TÉMA

Generální stávka

Jurečka podle odborů nedostatečně jedná o platech ve veřejné sféře. Neříkají pravdu, schůzka je naplánovaná, tvrdí ministr

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který má v gesci odměňování ve veřejné sféře, podle odborů se zástupci zaměstnanců nejedná. Nesvolal schůzku, kterou sliboval na říjen, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář. Jde podle něj o porušení sociálního dialogu, premiéra Petra Fialu (ODS) proto vyzval k nápravě. Nečinnost ze strany Jurečky lze podle Bednáře vnímat „i jako konec smíru“.  Předsedové stran vládní koalice se s odbory setkají 7. listopadu, uvedl po kritice Jurečka na sociální síti X. Odbory podle něj neříkají pravdu, když tvrdí, že s nimi nejedná.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 20:09|

Francouzi opět protestují proti důchodové reformě. Nejezdí veřejná doprava, někde se neučí

Francii zasáhla druhá letošní generální stávka proti důchodové reformě. Protest ovlivnil výrobu elektřiny, zrušil výuku na některých školách a zastavil veřejnou dopravu. Reformu na začátku ledna představila francouzská vláda. Plánuje mimo jiné postupně posunout hranici odchodu do důchodu o dva roky na 64 let. Podle policejních odhadů proti navrhované legislativě demonstrovalo víc než milion lidí.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 19:30|

V Košicích a Bratislavě protestovali odpůrci vlády. Neočkovaní jsou občané druhé kategorie, kritizoval Fico

Odpůrci slovenské vlády využili středeční svátek dne ústavy k demonstracím v Bratislavě a v Košicích. Na několika shromážděních konaných z iniciativy opozice protestovali nejen proti nynější koalici premiéra Eduarda Hegera, ale i proti koronavirovým opatřením a údajné diskriminaci lidí, kteří nejsou očkováni proti nemoci covid-19.
1. 9. 2021|

30 let zpět: Vrátí KSČ majetek?

Komplikovaná situace kolem vrácení majetku KSČ státu vyvolala generální stávku. K té vyzvalo vedení občanského fóra ČKD Polovodiče. Prohlášení tehdy přečetl mluvčí místní organizace Milan Kondr.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
10. 4. 2020|