TÉMA

Brífink

Pochybili dva zaměstnanci, řekl šéf Bulovky k záměně pacientek

Fakultní nemocnice Bulovka odhalila podle ředitele Jana Kvačka při analýze tragické záměny pacientek pochybení dvou zaměstnanců. Jeden zůstává mimo službu a jeho další setrvání bude nemocnice řešit, další v nemocnici zůstane a bude pracovat pod dohledem, řekl na čtvrtečním brífinku. Kvůli omylu jedna z žen minulý týden absolvovala zákrok, při němž potratila. Kvaček se jí jménem nemocnice omluvil, jedná s ní o odškodnění. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil událost za lidské selhání, nikoliv za systémovou chybu nemocnice. Případ vyšetřuje také policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 12:44|

Vláda schválila požadavky protestujících lékařů ohledně zákoníku práce, uvedl Válek

Kabinet Petra Fialy (ODS) schválil úpravy zákoníku práce, které požadovali protestující lékaři. Na středečním brífinku to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Počet dobrovolných přesčasových hodin by se měl vrátit na původních 416 a zdravotníci v nemocnicích by mohli mít legálně čtyřiadvacetihodinové služby. Válek sdělil, že je ochoten jednat i o navýšení platů všech zdravotníků. Vláda měla na programu i další témata. Šéf resortu zahraničí Jan Lipavský (Piráti) informoval o tom, že Česko zařadilo na národní sankční seznam podnik, který spravuje nemovitosti Ruské federace v zahraničí.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 19:45|

Vláda prodloužila kontroly na hranicích se Slovenskem. Jednala i o výcviku Ukrajinců či digitální plné moci

Namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem budou pokračovat i po 13. říjnu. Vláda původní desetidenní opatření prodloužila o dvacet dní do 2. listopadu, řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Vláda rovněž schválila prodloužení mandátu na výcvik ukrajinských vojáků na území Česka do konce roku 2024, vznik Registru pro digitální plné moci a některé další normy.
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 21:34|

Ještě letos zprovozníme 25 kilometrů nových dálnic, řekl Fiala po jednání s Kupkou

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) zahájil na ministerstvu dopravy sérii bilančních rozhovorů. S šéfem resortu Martinem Kupkou (ODS) diskutoval zejména o zlepšení infrastruktury v Česku, o dostavbě klíčových komunikací a situaci v železniční dopravě. Stát podle něj letos otevře téměř pětadvacet kilometrů nových dálnic a v příštím roce dokončí dalších 40 kilometrů.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 11:53|

Vláda rozhodla o zapojení studentů v nemocnicích a vyzvala k práci z domova

Na tiskové konferenci po jednání vlády vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ten sdělil, že povinné testování bude od 10. března platit i pro veřejný sektor, a to pro úřady s padesáti a více pracovníky. Vláda také vyzvala zaměstnavatelské svazy, aby firmy dělaly maximum pro to, aby lidé co nejvíce využívali práci z domova, takzvaný home office.
5. 3. 2021|

Vystrčil s Vondráčkem jednali o novém volebním zákonu. Shodli se na zachování 14 krajů

Volební novela zachová 14 volebních krajů. Jejich nahrazení jedním volebním obvodem, jak to variantně navrhla vláda, je kvůli postoji Senátu mimo hru. Novela také přinese dva zvýšené limity pro vstup koalic do horní komory. Na tiskové konferenci o tom mluvili předsedové obou parlamentních komor Miloš Vystrčil (ODS) a Radek Vondráček (ANO).
25. 2. 2021|

Nejpřísnější opatření proti koronaviru budou v Česku platit minimálně do 22. ledna

Protiepidemická opatření v České republice zůstanou na nejpřísnějším stupni systému PES nejméně do 22. ledna, oznámil na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vláda se tak rozhodla na mimořádném jednání. Blatný uvedl, že pokud by se situace příští týden změnila, sešel by se kabinet k novému posouzení změny. S Blatným vystoupil na brífinku také ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
7. 1. 2021|

Brífink po jednání vlády 24. srpna

Vládní ministři vystoupili po jednání kabinetu před novináři. Na tiskové konferenci se věnovali stavebnímu zákonu, který vláda přijala. Kabinet probral i aktuální koronavirovou situaci a potvrdil prodloužení programu Antivirus až do konce října.
24. 8. 2020|

Omezení volného pohybu v České republice kabinet opětovně prodloužil do 11. dubna

Omezení volného pohybu v Česku, které má bránit šíření nového typu koronaviru, kabinet v pondělí opětovně prodloužil do soboty 11. dubna. Restaurace rovněž zůstanou uzavřené do tohoto data. Vláda také prodloužila zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Nově budou muset do karantény všichni, kteří se vrací do země.
30. 3. 2020Aktualizováno30. 3. 2020, 20:48|