhlas Poslanecké sněmovny. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly bude platit povinnost nošení roušek nejméně do konce srpna. Potvrdil zároveň uvolnění zákazu přítomnosti otců o porodu. Podle Prymuly se také začne mluvit i o částečném otevírání hranic, nastat by mohlo v řádu týdnů.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 18:08|