TÉMA

Archaia

Archeologové našli u Milovic na Jičínsku část antické nádoby

Archeologové v trase budoucí dálnice D35 u obce Milovice u Hořic na Jičínsku našli pozůstatky antické nádoby z 5. století před naším letopočtem s figurálními motivy. Nález zlomků nádoby lze označit v České republice za mimořádný. Podle vědců jde o první takto početný nález keramických zlomků z jedné antické nádoby na našem území.
26. 5. 2023|

Archeologové v trase dálnice D35 našli hroby únětické kultury a nevysvětlitelnou krávu

Archeologové z trasy budoucí dálnice D35 v úseku mezi Sadovou a Hořicemi hlásí první objevy. K zatím nejpozoruhodnějším patří pohřebiště z doby bronzové mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Kuriózním nálezem z období novověku jsou kosterní pozůstatky krávy s odříznutou hlavou uloženou v břiše. Zkoumaný úsek měří asi 10,5 kilometru.
17. 11. 2022|

Archeologové našli v brněnské Vlněně pec na chleba zničenou v 15. století požárem

Pec na chleba, kterou v 15. století zničil požár domu, našli archeologové při průzkumu na místě bývalé továrny Vlněna v Brně. Na části pece, která sloužila k ohřívání jídla, stály i hrnce se zbytky jídla.
5. 10. 2022|

Objev archeologů překresluje mapu středověkého Havlíčkova Brodu

Pozůstatky nejstaršího městského opevnění objevili archeologové při rekonstrukci parku v Havlíčkově Brodě. Město je sice hradbami protknuté, ale ty jsou až z pozdější doby. Nový objev mění mapy středověkého města.
10. 8. 2022|

Pod kostelem ve Znojmě našli archeologové pozůstatky dvou honosných chrámů

Odborníci při archeologickém průzkumu, který předchází rekonstrukci dlažby v kostele svatého Hippolyta ve znojemské části Hradiště, objevili pod současnou stavbou pozůstatky dvou raně středověkých kostelů. Starší kostel ve formě rotundy nemá svým rozměrem na Moravě obdobu.
13. 5. 2022|

Archeologové našli u Bzence keltskou železářskou pec ze třetího století před Kristem

Archeologové ze společnosti Archaia objevili při průzkumu v místě budoucí D55 keltskou železářskou pec, která pochází ze třetího století před naším letopočtem. Nález je o to cennější, že navazuje na objev pozůstatků osady ze stejného období.
4. 3. 2022|

Pravěké Brno. Archeologové našli pozůstatky osídlení v Králově Poli i na Nových sadech

Pozůstatky pravěkého osídlení brněnské městské části Královo Pole našli archeologové ze společnosti Archaia při průzkumu před stavbou polyfunkčního domu na rohu ulic Štefánikova a Rybníček. Středověké a pravěké nálezy pak mají z lokality na Nových sadech nedaleko hlavního nádraží.
22. 4. 2020|

Archeologové v Brně odkrývají pozůstatky středověké vesnice i pravěkého osídlení

Pozůstatky středověké vesnice nacházejí archeologové ze společnosti Archaia na staveništi v brněnské ulici Nové sady. Některé nálezy jsou ale i mnohem starší a dokládají už pravěké osídlení místa. Výzkum pokračuje navzdory opatřením souvisejícím s pandemií koronaviru.
31. 3. 2020|